¿La fi de l’alta cuina?
Noma, el Circ del Sol i els errors de René Redzepi, per Pau Arenós
El cuiner erra al confondre la part amb el tot: que el seu projecte sigui erroni no significa que ho siguin els dels altres

Un dels primers esmorzars del 2023 l’ha ocupat una notícia que tindrà lloc a finals del 2024: l’extinció del danès Noma com a restaurant corrent.
És tan extraordinari com anòmal que un tancament sigui anunciat amb dos anys d’antelació, cosa que fa deduir que forma part d’una colossal campanya de màrqueting no tant destinada a garantir les reserves com a assegurar-se inversors per a les operacions futures.
El Noma, com el Circ del Sol, afegeix a la seu estable de Copenhaguen altres espectacles que voltaran pel món en la forma contemporània i efímera del ‘pop up’.
La ‘circdelsolarització’ tampoc és tan estranya: comparteixen el desig de deixar l’espectador sense alè, cadascun a la seva manera. I amb les seves trampes i musiquetes.
Des del Noma asseguren, en una comunicació pública, que mantindran l’equip, tot i que el raonable és pensar que les contractacions es faran segons les necessitats.
El motiu pel qual René Redzepi ‘transforma’ el Noma (¿com l’Artista abans conegut com a Prince?) és que l’alta cuina resulta insostenible (i, de nou, he de burxar en la paraula ‘sostenibilitat’ per ambigua), tant humanament com econòmicament. I té nassos que ho digui algú subvencionat pel Govern danès.
Redzepi erra al confondre la part amb el tot: que el seu projecte sigui erroni no significa que ho siguin els dels altres. Com a exemple del ‘sí que es pot’, El Celler de Can Roca.
De tota manera, canvis profunds a l’alta cuina, sigui això el que sigui, i a la cuina en general, en què els models ja no són unitaris.
[Aquí, la pregunta: ¿som davant la fi de l’alta cuina?]
Entre les mutacions més atractives, la ‘descapitalitat’, que no és nova, és clar, però que comença a ser massiva, amb negocis amb encant en llogarrets i poblets, sense potència clientelar a l’entorn, convertint-se en imants i actors del canvi.
Entre els exemples recents visitats, el Lera, a Castroverde de Campos; el Monte, a San Feliz, i La Boscana, a Bellvís.
Quant a les transformacions generals –a l’ecosistema de la gran ciutat–, l’autoocupació, el microequip, els horaris particulars (només entre setmana, només esmorzars i dinars, només sopars), els menús del dia com a especialitat...
Notícies relacionades¿Són ‘sostenibles’, en el sentit complet de la paraula? No ho sé. Gran ciutat representa gran despesa, i sous baixos.
Tornem al Noma i la cuina exhibicionista: que Redzepi ho hagi fet malament no significa que tots els altres estiguin equivocats.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Laura Lobo, advocada experta en herències: “No s’ha de donar per fet que els nebots hereten del tiet solter i sense fills”
- Marc Márquez passa pel quiròfan i es complica la seva reaparició
- Doncs no va ser en directe
- Solidaritat amb Palestina ¿La vaga del 15 d’octubre per Palestina segueix endavant després de l’acord de pau? Sí, i aquests són els serveis mínims
- Nou estadi L'adjudicació de les obres al Camp Nou sota sospita
- Contra Sánchez Junts no descarta una moció de censura «instrumental» sense Feijóo com a candidat
- Informe tècnic El Fòrum Econòmic Mundial assenyala les 10 tecnologies amb més potencial per fer front al canvi climàtic
- FUTBOL El virus FIFA complica el clàssic al Barcelona i juga a favor del Reial Madrid
- CRISI CRIBRATGE L’Antonio, afectat per errades del cribratge del càncer de còlon a Andalusia: «Vaig esperar quatre anys els resultats»
- CAS CERDÁN-ÁBALOS L’empresària que va assegurar haver portat bosses amb efectiu Ferraz no declara al Senat, però ratifica que va entregar 90.000 euros al PSOE