El PSOE es mostra eufòric i veu en els resultats un "aval" a Sánchez
Els socialistes asseguren que les urnes han donat "un impuls molt important" al Govern
Eufòria en el PSOE. Les eleccions catalanes es presentaven molt obertes, amb múltiples desenllaços possibles, però pocs per a Pedro Sánchez eren millors que aquest. Salvador Illa va guanyar amb amplitud i l’independentisme es va quedar lluny de mantenir la Generalitat. "L’única opció és Illa. Les mesures del Govern per tornar a la convivència a Catalunya reben avui un aval i un impuls molt important", van assenyalar fonts de la cúpula socialista.
Sánchez no només en tenia prou amb una victòria del PSC. Operaven altres factors. El principal, que els independentistes no aconseguissin revalidar la seva majoria absoluta, o que si ho acabaven fent fos gràcies al partit xenòfob Aliança Catalana. Però també que la suma del PSC, ERC i els Comuns arribés a un mínim de 68 escons al Parlament, cosa que possibilitaria una investidura de l’exministre de Sanitat, en una mena de tripartit de nou encuny.
Totes les peces van acabar encaixant. El triomf de l’exministre de Sanitat, amb 42 diputats, set per sobre del segon, Carles Puigdemont. La caiguda de les formacions separatistes, que no van arribar a la majoria absoluta ni tan sols amb el partit ultradretà de Sílvia Orriols. I la suma de socialistes, republicans i comuns, que es va situar en exactament 68 seients al Parlament. Just, però suficient.
És aviat per saber si aquestes tres forces d’esquerra segellaran un pacte. Si hi haurà coalició, Govern d’Illa en solitari o fins i tot nous comicis. Ara comença una difícil negociació que els col·laboradors de Sánchez creuen que pot acabar bé. Entre altres motius, per la "por" d’ERC (20 escons) i Comuns (6) a la repetició electoral. Sobretot, dels republicans, que el 2021 van aconseguir 33 diputats.
El "final del procés"
Notícies relacionadesNo només es presentava Illa ahir dins de les files socialistes. També ho feia Sánchez, que ara veu com la seva aposta davant la crisi territorial (de l’amnistia a la taula de diàleg, passant pels indults) es veu revalidada pels catalans, que han rebaixat la seva pulsió separatista. "És el final del procés", van insistir fonts de la direcció del PSOE. Els resultats, van continuar, han de moure el PP a canviar la seva oposició, malgrat que els conservadors van millorar la seva marca en 12 escons i es van quedar en 15. "Volem felicitar Alberto Núñez Feijóo per aquesta quarta plaça", van ironitzar els col·laboradors de Sánchez. I Puigdemont, van acabar, hauria d’abandonar la primera línia política, com es va comprometre a fer si no aconseguia tornar a ser president.
Però res aquí està exempt de riscos. Ara cal veure si ERC i Junts mantenen la seva disposició a aprovar a Madrid les iniciatives del Govern. El gran test seran els Pressupostos.
- Sant Joan de Déu qüestiona que els instituts comencin classe a les vuit
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- L’edifici pioner del 22@ es converteix en hospital
- Política social El Govern utilitza 31 milions de l’excedent de tresoreria per a vivenda social
- El Girona es derrota a si mateix
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- El Girona es derrota a si mateix
- L’Ineos Britannia, a un triomf de lluitar per la Copa Amèrica
- El desencant dels menjadors de pipes