La queixalada més popular

Dia Mundial de la Truita de Patates | Així es prepara la millor d’Espanya

Apunta aquests quatre trucs senzills per fer el plat bandera de la cuina espanyola com un xef amb estrella Michelin

barcelona/WhatsApp Image 2024-02-20 at 15.43.42 (2).jpeg

barcelona/WhatsApp Image 2024-02-20 at 15.43.42 (2).jpeg / O. B.

3
Es llegeix en minuts
O. G.

Tot i que hi ha moltes persones que porten pel món la marca Espanya, és molt difícil que algú creï prou consens perquè tots se sentin representats per les seves idees i actituds. Per això, és molt més senzill trobar un menjar que agradi a tots. En el cas espanyol, n’hi ha alguns amb la popularitat en màxims: el pernil ibèric, les croquetes, la paella... Però sempre hi ha hagut una reina absoluta: la truita de patates.

No hi ha res més espanyol que la truita, la senzilla combinació de quatre ingredients que dona com a resultat una veritable menja. Patates, ous, oli i ceba, aquest darrer ingredient, per a qui els agradi afegir-l’hi. La recepta la coneix tothom, però els trucs perquè quedi en el seu punt no estan a l’abast de qualsevol.

I és que, tot i que pugui semblar que fer-la és ben senzill, aconseguir el resultat òptim no és gens fàcil. No està a l’abast de tots que tingui el daurat precís, però sense cremar-se, i que quedi sucosa per dins en la seva justa mesura. També cal ser un mestre per aconseguir que la patata i l’ou s’integrin a la perfecció i que no quedi cada un d’aquests ingredients per la seva banda.

Per als que busquen el resultat perfecte, en aquest article recopilem una sèrie de trucs perquè ser un autèntic xef estigui a l’abast de tots.

Les proporcions

La regla és senzilla: per cada ou, una patata de mida mitjana. Aquesta és la regla general, tot i que cadascú l’adapta als seus gustos. I una altra proporció que influeix, i molt, en el resultat final és la sal. Per norma general, s’ha d’afegir una cullerada (és a dir, al voltant de 15 grams) per cada cinc ous.

La importància del tall

Les rodanxes de patata han de ser d’aproximadament dos mil·límetres. Però, més que fixar una mesura en concret, el més important és que siguin totes iguals, perquè es fregeixin de la mateixa manera en oli abundant. I un truc extra: David de Jorge apunta en el seu llibre ‘La tortilla de patatas’ que s’han de posar al foc amb l’oli en fred, no esperar que agafi temperatura per afegir-hi la patata i la ceba.

Una bona paella

Notícies relacionades

I que sigui antiadherent. Perquè, no ens enganyem, si la paella és dolenta ni el millor xef del món podrà fer una bona truita de patata. Una bona paella correctament greixada evitarà que la barreja s’enganxi. Però sempre es poden prendre precaucions extra: moure la paella amb suaus moviments circulars mentre està a sobre del foc evitarà que l’ou s’adhereixi a la base i a les vores, i serà molt més fàcil girar la truita.

Els temps

Els minuts que haurem de tenir la truita al foc (per cada costat) dependran del resultat que es busqui. Si l’objectiu és aconseguir una truita ben quallada, caldrà deixar-la al foc aproximadament cinc minuts per cada costat. Si es busca que quedi més sucosa, n’hi haurà prou amb tres minuts. I per als fans de les que estan pràcticament crues, n’hi haurà prou amb un minut perquè es creï una lleugera capa exterior.