Novetats a glops

10 vins nous (i bons) per estar a l’última

  • Seleccionem una desena de bones ampolles que han sortit al mercat recentment

10 vins nous (i bons) per estar a l’última
7
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Els cellers no paren de treure novetats. Una allau meravellosa de vi, aquesta, de manera que costa escollir quina ampolla comprar.

Nosaltres, mal que bé, hem elegit aquests 10 vins nous per estar a l’última. ¿Brindem?

Crianza 2018 (Protos)

L’anomenen el Protos del futur, ja que el seu anterior any va marcar l’inici d’una nova manera de fer vins al celler, més rodons i equilibrats, més fàcils de beure. I així és Crianza 2018: raïm regre del país criat 12 mesos en barriques. Al nas és intens. amb aroma de fruits vermells i negres madurs integrada amb les d’espècies dolces i torrades. A la boca és amable i fi, amb records de fruita madura.

17,50 €.


La Florens 2020 (Josep Grau Viticultor)

És el vi més emocional de Josep Grau Viticultor. Elaborat amb garnatxa 100%, aquest montsant procedeix de les seves vinyes més preades, tant per l’edat dels seus ceps (entre 75 i 105 anys) com per la qualitat que ofereixen a cada collita, cultivada de manera ecològica i amb tècniques biodinàmiques. A més, té aquest nom perquè així anomenava Josep Grau la seva mare, Florentina. Un vi elegant, amable, amb aromes de fruita vermella i baies silvestres, cireres, nabius i lleugers tocs de magrana. A la boca és especiat i balsàmic, i van apareixent sabors de clavell, eucaliptus, menta. És fresc, amb una acidesa vibrant, de tanins madurs i molta elegància, un conjunt que desplega finor i caràcter fruiter i floral. 27 €.


Specimen Nº2 (Finca Villacreces)

Finca Villacreces (Ribera del Duero) elabora aquest vi amb el millor raïm de vi negre fi (78%) i cabernet sauvignon (22%) de les collites 2015, 2016 i 2017. El Nº1 va néixer l’any 2020 i ara arriba aquesta «exclusiva raresa», segons el celler, de la qual només s’han elaborat 3.696 ampolles. Un vi de col·leccionista que només surt al mercat cada dos o tres anys i que destaca per l’aroma complexa que li proporcionen les tres anyades que el componen: fruita madura i regalèssia amb matisos minerals i balsàmics. A la boca despunta l’entrada amb volum i el final llarg i persistent. 65 €.


El Corral Cremat 2011 (Albet i Noya)

Albet i Noya presenta el seu nou Clàssic Penedès elaborat 100% amb xarel·lo i amb més de 10 anys de criança a l’ampolla. El Corral Cremat és un paratge molt particular de les muntanyes d’Ordal. Un amfiteatre natural de vinyes orientades al sud i amb menys hores de sol del que és habitual, una situació privilegiada que provoca un contrast tèrmic molt marcat, una lenta maduració del raïm i una bona acidesa per poder fer grans espumoses de llarga criança. La guia ‘Decanter’ li ha atorgat 97 punts i l’ha situat en el selecte grup de Best in Show (en què només tenen cabuda els 50 millors vins del món). També ha rebut diversos reconeixements en diferents cites internacionals. 59 €.


Cau d’en Genís 2021 negre (Alta Alella)

Aquest vi procedeix de vinyes situades a 130 metres d’altitud a menys de dos quilòmetres del mar que es veremen de manera manual en caixes petites, amb una minuciosa selecció de raïm de garnatxa peluda, gra a gra, al celler. Es cria sis mesos sobre pòsits fins en ‘oeuf de Beaune’ (ou de ciment basat en argila), s’embotella i s’afina durant tres mesos a l’ampolla. De color granat amb reflexos violacis, aquest vi presenta una penetrant aroma varietal i molt personal, de maduixes i gerds madurs amb notes especiades i d’herbes aromàtiques mediterrànies presents a la finca del celler Alta Alella. A la boca és vibrant i fresc, alhora que sedós i mineral. Un vi que faci viatjar al cor del parc natural de la serralada de Marina on s’elabora. 19 €.


