El Periódico Economia

+Valor

Venta entradas Los Secretos cabecera

¿S'ha d'innovar en innovació?

Barcelona, seu de grans fires com el Mobile World Congress, és una de les 10 ciutats d'Europa considerades 'hubs' tecnològics. Això és una realitat, però ¿està tot fet?

BCN, ciutat d'oportunitats

La visió estratègica de la ciutat, el pes de la innovació, la ciència i el coneixement, la capacitat per generar i atraure talent i negoci i la qualitat de vida fan de Barcelona un referent en el mapa tecnològic mundial. Però no es pot abaixar la guàrdia

Innovació, emprenedors i ocupació

El motor de la competitivitat, únic camí per situar-se en la primera divisió mundial del desenvolupament, és la innovació. Encara que fem algunes coses bé, a Espanya tenim un ecosistema d'innovació incomplet i amb una perillosa tendència al deteriorament.

Els deures per a una Barcelona digital

Perquè Barcelona es transformi en una societat digital no es necessiten més laboratoris, més programadors i més emprenedors, que també. Ha de ser una societat que busqui de forma constant millorar i posar en marxa noves iniciatives.

Un enriquidor i atractiu horitzó

Encara que Barcelona no disposi de les famoses marques de ciutats com San Francisco i que el finançament no sigui tan abundant, sí que té una enorme capacitat per atraure talent, hi ha innovació disruptiva i gent amb una gran capacitat per generar impacte.

¿Imitar o ser una mateixa?

Quan totes les ciutats s'entestaven a replicar el Silicon Valley, Barcelona, de forma molt visionària, va crear el 22@ com a districte d'innovació. Ara pot seguir sent una ciutat puntera en conceptes com l'economia col·laborativa, ecològica i autosostenibl

Creativitat i talent, clau per a la competitivitat

Emprenedoria i talent es donen la mà a Barcelona i és important consolidar aquesta situació perquè significa un futur millor. Per a això, hem de preparar els nostres joves perquè treballin en professions que actualment no existeixen.

Un present amb molt futur

A la regió metropolitana de Barcelona està emergint amb força un nou teixit empresarial innovador i intensiu en coneixement. Destaca especialment un ecosistema de primer nivell vinculat amb les ciències de la vida i la salut

¿Caminem cap a una renda bàsica?

El sistema de pensions s'acosta cada cop més a un sistema de renda bàsica, que és el que acabarà sent. La transició exigeix valentia política, audàcia en els plantejaments dels assessors, intel·ligència per comprendre la magnitud de la reforma i promptitud

Un moribund amb futur incert

Entre 1985 i el 2015 hi ha hagut cinc processos de reforma del sistema de pensions, tres d'ells substancials o molt substancials, en un intent de salvar el moribund.

El model suec, un bon exemple a seguir

Els problemes de les pensions s'agreujaran encara que transitòriament es trobin els recursos per cobrir el dèficit actual de la Seguretat Social

Polítiques de natalitat, una inversió en sostenibilitat

L'envelliment de la població es perfila com un dels factors clau en l'evolució de l'Estat del benestar, ja que la sostenibilitat financera dels programes de despesa social es pot veure seriosament compromesa.

Parlem de salaris i de crear riquesa

La crisi està servida perquè les pensions estan vinculades a les cotitzacions salarials. No hi ha feina, i la que hi ha es retribueix malament.

El doble malson d'un sistema superat

Els investigadors coincidim a avisar que la demografia ha fet que les pensions públiques s'hagin tornat insostenibles. Defensar l'actual sistema, que està definitivament superat, és irresponsable i infame. S'ha d'emprendre una reforma de gran calat.

Apostant per la ciutat innovadora

Barcelona, acostumada a reinventar-se mitjançant la celebració d'esdeveniments per suplir carències urbanes i, al mateix temps, donar resposta a reptes globals, ha creat una imatge pública basada en l'atractiu de la ciutat com un lloc per viure i disfrutar

Tres punts a millorar per escalar posicions

Barcelona ocupa un lloc gens menyspreable al mapa tecnològic global, però les capitals del sector estan als EUA, l'Àsia i el nord d'Europa.

El referèndum de les pensions

Hi ha dues vies per corregir els desequilibris estructurals del sistema de pensions: reduir les despeses o augmentar els ingressos. El ventall de mesures és ampli i totes les alternatives tenen avantatges i inconvenients

¿Quin Estat del benestar volem?

L'Estat del benestar ha fet més inclusiu el contracte social entre Estat i ciutadà, mitjançant la redistribució de la riquesa. El problema de les pensions no es resol només amb creixement econòmic i creació de llocs de treball. Si els ciutadans volen mant

Entre la sostenibilitat i la insuficiència

No existeixen solucions màgiques, però donat que fins ara l'ajust del sistema, amb les successives reformes, ha girat de forma exclusiva sobre la pensió mitjana, qualsevol mesura de reequilibri financer hauria de centrar-se en els ingressos.

La tempesta perfecta

Pensionistes pobres, caixa buida, discurs ideològic travat cap a l'individualisme... La tempesta perfecta perquè deliberadament pensem que el sistema pot fer fallida si no hi posem remei. El debat de les pensions és complex, però no inassumible.

Del curt termini a un canvi de paradigma

Dedicar temps i esforç a intentar trobar una solució al problema de les pensions pensant en el curt termini no és la decisió més intel·ligent a prendre. La solució haurà de venir d'un canvi total de paradigma, d'una transformació del model econòmic

Cinc reptes globals per al nou any

L'escenari macroeconòmic dibuixat pel Govern preveu per a l'any que està a punt de començar un creixement del PIB del 2,5% i la creació de 500.000 llocs de treball. No obstant, cinc factors de risc amenacen aquesta predicció.

Comencem per guanyar credibilitat

El 2017 planteja uns quants desafiaments, però el número u és el de la credibilitat, tant en el compliment del dèficit com a mantenir un creixement que permeti lidiar amb els desequilibris. Els altres dos grans reptes són pensions i finançament autonòmic.

Fer política per al ciutadà

El 2017, malgrat algunes turbulències que s'entreveuen a l'horitzó, serà un bon any per a l'economia espanyola. Per tant és moment d'afrontar els canvis pendents i de cuidar els ciutadans. L'ingredient que falta és el lideratge polític.

El 2017 anirà bé si...

És més que probable que les previsions dels organismes internacionals i del Govern es quedin curtes i que l'economia espanyola creixi l'any que ve per sobre del 3%, una mica més del doble del que ho faci, de mitjana, la Unió Europea.

Ocupació, salaris i pensions

Les dades macroeconòmiques mostren signes positius, però les dades socials segueixen mostrant una realitat de més pobresa i desigualtat. El 2017 s'han d'obrir espais de concertació i negociació per abordar ocupació, salaris i pensions.

Amb un ull posat en l'evolució de la política

El 2017 presenta aspectes positius a nivell econòmic, que poden garantir la superació dels greus problemes que té plantejats el nostre país.

Millorar en educació i investigació

La recuperació és forta i els desequilibris estan disminuint, però hi ha problemes a mitjà i llarg termini. Per tenir no només un bon any, sinó unes dècades següents molt millors, hem d'augmentar la productivitat i això passa per millores profundes en educ