Enginyeria genètica
Els creadors dels llops gegants de Joc de Trons afirmen que són a prop de «tornar a la vida» els tigres de Tasmània
L’empresa Colossal Bioscience afirma que ja té la informació genètica necessària per ressuscitar aquesta espècie desapareguda el 1936
¿És cert que s’han «desextingit» els llops terribles, una espècie desapareguda fa 10.000 anys? Sis claus per entendre la seva història

Després de la creació dels primers ratolins amb pèl de mamut, els «llops gegants» de Joc de Trons i els llops vermells fantasma, l’equip de científics de Colossal Bioscience anuncien que estan més a prop de «tornar a la vida» el tigre de Tasmània. Segons afirma l’empresa, per primera vegada en la història s’ha aconseguit seqüenciar tot el codi genètic d’aquesta espècie extinta el 1936 i, a més, també s’ha aconseguit crear cèl·lules mare que podrien, eventualment, utilitzar-se per crear embrions d’aquests animals. De moment no es reporta el naixement de cap tigre de Tasmània però, tal com afirmen els investigadors en un comunicat, ja s’hi està treballant per aconseguir-ho al més aviat possible.
El treball està sent liderat per l’empresa Colossal Bioscience, rere la qual hi ha figures com el genetista George Church de Harvard i el multmilionari Ben Lamm, en col·laboració amb científics de la universitat australiana de Melbourne. Segons explica l’investigador principal d’aquest projecte, Andrew Pask, en aquesta iniciativa ja s’han aconseguit almenys dues grans fites científiques. «D'una banda, hem pogut seqüenciar tot el genoma del tigre de Tasmània, incloent-hi tots els bits de codi d’un extrem a l'altre. D’altra banda, també hem pogut crear les primeres cèl·lules mare realment clau per realitzar tot aquest procés d’enginyeria genètica que necessitem per recrear aquests animals», relata el científic.
El següent pas, expliquen els científics, és alterar el codi genètic del dunnart, considerat el parent viu més pròxim al tigre de Tasmània, per aconseguir així «recuperar l’espècie». Aquest enfocament, ja posat en pràctica en els treballs amb llops gegants, ha sigut molt criticat per la comunitat científica, ja que els animals creats no són més que «híbrids» entre espècies existents amb algun gen d’animals del passat. Tot i que, almenys de moment, encara no s’ha aconseguit «ressuscitar» per complet un animal extint.
Reintroducció de l’espècie
Notícies relacionadesSegons expliquen des de Colossal Bioscience, més enllà dels treballs d’enginyeria genètica per «ressuscitar» aquesta emblemàtica espècie australiana, també s’està treballant amb un comitè assessor per entendre on i com es podria reintroduir aquesta espècie. «Estem pensant on col·locarem aquests animals i com monitoritzarem els seus moviments i el seu impacte en l’ecosistema», afirma Pask. Aquesta qüestió també ha suscitat gran debat en la comunitat científica, sobretot perquè, tal com defensen els ecòlegs, la introducció d’espècies del passat podria alterar els malmesos ecosistemes actuals. A més, tampoc està clar si aquests animals podrien adaptar-se en uns entorns que han canviat tant respecte al segle passat.
I és que els tigres de Tasmània (també coneguts com a tilacino, Thylacinus cynocephalus) són un emblema de les extincions causades per la nostra espècie en la història recent. Aquests marsupials carnívors de pelatge ratllat van desaparèixer un segle enrere degut, entre d’altres, a la caça, la pèrdua d’hàbitats naturals i l’aparició de malalties. L’últim tigre de Tasmània conegut va morir en captivitat el 1936 en el zoològic de Hobart, a Tasmania. L’espècie va ser declarada oficialment extinta el 1982, tot i que posteriorment es van reportar alguns albiraments no verificats.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- El nou pontificat El nord-americà Lleó XIV, un Papa per bastir ponts al diàleg
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família convidarà el pròxim Papa a Barcelona el juny del 2026 pel centenari de Gaudí
- Negociació PSOE-Junts El Consell de la UE tornarà a debatre sobre l’oficialitat del català el 27 de maig
- Tribunals Catalunya comptarà amb 60 jutges més en els pròxims tres anys
- FUTBOL Fumata blanca rumb al Reial Madrid: Xabi Alonso anuncia als seus jugadors que se’n va del Leverkusen
- A Sagrada Família Barcelona compra un altre bloc de pisos a l'Eixample per tanteig i retracte