Aliança Catalana aconsegueix 118.000 vots i obté dos escons

Els independentistes d’extrema dreta encapçalats per l’alcaldessa de Ripoll obtenen els seus millors resultats a Girona

Aliança Catalana aconsegueix 118.000 vots i obté dos escons

PAULA CLEMENTE

2
Es llegeix en minuts
PAULA CLEMENTE

L’enquesta més optimista li augurava 4 escons, mentre que els sondejos difosos una vegada tancats els col·legis electorals van arribar a elevar aquesta projecció fins a les 7 cadires. No obstant, amb pràcticament tot el vot escrutat, Aliança Catalana no va aconseguir aquest triomf, però sí que va superar amb nota la seva primera contesa autonòmica: la formació liderada per l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, va obtenir 2 escons, de manera que l’independentisme d’extrema dreta va entrar per primera vegada al Parlament.

Més de 118.000 persones van votar aquest partit polític caracteritzat per una ideologia independentista i uns postulats obertament racistes i xenòfobs, cosa que implica que la formació política es va emportar un 3,79% dels vots. Són gairebé els mateixos que la CUP, més del triple que el PACMA i cinc vegades més que Cs.

A les portes de la seu del partit, a la capital del Ripollès, Orriols va assegurar als mitjans de comunicació que no renunciarà als postulats independentistes a la recerca d’una "Catalunya occidental", va informar TV3, que la seva intenció és treballar darrere la seguretat i que confia a repetir la dinàmica que la va portar a començar en l’oposició a l’Ajuntament de Ripoll i aconseguir l’alcaldia en les següents eleccions. Pel que va dir la cap de llista d’Aliança Catalana, el pla és garantir-se en els següents comicis més força per disposar d’un altaveu més significatiu.

Notícies relacionades

Circulen per les xarxes socials vídeos del moment en què Orriols va entrar a la seu d’Aliança Catalana mitja hora després que tanquessin les escoles i amb els sondejos a peu d’urna que li garantien l’entrada al Parlament. "Presidenta, presidenta", van cantar diversos membres del partit i afiliats, davant els pocs mitjans de comunicació que van rebre llum verda per entrar a l’espai.

D’acord amb les dades que publica la pàgina oficial de la Generalitat, més de la meitat dels vots que s’emporta Aliança Catalana corresponen a la província de Barcelona, tot i que, comparativament, en aquesta província suposin a penes un 2,8% del vot total. A Girona, en canvi, la van votar 26.800 persones, i això suposa el 9% de les paperetes emeses. De fet, és aquesta província la que ha donat als d’Orriols el seu primer escó al Parlament. L’altra és Lleida, on van concentrar el 7,7% dels vots (12.900 en total). Finalment, a Tarragona van sumar 11.000 paperetes, cosa que implica que el partit independentista d’extrema dreta es va acabar emportant el 3,5% dels vots.