Barcelona, protagonista
L’estudi de videojocs que porta un Bafta i tres ‘Oscars’
Nomada Studio, que va desenvolupar el celebrat ‘Gris’, ha destinat quatre anys i tres milions d’euros al seu segon joc, ‘Neva’, que en només sis mesos ja ha recuperat la inversió.

No va importar que el nadó dormís, ni que fossin les tantes de la nit (o no, però el vestit de progenitor d’un nounat implica que les hores del dia funcionin una mica diferent). A Conrad Roset li va sortir el crit de l’ànima. No era per a menys. El seu segon videojoc acabava de guanyar un Bafta. Era la segona vegada que l’Acadèmia Britànica de les Arts Cinematogràfiques i de la Televisió feia d’un producte nascut de la seva empresa, Nomada Studio, un candidat a emportar-se aquests prestigiosos premis que, tot i que més coneguts pel costat de les pel·lícules i els programes de tele, també té una gala per als videojocs.
Gris, l’opera prima d’aquesta desenvolupadora barcelonina que Roset va cofundar el 2016 al costat d’Adrián Cuevas i Roger Mendoza, es va presentar el 2019 a les categories Èxit Artístic de l’any, Millor Música i Millor Debut, però se’n va anar sense premi. Amb aquest precedent i sent aquest any només una la nominació, aquest il·lustrador es va convèncer que les seves possibilitats eren pràcticament nul·les. Però Neva va acabar imposant-se, convertit en l’èxit artístic del 2024, segons aquesta organització.
Unes setmanes abans s’havia endut una altra estatueta al millor joc d’impacte, aquesta vegada a Los Angeles, a la gala que el sector identifica com els seus propis Oscars, els The Game Awards. Guardó, per cert, que ja van guanyar amb Gris. I també els premis Annie (de nou nord-americans i de nou considerats els Oscars de l’animació) s’han decantat per aquest producte català com a millor animació de personatges en un videojoc.
Cadell de llop blanc
Neva, el videojoc en qüestió, explica la història d’una noia anomenada Alba que va sempre acompanyada d’un cadell de llop blanc. "La història s’estructura en quatre capítols en els quals el cadell va creixent i va canviant la relació [i obligacions] que té l’Alba amb ell", explicava el mateix Roset a EL PERIÓDICO dies abans de publicar el joc. Han passat sis mesos des d’aquell moment, i tot i que no ha sigut la bomba que va ser Gris, el seu primer llançament, en aquest estudi amb seu a l’Eixample de Barcelona estan més que satisfets amb la rebuda. "Gris va funcionar extremadament bé –justifica qui llavors explicava que el joc havia recaptat un 2.000% més del que esperaven–, però no considerem que aquest hagi anat malament", afirma. "L’important per a una empresa com la nostra és que el joc recuperi la inversió, i això ja ho ha fet", assegura. De fet, del que factura Nomada actualment, un 70% prové d’aquest joc. L’estudi no en revela la xifra anualitzada, només que va destinar tres milions d’euros a produir el joc i que ja han venut prou per recuperar la inversió.
Uns 20 treballadors
Amb "una empresa com la nostra", Roset es refereix a un petit estudi de videojocs entossudit a mantenir la seva essència i independència per treballar en els projectes que els agradin. Nomada Studio és una desenvolupadora amb uns vint treballadors que van fundar Roset, Cuevas i Mendoza després de conèixer-se de casualitat a través d’amics en comú i decidir apostar per la idea creativa que havia tingut l’il·lustrador. Tenen darrere la distribuïdora de pel·lícules i videojocs nord-americana Devolver Digital, no com a propietària, però sí com la sòcia que els va finançar el llançament de Gris quan estaven a punt de donar-se per vençuts, i que els ha fet sobreviure els quatre anys que han estat desenvolupant Neva.
Notícies relacionades¿I ara què? Devolver els ha dit que comptin amb ells per a un tercer i un quart joc. "Som rendibles, funcionem... Per tant, tenim via lliure per fer un tercer i fins i tot un quart joc", aplaudeix Roset, que no deixa de celebrar la seva situació ni un minut, tenint en compte com de complicada està la cosa per a les empreses mitjanes i petites, especialment les independents, fins i tot en una Catalunya que ha aconseguit fer d’aquest sector una indústria d’uns 800 milions d’euros de valor, el doble que fa cinc anys.
Així, el pla actual de Nomada Studio és mesurar amb cautela els següents passos. "Tenim propostes sobre la taula", revela aquest emprenedor, sense donar molta més pista, només que es neguen a créixer per créixer ("Hem vist molts estudis que creixen desmesuradament perquè sembla que el camí correcte és fer cada cop més coses i no sempre surt bé", argumenta) i que la prioritat serà sempre mantenir la seva essència.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers