‘Newsletter’
Reconciliació amb la mantega, per Pau Arenós
La dieta mediterrània és un invent dels nord-americans, que el 1948 van estudiar el que menjaven els habitants de Creta i van establir una comparació amb el que endrapaven els seus conciutadans
Durant anys vaig desenvolupar uns prejudicis contra la mantega als quals no trobo sentit si no és perquè vivim immersos en la sacralització de la dieta mediterrània, que s’enalteix amb l’hipòcrita fervor religiós del pecador.
Es practica menys (¡però molt menys!) del que es diu.
La dieta mediterrània és un invent dels nord-americans, que el 1948 van estudiar el que menjaven els habitants de Creta i van establir una comparació amb el que endrapaven els seus conciutadans.
Al final, és menjar el que dona l’entorn, i el nostre és particularment variat i saludable. En el treball hi ha trampa: es va analitzar una societat pobra, amb una alimentació basada en l’autoconsum.
Menjar poc i esllomar-se (exercici físic): vet aquí el secret de la longevitat, i del mal d’esquena.
He anat escapant de la mantega, que utilitzava per gratinar els macarrons i per a torrades culpables, fins que vaig topar amb la fumada de Rooftop Smokehouse (i l’hi recordava, casualment, dilluns a la nit a Buster Turner) i, tot i que no puc demostrar-ho, crec que és aquesta pedra groga la que ha fundat, i ‘fumat’, el culte.
L’atzar regna (o no), però a diversos restaurants he trobat una idea repetida: mantega mesclada amb cendra, com és el cas del Nublo, La Textil i el Monte, a més, i això passa en tots, elaborada per ells a partir de llets seleccionades.
Plaers relliscosos també a l’Es.table, el Baló i l’Aleia, servida amb el respecte que mereix i en companyia de pans importants.
Al Brabo, que acaba d’obrir, el pa està fet al moment –cosa intel·ligent, perquè no hi ha desaprofitament– amb un curiós artefacte sobre la graella, on també enriqueixen tot allò mantegós amb la calor residual una vegada apagats els focs.
El pan hecho al momento del restaurante Brabo. pic.twitter.com/XELRHhlQeb
— Pau Arenós (@PauArenos) 19 de enero de 2023
És una artesania de l’immediat, a diferència de Rooftop Smokehouse, on fumen en fred.
Notícies relacionadesLa llesca calenta, el lacti que es desfà, el paladar greixat.
¿És que no tenim vaques en aquesta vora del Mediterrani?
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Sondeig El PSC es referma i Junts passa davant d’Esquerra
- Investigació judicial Hisenda va maniobrar per evitar la imputació del PP en el cas Bárcenas
- GUARDONS Els Laureus coronen Aitana Bonmatí i la selecció espanyola
- Caiguda de la producció Freixenet planteja un erto per a 615 persones per la sequera
- EDUCACIÓ Catalunya unifica la preinscripció d’FP i donarà places segons la nota
- Investigació al gegant asiàtic La UE obre un nou front contra la Xina per les traves a material sanitari europeu
- Millora de les previsions Iberdrola accelera cap a un altre any rècord al duplicar el benefici
- Energia solar Endesa vol «seguretat jurídica» davant l’oposició a les renovables
- Sector immobiliari Catalunya impedirà utilitzar el lloguer de temporada per eludir el límit de preus
- Inflació La meitat dels espanyols han reduït el consum d’energia i aigua