Cs es queda fora del Parlament set anys després de guanyar les catalanes

Els taronges van aconseguir el seu millor resultat amb el 155 i toquen fons amb l’amnistia

Cs es queda fora del Parlament set anys després de guanyar les catalanes

TONI SUST

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Ciutadans s’ha quedat fora del Parlament després de 18 anys de presència a la Cambra catalana i tan sols 7 després que el partit guanyés les eleccions autonòmiques amb Inés Arrimadas com a candidata a la presidència de la Generalitat. Llavors, el 2017, va aconseguir 36 diputats. El 2021, va baixar 6 parlamentaris.

La candidatura que encapçala Carlos Carrizosa va obtenir ahir poc més de 22.000 vots, un 0,71% del total. Va quedar desè, al darrere del PACMA i al davant d’Alhora. En resum, Ciutadans va aconseguir el seu millor resultat amb el 155 aplicat a Catalunya, mesos després del referèndum, i es queda al carrer quan falta poc, si res no es torça, perquè arribi l’amnistia per als processats i condemnats pel procés.

Carrizosa va trencar un rècord de nit electoral: a les 22.30 ja havia abandonat la seu del partit, després d’acomiadar-se entre elogis a la seva militància i amb els somriures que toca esgrimir en situacions com aquesta. Un enterrament sense llàgrimes, de tan previst.

Cinc anys de daltabaixos

El resultat obtingut no és un resultat que sorprengui: totes les enquestes ho vaticinaven i és un capítol més de la sèrie iniciada el novembre del 2019, quan Ciutadans va caure de 57 a 10 diputats al Congrés i Albert Rivera va dimitir. Des d’aleshores, els antinacionalistes han anat de daltabaix en daltabaix i s’han quedat fora de cada institució a la qual s’han presentat.

Carrizosa, que només va comparèixer una vegada durant la nit, quan el recompte era pràcticament consumat, va fer un discurs gairebé alegre. Perquè ha tingut temps per preparar-lo sabent que el desenllaç seria aquest.

Davant els prop de 50 militants presents, que el van obsequiar amb gairebé més aplaudiments que els vots que ha reunit, Carrizosa va optar per evitar el fatalisme: "Estem contents i orgullosos". "Això és Ciutadans", va advertir en al·lusió al suport dels presents, entre els quals no es va veure cap dels intel·lectuals que al seu dia van apadrinar la creació del partit.

Notícies relacionades

Va afirmar que Ciutadans tornarà a presentar-se a les eleccions catalanes i va remarcar el seu paper històric a Catalunya: "Hem sigut el fusible del procés, hem evitat que saltessin els ploms de la societat catalana. Canviarem el fusible i això tornarà a funcionar". Va destacar, entre altres èxits, haver aconseguit normalitzar la presència de banderes espanyoles i, en una frase típica de partit extraparlamentari, va llançar un vaticini: "Arribarà el moment en què la situació política ens donarà la raó". "Ningú a Espanya no ha sortit d’un Parlament i hi ha tornat a entrar. Nosaltres ho farem", va afegir.

Carrizosa va seguir el recompte amb el seu director de campanya, Jordi Cañas, també eurodiputat i cap de llista de Ciutadans a les europees del 9 de juny, en les quals, si manté la trajectòria descendent, Ciutadans també es quedarà al carrer. Aleshores al partit li quedaran 10 regidors a Catalunya i 382 a la resta d’Espanya, si bé Carrizosa ha assegurat que són 500.