Toca ser positius i recuperar l'orgull
Barcelona ha sigut reconeguda, des de temps immemorial, per la seva hospitalitat, la seva autonomia i la seva capacitat de lideratge.
Deixem de banda els missatges negatius i amenaçadors, llancem notícies positives i esperançadores i recuperem el poder que té la ciutat.
Últimament ressonen als mitjans de comunicació missatges com: turismofòbia, caiguda del 30% del turisme, baixada del preu dels establiments hotelers, el turisme se'n ressentirà, la cosa anirà malament, el terrorisme portarà conseqüències molt negatives a la ciutat, els hotelers acomiadaran una part de la plantilla, caos, dificultats…
Aquestes són algunes de les informacions que s'han pogut llegir als diferents mitjans des de l'agost del 2017 i que han portat un fort pessimisme al sector turístic de Barcelona. I és que una predicció o profecia negativa basada en una simple especulació implica una imatge negativa al nostre cervell i pot provocar que arribem a creure que efectivament es complirà. Resulta curiós que, així que el nostre cervell creu que es complirà, actua com si s'hagués complert i al final l'únic que aconseguim és que realment es compleixi.
Llançar profecies o prediccions a l'aire sustentades en especulacions, a part de ser una acció gratuïta, és una gran irresponsabilitat. Però estem d'enhorabona, perquè Barcelona té poder.
Al finalitzar la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona, Matías Prats, abans de tancar l'emissió del programa, va comentar: «I d'aquí uns anys, potser el nostre fill o net ens preguntarà 'Papa, papa, ¿què va passar aquell estiu del 1992'?»
Doncs el 1992, a més de demostrar al món que érem capaços d'organitzar els millors Jocs Olímpics de la història, es va produir l'inici de la Barcelona que coneixem ara, una Barcelona de rècords. En aquell any es va produir l'enlairament d'una ciutat reconeguda a nivell mundial que, des d'aleshores, ha sigut el destí preferit de milions de turistes i s'ha convertit en un lloc de moda. Des del 1992, els barcelonins hem mostrat la nostra satisfacció al món per la ciutat que tenim: orgullosos de ser la capital del modernisme, de Gaudí, del passeig de Gràcia, dels negocis, del disseny, de la platja. Una ciutat en què, cada vegada que passegem, ens diem: «No m'estranya que tanta gent vulgui venir a visitar-nos».
Aquest èxit de Barcelona com a destí turístic ha sigut, principalment, gràcies als seus ciutadans, perquè vam tenir la il·lusió de mostrar al món allò que ens vam creure. Barcelona i els barcelonins tenim poder.
Ara ha arribat el moment de tornar a demostrar que tenim poder, que tenim a les nostres mans la possibilitat d'exhibir una altra vegada al món que som un destí turístic de referència.
Per tornar a posar en marxa aquest poder, proposo iniciar el camí trencant el cercle viciós de la negativitat amb grans dosis de positivisme. Ha arribat el moment de tornar a llançar notícies positives, a dir-nos a nosaltres mateixos una altra vegada «amb la ciutat que tenim, no m'estranya que tants viatgers vulguin conèixer-la». I per a això, necessitem l'ajuda de tots els agents que intervenen en l'activitat turística: des dels veïns que habitem a Barcelona, les empreses turístiques que realitzen l'activitat, les diferents administracions públiques tant locals, catalanes com espanyoles, i els mitjans de comunicació.
És moment de deixar de banda els missatges amenaçadors (de caràcter polític, principalment) i començar a llançar missatges conciliadors. Barcelona ha sigut, des de temps immemorial, reconeguda per la seva hospitalitat, la seva autonomia i la seva capacitat de lideratge. Agafem aquest reconeixement i posem-lo en els nostres missatges.
Seguir el camí del positivisme, dels missatges esperançadors, de manifestar el que som i que tenim poder, ens portarà a recuperar l'esperit olímpic del 1992, una època en què vam mostrar al món qui érem i que, efectivament, teníem poder per aconseguir el que ens proposàvem. Aquest poder segueix vigent, i hem de tornar a recuperar-lo i a sentir-nos orgullosos de qui som.
Notícies relacionadesLes previsions no deixen de ser previsions i la realitat serà la que sigui, està a les nostres mans. Per tant, el que ens toca ara és posar-nos a treballar i no trobar excuses en les prediccions negatives. Decidim nosaltres mateixos el que volem que passi, i estic segur que amb el poder que tenim, el que passi serà el millor que mai podria haver passat.
I quan mirem enrere i les nostres filles i fills ens preguntin «¿Què va passar durant aquell temps?», nosaltres podrem respondre que «Barcelona té poder i hem tornat a demostrar-ho una vegada més».
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos