Del 6 al 8 de febrer

Barcelona Wine Week: això és el que no et pots perdre

  • La tercera edició de la fira comptarà amb més de 800 cellers, gairebé totes les denominacions d’origen i consells reguladors espanyols i desenes d’activitats interessants

Barcelona Wine Week: això és el que no et pots perdre
6
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

Hi ha motius per brindar: la tercera edició de la Barcelona Wine Week arriba el dilluns 6 de febrer amb un programa i una quantitat d’expositors sensacional que s’estendrà fins al 8. Es tracta de la principal plataforma comercial i de promoció del vi de qualitat espanyol, ja que hi haurà gairebé 1.800 compradors d’arreu del món i representants dels grans grups de distribució i restauració i cadenes hoteleres, que han agendat més de 8.000 reunions de negoci.

Javier Pagés, president del saló i de la DO Cava, explica que «la BWW vol donar visibilitat a la gran riquesa de terrers del país, analitzar els reptes de futur de la indústria vitivinícola i oferir-li oportunitats de negoci».

Però més enllà de la part més professional que té tota fira com aquesta, hi ha activitats que val la pena no perdre’s durant un passeig pel recinte firal de Montjuïc. Són aquestes:

Cellers de tot tipus i condició

Hi participaran 828 cellers (un 27% més que el 2022) i la majoria de les denominacions d’origen i consells reguladors espanyols. I això es tradueix que hi ha lloc per a tots, perquè igual pots veure el que estan fent les més grans i prestigioses firmes del sector, com ara Protos, Matarromera, Rioja Vega, Pago de los Capellanes, Juvé & Camps, Recaredo i Freixenet, que descobrir el treball de segells més modestos, que són centenars i que s’agrupen en les més de 70 denominacions d’origen presents, com Ribera del Duero, Rueda, Priorat, Bierzo, Madrid, València, Jumilla, Costers del Segre, Navarra, Valdeorras....

‘Masters of wine’ i sommeliers que fan vi

Una sessió reunirà ‘masters of wine’ (màxima distinció al coneixement sobre vins) que elaboren els seus propis vins, com Norrel Robertson, que des del 2003 produeix a Calatayud; Fernando Mora, amb vinyes en diferents punts d’Aragó, i Andreas Kubach, director de Península Vinicultores, amb cellers a La Rioja alabesa, entre altres punts. Dilluns, 6 de febrer, a les 12.00 hores.

També protagonitzaran un tast conjunt sommeliers multipremiats i reconvertits en elaboradors com Bruno Murciano, Guillermo Cruz, Sergi Figueres i Xavi Nolla. Dilluns, 6 de febrer, a les 16.30 hores.

Sòls per a tots els gustos

Aquest any, el lema de la Barcelona Wine Week és ‘Espanya, mosaic singular de sòls’ perquè pretén posar en valor la gran riquesa de sòls vitivinícoles i vins de tot el país. Així, una quinzena de cellerers de renom que cultiven en terres singulars protagonitzaran diverses sessions.

‘Els savis del terrer’ aplegarà tres visionaris com René Barbier (Priorat) César Saldaña (Jerez) i Felipe Blanco (Canàries). Dimarts, 7 de febrer, a les 13.30 hores.

Álvaro Palacios i el seu nebot Ricardo P. Palacios mostraran la riquesa de dues zones vitivinícoles que han contribuït a revolucionar: el Priorat i el Bierzo. Dimecres, 8 de febrer, a les 10.30 hores.

I el tast ‘Sòls tan singulars com indomables’ estarà protagonitzat per les viticultores Esmeralda García, que treballa amb els terres sorrencs de Santiuste (Segòvia); Sara Pérez, enamorada dels terrers del Priorat i el Montsant; i Cristina Yagüe, que elabora a Ries Baixas, Ribeira Sacra i Valdeorras. Dimarts, 7 de febrer, a les 16.30 hores.

Tampoc s’ha de perdre la sessió de Luis Gutiérrez, tastador per a Espanya de ‘Wine Advocate’, la bíblia del guru Robert Parker, i autor del llibre ‘Los nuevos viñadores’, que dirigirà un tast de sis grans vins nascuts, de sis sòls diferents. Dimarts, 7 de febrer, a les 12.00 hores.

Radiografia de La Rioja

Tim Atkin presentarà en primícia el seu informe ‘Rioja 2023 Special Report’ i guiarà un tast dels vins de la zona que més l’han captivat. L’expert no és només un dels ‘màsters of wine’ més reconeguts del món, sinó que també és un fervent amant i tastador les opinions, traduïdes en punts, del qual han despertat l’interès global a través dels seus famosos ‘reports’. El seu bast coneixement del vi a nivell mundial, especialment del vi espanyol, dona la màxima credibilitat a les seves valoracions. Dimecres, 8 de febrer, a les 10.30 hores.

Homenatge al més gran sommelier

S’homenatjarà el desaparegut Gérard Basset, considerat el més gran sommelier de tots els temps. El centre formatiu EnoAula i la Fundació Cultura Líquida recordaran la figura personal i professional del francès a través d’un ampli homenatge que recull les seves memòries al llibre ‘El sabor del éxito’, publicades recentment, i una taula rodona entre persones pròximes a la seva trajectòria, com l’exsommelier d’El Bulli Ferran Centelles, la directora de la Fundació Cultura Líquida, Cristina Alcalá, i el CEO d’Epicure Wines, Franck Massard. També es farà un tast de cinc vins singulars. Dimarts, 7 de febrer, a les 18.00 hores.

13 vins, 13 tendències

Per saber per on van els trets de les modes entre els consumidors actuals, cal assistir a la ponència de Santi Rivas, autor de ‘Deixa-ho tot o deixa el vi’, que analitzarà 13 tendències de consum a través de 13 vins. Aquest crític de vins, campió d’Espanya de Tastos a Cegues per Equips 2018 i líder de Colectivo Decantado, compta amb milers de seguidors a les xarxes socials. Dimarts, 7 de febrer, a les 18.00 hores.

Tast de vins autoguiada

La barra de vins Wine Tasting Journey-Soils of Spain oferirà un tast autoguiat amb 58 referències en que el sòl és un element d’especial rellevància. Hi haurà copes del Bierzo, de la Vall de l’Orotava (Tenerife), de Jumilla, de Mallorca, de Jerez, de Lleó i de Calataiud, entre altres territoris.

Reptes, tendències i més gastronomia

L’espai BWWHub acollirà conferències i taules rodones sobre sostenibilitat, innovació o digitalització als cellers. S’analitzaran reptes com la gestió de sòls de vinya davant el canvi climàtic, els beneficis de l’ecodisseny, noves vies de reutilització d’ampolles, la transformació digital de la viticultura, la protecció de les vinyes velles del país o com comunicar millor el vi espanyol.

Xefs amb estrella Michelin

Per enfortir les sinergies del vi amb l’alta gastronomia, gran ambaixadora de la indústria alimentària espanyola a l’exterior, se celebrarà una taula rodona amb restaurants internacionals reconeguts amb el distintiu de qualitat gastronòmica Restaurants from Spain. Hi participaran, entre d’altres, Nacho Manzano, xef de Casa Marcial (dues estrelles Michelin) i director gastronòmic del grup Ibérica Restaurants i Camino (Londres), i José Pizarro, propietari de sis restaurants a Londres i col·laborador de la BBC, on divulga les bondats del producte espanyol. Dimarts, 7 de febrer, a les 13.15 hores.

Platillos maridats

Notícies relacionades

L’espai #BWWGastronomy Food & Wine Restaurant oferirà als visitants la possibilitat de disfrutar dels millors platillos maridats amb grans vins a càrrec de Bar Alegria, Cecconi’s i Grup Kao.

I fora de la fira...

BWW Likes The City! convertirà Barcelona en capital del vi associant-se amb locals de la ciutat perquè ofereixin maridatges i propostes especials durant la celebració del saló. Àbac (tres estrelles), Cocina Hermanos Torres (tres),Moments (dos), Windsor, Cafè del Centre, Betlem, Virens i La Tartarería són alguns dels restaurants participants.