Tribunals

Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf

Cinc agents d’assumptes interns assenyalen que van limitar la investigació per la fugida de l’expresident català als dies 7 i 8 d’agost

La jutge que investiga la fuga de Puigdemont reclama als Mossos el pla que van activar per detenir-lo

Imagen del aparcamiento con el coche de la fuga de Puigdemont identificado

Imagen del aparcamiento con el coche de la fuga de Puigdemont identificado / El Periódico

5
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Un informe dels Mossos d’Esquadra presentat davant el Jutjat d’Instrucció número 24 de Barcelona assenyala que alguns agents de la policia catalana que van ajudar a escapar l’expresident de la Generalitatel 8 d’agost passat després d’un acte a Barcelona van aparcar el cotxe en què es va escapar el dia abans al pàrquing d’Arc de Triomf. Puigdemont va aparèixer per un carreró a prop de l’escenari acompanyat d’agents dels Mossos acusats en aquest procediment, que aquell dia estaven fora de servei bé de baixa o bé de vacances, i al costat de nombrosos càrrecs de Junts, com el secretari general Jordi Turull, i després de dirigir-se a les persones que van acudir a l'acte els va emplaçar a anar cap al Parlament.

No obstant, va ser una «maniobra de distracció», com va assegurar el llavors comissari en cap dels Mossos Eduard Sallent, ja que Puigdemont va aprofitar aquell moment per escapar, juntament amb Turull, en un cotxe blanc marca Honda. En diversos informes presentats per la Comissaria General d’Investigació Interna d’Assumptes Disciplinaris s’assenyala que la conductora d’aquest vehicle, que anava en cadira de rodes, el va deixar estacionat el dia anterior a l’aparició de Puigdemont en aquest aparcament per ajudar-lo a escapar.

També s’identifica els tres mossos investigats en aquest procediment judicial per un encobriment al facilitar l’escapada de Puigdemont, malgrat que estava en recerca i captura. A més, en un altre informe els Mossos van identificar un dels policies acusats, Jordi R., entrant amb una furgoneta a l’aparcament d’uns aparthotels del carrer Nàpols, pròxims a l’Arc de Triomf, el dia anterior a la fuga, i tornant a primera hora del matí següent per sortir amb una moto. Els Mossos situen aquest acusat com un dels que van acompanyar Puigdemont el 8 d’agost a l’Arc de Triomf i també el van localitzar tornant a l’aparcament del carrer Napols després de la fuga de l’expresident.

A partir d’aquests informes, algunes fonts policials consideren que l’escapada de Puigdemont va estar molt planificada i que en cap moment va tenir la intenció d’acudir al Parlament a prendre possessió de l’acta de diputat tal com ell va dir els dies anteriors al 8 d’agost.

Investigació restringida

Aquest dilluns quatre agents i un caporal que van elaborar aquests informes han declarat com a testimonis al jutjat per explicar com van fer aquesta investigació a instàncies d’un superior, el número d’identificació del qual no recordaven, sempre a partir de fotografies dels acusats d’ajudar Puigdemont per evitar ser detingut després de la seva intervenció.

Segons fonts judicials, els testimonis han explicat que el seu superior els va entregar imatges dels acusats i els va instar a limitar la investigació a les càmeres de vigilància de la zona però centrada en els dies 7 i 8 d’agost, tot i que el mateix Jordi Turull va reconèixer que Puigdemont va arribar a Barcelona el 6 d’agost.

El jutjat manté acusats d’encobriment tres agents dels Mossos: Xavier M., David G. i Jordi R., per acompanyar l’expresident el passat 8 d’agost i facilitar la seva fuga. Els informes dels Mossos els identifiquen a l’Arc de Triomf. Després d’arrestar-los, la Direcció General de la Policia del Departament d’Interior va suspendre de cautelarment d’ocupació i sou dos dels tres agents dels Mossos detinguts per ajudar Puigdemont en la seva fugida. El tercer estava de baixa i per això no es va poder obrir un procediment administratiu contra ell. En aquest procediment hi ha l’associació Hazte Oír i el partit polític Vox, com a acusacions populars.

Declaracions de treballadors i polítics

L’acusació popular, exercida per l’associació Hazte Oír, ha demanat al jutjat que citi a declarar com a testimonis els treballadors de l’aparthotel del carrer Nàpols i de l’aparcament de l’Arc de Triomf per si entre el 6 i el 9 d’agost passat haguessin vist els tres acusats o altres persones «en actitud sospitosa» controlant la zona. També han reclamat que citin com a testimonis l’expresident català Pere Aragonès, el president del Parlament, Josep Rull, l’exconseller d’Interior Joan Ignasi Elena i l’exdirector dels Mossos Pere Ferrer.

El president de Vox a Barcelona, Joan Garriga, va assenyalar després de les declaracions que «estem personats per depurar responsabilitats penals davant la vergonya que suposa que s’escapi de territori nacional un pròfug de la justícia. És indignant que els ciutadans es vegin obligats a complir les lleis i s’aconsegueixi que Puigdemont se la salti i se’n vagi de rosetes».

El jutjat demana el pla d’arrest

A finals de juny hauran d’acudir a declarar comandaments dels Mossos, entre els quals el comissari Eduard Sallent, que era el cap dels Mossos el mes d’agost passat, i que va elaborar un informe per al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena sobre la detenció fallida de Puigdemont. Afirmava que no se’l va poder arrestar per la «confusió» que l’expresident va crear per garantir-se la fugida, amb la cooperació «involuntària» de milers de persones i l’organització d’un grup de col·laboradors pròxims. Tres d’aquests eren els Mossos acusats en aquest procediment mentre que el quart era un bomber que també acompanyava la comitiva de l’expresident i que està identificat per Assumptes Interns.

Notícies relacionades

Fa unes setmanes, la jutge de Barcelona que investiga aquest procediment per un possible delicte d’encobriment va demanar als Mossos que detallessin l’operatiu que es va posar en marxa per detenir Puigdemont, tenint en compte que l’expresident havia anunciat amb bastanta antelació la seva voluntat de comparèixer aquell dia, el 8 d’agost, a la constitució del Parlament i tenir en vigor una ordre de detenció per part del Tribunal Suprem. 

Finalment, Puigdemont va eludir la seva cita amb la cambra catalana i va decidir escapar, tal com s’indica en diverses imatges captades en càmeres de seguretat pròximes a l’Arc de Triomf, per la qual cosa els Mossos van establir un dispositiu per atrapar-lo per tot Catalunya sense èxit. Turull va revelar que l’expresident va abandonar hores després Barcelona amb destinació a França, i d’allà a Bèlgica, sense ser detectat