El Periódico Economia

+Valor

Cinc reptes globals per al nou any

L'escenari macroeconòmic dibuixat pel Govern preveu per a l'any que està a punt de començar un creixement del PIB del 2,5% i la creació de 500.000 llocs de treball. No obstant, cinc factors de risc amenacen aquesta predicció.

Comencem per guanyar credibilitat

El 2017 planteja uns quants desafiaments, però el número u és el de la credibilitat, tant en el compliment del dèficit com a mantenir un creixement que permeti lidiar amb els desequilibris. Els altres dos grans reptes són pensions i finançament autonòmic.

Ocupació, salaris i pensions

Les dades macroeconòmiques mostren signes positius, però les dades socials segueixen mostrant una realitat de més pobresa i desigualtat. El 2017 s'han d'obrir espais de concertació i negociació per abordar ocupació, salaris i pensions.

Amb un ull posat en l'evolució de la política

El 2017 presenta aspectes positius a nivell econòmic, que poden garantir la superació dels greus problemes que té plantejats el nostre país.

Millorar en educació i investigació

La recuperació és forta i els desequilibris estan disminuint, però hi ha problemes a mitjà i llarg termini. Per tenir no només un bon any, sinó unes dècades següents molt millors, hem d'augmentar la productivitat i això passa per millores profundes en educ

Per un 2017 pròsper, si no miraculós

És probable que, a nivell macroeconòmic, el 2017 passi sense pena ni glòria: ni es justifica l'optimisme del Govern, ni s'esperen escenaris apocalíptics.

Aprofitem la conjuntura

L'economia espanyola tanca el 2016 amb un èxit generalitzat pel que fa a evolució de la majoria dels seus indicadors. No obstant, seria un gran error caure en el fàcil triomfalisme de creure que tot ha sigut perquè les coses s'han fet bé i no aprofitar aqu

La pressió fiscal, una amenaça

El dèficit públic és el principal problema econòmic d'Espanya i el factor que posa en risc el creixement, però la seva contenció no pot recaure exclusivament en les empreses i les famílies. El Govern recorre, una vegada més, a l'alternativa fàcil d'apujar

¿Gastar menys o ingressar més?

Per tenir la casa en ordre cal mirar no tan sols els ingressos sinó també les despeses. Però habitualment els ingressos, en particular quins impostos apujar, són el centre exclusiu d'atenció. Potser ha arribat l'hora de ser una mica políticament incorrecte

Eradicar la pobresa, al nostre abast

La pobresa energètica és un problema invisible des del carrer, un drama que es manté ocult a l'interior de les llars més vulnerables.

Pobresa energètica: ¿què esperem?

La pobresa energètica és un problema seriós a Espanya. Cada vegada és més urgent buscar solucions perquè la situació ha empitjorat en els últims anys.

Vulnerabilitat energètica: una realitat constatada

Es mesuri com es mesuri, una part significativa de les llars espanyoles experimenta condicions associades a la pobresa energètica

Europa, davant la pobresa energètica

Tot i ser un problema transversal, no hi ha un consens oficial europeu sobre la definició de pobresa energètica, cosa que genera un buit legal sobre com afrontar-la.

Acabar amb la pobresa energètica, un acte de justícia

La pobresa energètica, que afecta més del 8% de les llars catalanes, s'ha convertit en un nou problema social.

Fer política per al ciutadà

El 2017, malgrat algunes turbulències que s'entreveuen a l'horitzó, serà un bon any per a l'economia espanyola. Per tant és moment d'afrontar els canvis pendents i de cuidar els ciutadans. L'ingredient que falta és el lideratge polític.

El 2017 anirà bé si...

És més que probable que les previsions dels organismes internacionals i del Govern es quedin curtes i que l'economia espanyola creixi l'any que ve per sobre del 3%, una mica més del doble del que ho faci, de mitjana, la Unió Europea.

Actuar més enllà de la labor assistencial

No n'hi ha prou amb l'acció assistencial per afrontar la pobresa energètica, ja que no resol d'arrel el problema i no aborda el conjunt de factors que hi intervenen. S'ha de respondre a aquesta urgència social de manera preventiva i estructural.

Una factura social massa alta

La pobresa energètica no és un problema nou ni estacional, propi dels mesos d'hivern, sinó estructural i que, amb la crisi i la pujada dels preus de l'energia, no ha fet més que créixer.

El bo social i altres pegats insuficients contra la pobresa energètica

La llei 24/2015 és una llei d'emergència, de sentit comú i de mínims des d'on arrencar cada vegada més garanties, però molt útil perquè la ciutadania pugui viure en llars una mica más dignes.

Riquesa energètica

En aquests dies d'inspeccions urgents i reclamació de sancions exemplars, es troba a faltar una reivindicació de més calat: com podem aconseguir energia neta i prou barata perquè ningú hagi de ser pobre energètic.

Entre l'espasa i la paret

¿Quin camí haurà de prendre la pròxima administració nord-americana per fer front a una sèrie d'ajustos interns que requereixen atenció immediata? Reduir el volum de deute n'és un. La Reserva Federal es troba entre l'espasa i la paret.

I després de les eleccions, ¿què?

L'economia dels EUA creixerà aquest any entre un 1,4% i un 1,6%, segons l'FMI i l'OCDE, en els dos casos per sota del que s'ha estimat per a l'eurozona. La incògnita és si el resultat de les eleccions de novembre comportarà canvis importants tant en la se

Els reptes de la recuperació

En una carta oberta al seu successor, Obama apunta quatre eixos de política econòmica per aconseguir un creixement inclusiu.

¿Ensurt o mort?

Més enllà de les pallassades i fanfarronades d'algú amb dubtosa capacitat de posar-se al govern del país més poderós del món, una eventual victòria de Donald Trump pot tenir efectes devastadors tant sobre l'economia dels Estats Units com en la mundial.

Una contesa amb impacte global

Hillary Clinton i Donald Trump, tots dos molt discutits per la ciutadania, proposen models diferents sobre el futur de la societat americana i del món. L'aspirant demòcrata, amb més vocació i experiència internacional, és la millor opció per a la UE.

EUA, plurals i desiguals

Els EUA són cada vegada més desiguals socialment i més polaritzats políticament. Això explica la irrupció de Trump i l'ensurt que Bernie Sanders va donar al bàndol demòcrata. Pel que fa als plans econòmics dels aspirants, el de Trump és inaplicable i el de

Clinton és la continuïtat; Trump, el desastre

A més de l'històric triomf que suposaria que una dona fos elegida presidenta dels EUA, l'administració Clinton donaria continuïtat a moltes de les polítiques dels últims vuit anys. Trump s'entestaria a portar el país i el món a la ruïna.