Roda I Blanco 2019 (Roda)

Després de 35 anys de trajectòria explorant la varietat negra ull de llebre, Roda treu el seu primer blanc, un vi de guarda, gastronòmic, amb bona acidesa i, sobretot, molt original. S’elabora amb macabeu i petites proporcions de garnatxa blanca i malvasia de la Rioja (varietats tradicionals de la Rioja amb què s’elaboren els grans clàssics blancs de la Denominació d’Origen Qualificada). Es cria durant 18 mesos en roure francès i 18 mesos més a l’ampolla. És intens, ple de detalls i matisos com les notes d’aranja, codony o préssec, que s’acompanyen de tocs cítrics i minerals i refrescants tocs vegetals. Amb la fusta perfectament encaixada, el conjunt és elegant, seriós. A la boca destaquen el seu volum i la seva amplitud. Apareixen de nou les notes de fruites com el codony i el préssec i una nota mineral procedent de les calcàries del terra. Amb un final cítric, és ideal per acompanyar tot un àpat, i presenta una estructura que li augura una llarga guarda. 60 €.


Finca Els Gorgs 2013 (AT Roca)

Aquest Clàssic Penedès ecològic de parcel·la única pren el nom de la vinya on neix, una vinya fresca de més de 60 anys en coplantació de macabeu i xarel·lo. S’ha criat vuit mesos a la barrica i en dipòsits inoxidables. De color groc pallós de mitja intensitat amb reflexos d’or nou, presenta una bombolla molt fina i d’evolució lenta. Al nas és net i franc, intens i complex, amb fruita blanca sobre un fons de pasta i espècies, on destaquen les notes de vainilla, de crema i les fumades. L’atac a la boca és fresc, amb una acidesa equilibrada i fresca, molt mineral i harmònica, amb el carbònic fi i cremós. Un cava ample, cremós i voluminós al qual es fonen les aromes de fruita blanca amb notes de pastisseria i torrades. 33,50 €.


Origen 2017 (Ferratus)

Ferratus proposa un vi d’ull de llebre de ceps de 60 a 70 anys que s’ha criat després de la verema manual 14 mesos en barriques de roure i tres anys a l’ampolla. Presenta aromes de guindes en licor, grosella negra, nabiu, pètal de rosa vermella Baccara i pebre negre, és balsàmic i mineral, amb un fons de vainilla dolça i amargor final molt subtil. I a la boca és fresc, molt versàtil i fàcil de beure gràcies al seu taní vellutat i a la seva fusta molt ben integrada amb la fruita que persisteix a la boca, amb un postgust molt llarg, a fruita negra, casis, combinada amb notes dolces de vainilla. Un reserva molt modern, fruiter i ple de vivor, amb estructura i força. Marida bé amb carns, peixos grassos vermells o blaus i formatges vells i anyencs de vaca, ovella o mixtos, amb bona maduració. 22 €.


Finca La Pared Cuvée Especial 2019 (Marco Real)

Notícies relacionades

Finca La Pared ocupa 10 hectàrees de vinya situades a les petites localitats de Torres del Río i Sansol. D’allà surten els seus vins homònims, tant els elaborats només amb graciano i amb syrah, com els que són resultat d’un cupatge amb totes dues varietats (el Cuvée Especial). Aquest últim, de l’any 2019 (25 €), s’ha criat durant 14 mesos a la barrica i és un vi fresc, amb volum, llarg i complex. Per la seva part, Finca La Pared Graciano 2019 (22 €) ha tingut una criança de 12 mesos en barriques franceses i recorda espècies fresques i fruites negres, mentre que el Syrah 2019 (22 €), amb una criança en barriques americanes de 12 mesos, destaca pel seu caràcter mineral. De cada un d’aquests tres vins de parcel·la, Bodegas Marco Real ha elaborat 6.000 ampolles.


Tiempos modernos 2021 (Lagar de Moha)

¡Un blanc de Rueda que no porta verdejo! Aquest vi està elaborat pel celler familiar Lagar de Moha amb godello de cultiu ecològic i presenta un brillant color groc pallós, sensacions de fruites i flors blanques, herbacis i, fins i tot, alguns matisos d’espècies sobre un delicat fons mineral. Voluminós, untuós, marida amb peixos al forn, mariscos, carns blanques... 12,50 €.