El PSOE frena el debat sobre Sánchez mentre s’escampa la idea que dimitirà

Els socialistes intenten evitar l’abisme amb la mobilització de les seves bases avui en un clima de pessimisme / El partit ajorna les llistes per a les europees a l’espera de la decisió del president

El PSOE frena el debat sobre Sánchez mentre s’escampa la idea que dimitirà

IVÁN GIL JUAN RUIZ SiERRA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern i el PSOE continuen centrats a motivar la continuïtat de Pedro Sánchez al capdavant de l’Executiu, dibuixant un escenari dicotòmic entre defensar un govern legítim, elegit a les urnes, o sucumbir a les campanyes que associen la dreta i ultradreta tant política com mediàtica i econòmica. Un dilema, segons va definir el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, entre "democràcia neta o democràcia tòxica". Aquesta és la "reflexió col·lectiva" a la qual va convidar Bolaños, un dels pocs col·laboradors que ha reconegut haver intercanviat missatges amb el president de l’Executiu des que va anunciar la seva intenció d’aclarir la seva agenda fins dilluns per decidir si renuncia al seu càrrec.

Els ànims a la Moncloa i a Ferraz no són precisament alts. Ningú diu que tingui informació sobre la decisió que prendrà Sánchez, però cada vegada són més els dirigents que tenen el "pressentiment" que el president del Govern acabarà llançant la tovallola. Tot i així, el debat sobre els escenaris que puguin obrir-se a partir de dilluns i, sobretot, la hipotètica successió, és un tabú a les files socialistes. Almenys en públic.

"No estem en cap altre escenari que no sigui que, després de la seva reflexió, [Sánchez] continuï, perquè és un president elegit pels espanyols, no només legítim, sinó democràtic", va assegurar Bolaños en declaracions als mitjans ahir al migdia, per concloure que l’únic escenari és que "a partir de dilluns continuarà el Govern amb el president al capdavant". Davant d’això va contraposar la "temptació" de la dreta que el sistema polític espanyol "sigui de doble volta. Això és, que si les urnes no els donen la victòria, iniciarien "una cacera cruel contra aquell que ha guanyat".

Ningú vol anticipar aquests debats i tampoc hi haurà marge per fer-ho en el Comitè Federal que se celebrarà avui, després de transformar-lo en un acte d’aclamació i suport a Sánchez. S’ha eliminat de l’ordre del dia la ratificació de les llistes per a les europees i s’ha pres la decisió de transmetre en directe totes les intervencions, amb pantalles gegants per als militants que es concentraran davant la seu federal de Ferraz.

Si la decisió de Sánchez és renunciar, s’obren els escenaris de proposar un altre candidat a la investidura i obrir una fase de transició fins que es puguin convocar eleccions. És a dir, el 23 de juliol. Les Corts Generals no poden dissoldre’s abans del 29 de maig –un any després de l’anterior dissolució– i, des d’aleshores, han de transcórrer 54 dies fins a les eleccions.

En qualsevol dels dos casos –el nucli dur del president i part dels dirigents territorials volen evitar-los tots dos–, la vicesecretària general i vicepresidenta primera, María Jesús Montero, és la que està més ben situada per al relleu. Una transició sense l’agitació interna que implicaria obrir un procés d’aquest tipus després de perdre el Govern i amb la garantia que Sánchez no tindria de cap altra manera per conduir la seva successió. Almenys temporalment.

Montero, que es convertiria en presidenta en funcions si Sánchez finalment decideix marxar, va rebutjar però qualsevol temptació d’entrar en la hipòtesi successòria. "No vull fer cap plantejament perquè estic absolutament concentrada en com som capaços entre tots d’ajudar el president perquè tingui prou ànim per poder continuar amb una tasca duríssima", va assenyalar a La Sexta. Justament després es va adreçar directament al president a través de les càmeres. "Ànim i força, president, que al darrere som molts", li va dir.

"Ferralla jurídica"

Notícies relacionades

Els socialistes volen que la carta de Sánchez serveixi perquè la societat en general faci una "reflexió" sobre la crispació actual. Però es mostren pessimistes que serveixi de res. "No tinc cap esperança que el PP prengui nota d’això. Desgraciadament, aquesta situació perdurarà", va vaticinar Montero. La reflexió que va intentar esperonar Bolaños és que es pugui i s’hagi de fer política "sense que hi hagi gossades que utilitzen notícies falses per atacar-nos i intimidar-nos als polítics que fem un pas al capdavant perquè ens dediquem al servei del país i de la ciutadania". Tot i que en la seva anàlisi va evitar incloure una part dels jutges dins dels poders que denuncien, sí que va qualificar la denúncia contra la dona de Sánchez com a "ferralla jurídica".

La sensació generalitzada entre la majoria dels càrrecs socialistes és que Sánchez s’inclinarà per fer un pas al costat. I això és el que volen evitar, tant sí com no, amb una demostració de suport.

Temes:

Govern PSOE