Partits de les eleccions a Catalunya 2021

Aquests són els principals partits que es presenten a les eleccions catalanes del diumenge 14 de febrer del 2021. La cita amb les urnes estarà marcada per les mesures contra la Covid i l’augment del vot per correu a causa del coronavirus, que també condicionarà la campanya dels candidats.

Ciutadans

Ciutadans va guanyar les últimes eleccions catalanes el 21 de desembre del 2017 amb Inés Arrimadas com a cap de cartell, però no es va presentar a la investidura per falta de recolzaments. El partit taronja va néixer a Catalunya el 2006 com a flagell del nacionalisme català i ha anat guanyant força al Parlament, en què en l’última legislatura ha exercit de principal partit de l’oposició, amb 36 escons. El candidat de Cs al 14-F és Carlos Carrizosa.

MÉS NOTÍCIES DE CIUTADANS

Junts per Catalunya

Junts per Catalunya (JxCat) es presenta als comicis a Catalunya per primera vegada com a partit, i no com a llista electoral, després de trencar amb el PDECat, el principal partit hereu de Convergència Democràtica de Catalunya. L’expresident Carles Puigdemont encapçala la papereta malgrat que la candidata ‘efectiva’ és l’exconsellera de Cultura i diputada al Congrés, Laura Borràs. Els postconvergents van quedar en segona posició amb 34 escons en les passades autonòmiques, però van aconseguir la presidència de la Generalitat després de pactar amb ERC el Govern.

MÉS NOTÍCIES DE JUNTS PER CATALUNYA

ERC

ERC va ser fundada el 1931 i va ser el partit hegemònic a Catalunya durant la Segona República. En la transició va ser legalitzat més tard, fins i tot, que el PCE. Va mantenir un to secundari en la política catalana fins que el 2003 va formar part del tripartit, amb el PSC i ICV. Definida sempre com a independentista, l’auge republicà es produeix a partir del 2011, amb l’arribada d’Oriol Junqueras. Defensa la celebració d’un referèndum pactat d’autodeterminació, tot i que no renuncia a accions unilaterals si el Govern central es nega a abordar la qüestió.

MÉS NOTÍCIES DE ERC

PSC

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) va néixer el 1978 amb una ideologia socialdemòcrata i catalanista, associat al PSOE. El PSC encara les pròximes eleccions catalanes amb un nou candidat, l’exministre de Sanitat, Salvador Illa, després que Miquel Iceta li cedís el primer lloc a la papereta vermella. Els socialistes van quedar en quarta posició en les últimes eleccions catalanes, amb 17 escons, i aspiren ara a disputar-se la presidència de la Generalitat amb JxCat i ERC.

MÉS NOTÍCIES DEL PSC

En Comú Podem

Catalunya en Comú – Podem és una coalició electoral que es va presentar a les eleccions al Parlament com a hereva del moviment dels indignats del 15-M i amb bona part dels dirigents d’Iniciativa per Catalunya. La formació d’esquerres es presenta a la que serà la seva tercera legislatura amb Jéssica Albiach com a candidata.

MÉS NOTÍCIES DE EN COMÚ PODEM

CUP

La CUP és un partit anticapitalista que va entrar per primera vegada a l’hemicicle català el 2012. Amb un programa independentista i socialista, els cupaires s’han situat en l’oposició combinant la seva acció parlamentària amb agitació als carrers. Després d’arribar a un acord amb Guanyem, els anticapitalistes es presenten a les quartes eleccions catalanes amb l’exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, com a candidata.

MÉS NOTÍCIES DE LA CUP

PPC

El Partit Popular a Catalunya es presenta a les eleccions del 14 de febrer amb un programa de govern conservador de dretes. El candidat, Alejandro Fernández, també dirigent de la formació, ha fitxat per a aquests comicis la que va ser elegida candidata de Ciutadans, Lorena Roldán, i la mà dreta de l’ex primer ministre francès a l’Ajuntament de Barcelona, Eva Parera.

MÉS NOTÍCIES DEL PPC

PDECat

El PDECat va néixer el 2016 després que Artur Mas decidís liquidar Convergència arran de l’esclat dels casos de corrupció a les files. La nounada formació es va presentar com a Junts per Catalunya al 21-D del 2017, amb una llista d’independents liderada per Carles Puigdemont, amb una aliança que es va trencar quan l’expresident va decidir emprendre el camí de la desobediència. El PDECat es presenta per primera vegada en solitari a unes eleccions.

MÉS NOTÍCIES DEL PDECAT

Vox

La ultradreta té per primera vegada opcions d’entrar al Parlament de la mà de Vox. La direcció catalana fa pocs mesos que està en marxa, ja que s’ha constituït amb bona part d’exdirigents de la formació xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC). El seu candidat és Ignacio Garriga, diputat de Vox al Congrés dels Diputats.

MÉS NOTÍCIES DE VOX