‘Newsletter’
Reconciliació amb la mantega, per Pau Arenós
La dieta mediterrània és un invent dels nord-americans, que el 1948 van estudiar el que menjaven els habitants de Creta i van establir una comparació amb el que endrapaven els seus conciutadans

Durant anys vaig desenvolupar uns prejudicis contra la mantega als quals no trobo sentit si no és perquè vivim immersos en la sacralització de la dieta mediterrània, que s’enalteix amb l’hipòcrita fervor religiós del pecador.
Es practica menys (¡però molt menys!) del que es diu.
La dieta mediterrània és un invent dels nord-americans, que el 1948 van estudiar el que menjaven els habitants de Creta i van establir una comparació amb el que endrapaven els seus conciutadans.
Al final, és menjar el que dona l’entorn, i el nostre és particularment variat i saludable. En el treball hi ha trampa: es va analitzar una societat pobra, amb una alimentació basada en l’autoconsum.
Menjar poc i esllomar-se (exercici físic): vet aquí el secret de la longevitat, i del mal d’esquena.
He anat escapant de la mantega, que utilitzava per gratinar els macarrons i per a torrades culpables, fins que vaig topar amb la fumada de Rooftop Smokehouse (i l’hi recordava, casualment, dilluns a la nit a Buster Turner) i, tot i que no puc demostrar-ho, crec que és aquesta pedra groga la que ha fundat, i ‘fumat’, el culte.
L’atzar regna (o no), però a diversos restaurants he trobat una idea repetida: mantega mesclada amb cendra, com és el cas del Nublo, La Textil i el Monte, a més, i això passa en tots, elaborada per ells a partir de llets seleccionades.
Plaers relliscosos també a l’Es.table, el Baló i l’Aleia, servida amb el respecte que mereix i en companyia de pans importants.
Al Brabo, que acaba d’obrir, el pa està fet al moment –cosa intel·ligent, perquè no hi ha desaprofitament– amb un curiós artefacte sobre la graella, on també enriqueixen tot allò mantegós amb la calor residual una vegada apagats els focs.
El pan hecho al momento del restaurante Brabo. pic.twitter.com/XELRHhlQeb
— Pau Arenós (@PauArenos) 19 de enero de 2023
És una artesania de l’immediat, a diferència de Rooftop Smokehouse, on fumen en fred.
Notícies relacionadesLa llesca calenta, el lacti que es desfà, el paladar greixat.
¿És que no tenim vaques en aquesta vora del Mediterrani?
Ja ets usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- L'ovació del Camp Nou al seu personatge il·lustre més estimat
- Pagament mensual La Seguretat Social avisa els pensionistes que vulguin cobrar 31 euros extra
- Tele La lliçó de vida que dona aquest solter a ‘First dates’ a la seva cita que ha sigut aplaudida a les xarxes
- ANÀLISI La contracrònica del Barça-Madrid de Lliga: quan Guardiola va disfrutar com un culer
- ACTUALITAT BLAUGRANA Rosalía estrena una versió de l’himne del Barça amb el seu «Motomami»
- Salaris Aquest és el sou d’un militar a Espanya
- Crisi bancària Els mercats acullen amb temor la compra de Credit Suisse per UBS
- Alerta dels Mossos Compte si el teu fill et demana diners per WhatsApp
- Amb el 'hashtag' #SmallSmurfsBigGoals Dia Internacional de la Felicitat: 5 claus per ser feliç
- En el seu 68è aniversari Demi Moore comparteix un vídeo entranyable de l’aniversari de Bruce Willis