Habemus Papam

Qui és el nou Papa? Així és Robert Francis Prevost, elegit nou Pontífex Lleó XIV

Es tracta del primer papa estatunidenc

PI STUDIO

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en enquestes i política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
EFE

El conclave vaticà ha escollit el cardenal estatunidenc Robert Francis Prevost com a nou Papa Lleó XIV, el 267è pontífex de l’Església catòlica. Molt proper al seu predecessor Francesc i amb experiència a l’Amèrica Llatina, parla espanyol i ha treballat al Perú com a bisbe de Chiclayo. Com a prefecte del Dicasteri per als Bisbes, coneixia de prop la Cúria.

Va néixer el 14 de setembre de 1955 (69 anys) a Chicago, EUA. Pertany a l’Orde de Sant Agustí (O.S.A.). Llicenciat en Teologia per la Catholic Theological Union de Chicago. Llicenciat i doctor en Dret Canònic per la Universitat Angelicum de Roma. Prior General dels Agustins els anys 2001 i 2007 fins al 2013. Nomenat el 3 de novembre de 2014 bisbe titular de Sufary i administrador apostòlic de la diòcesi de Chiclayo, al Perú, pel Papa Francesc. Nomenat bisbe de Chiclayo el 26 de setembre de 2015 per Francesc. Bisbe emèrit de Chiclayo des del 30 de gener de 2023. Nomenat el 15 d’abril de 2020 administrador apostòlic de la diòcesi de Callao. Nomenat prefecte del Dicasteri per als Bisbes i president de la Comissió Pontifícia per a Amèrica Llatina i arquebisbe ad personam el 30 d’abril de 2023 pel Papa Francesc. Creat cardenal el 30 de setembre de 2023 per Francesc amb el títol de cardenal diaca de Santa Mònica. Membre dels dicasteris per a l’Evangelització, per a la Doctrina de la Fe, per a les Esglésies Orientals, per al Clergat, per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica, per a la Cultura i l’Educació i per als Textos Legislatius. També és membre de la Comissió Pontifícia per a l’Estat de la Ciutat del Vaticà.

Els 133 cardenals que participaven al conclave tancats a la Capella Sixtina del Vaticà han elegit aquest dijous, 8 de maig de 2025, un nou Papa i l’han anunciat al món amb la tradicional fumata blanca des de la xemeneia de la basílica de Sant Pere. El fum ha sortit a les 18:08 hores i ha estat rebut amb joia per milers de fidels congregats a la plaça. El protodiaca francès Dominique Mamberti ha estat l’encarregat de formular l’anunci tradicional en llatí Habemus papam des del balcó de la basílica. Després, el nou Papa ha sortit al balcó per presentar-se al món i impartir la seva primera benedicció urbi et orbi (a la ciutat i al món).

Notícies relacionades

Atès que al conclave es vota quatre vegades al dia, sumant l’única que hi va haver ahir dimecres, l’elecció s’ha produït presumiblement en el quart escrutini. El Papa Francesc (Jorge Mario Bergoglio) va ser elegit el 2013 en la cinquena votació; Benet XVI (Joseph Ratzinger), en la quarta; i Joan Pau II (Karol Wojtyla) el 1978, en la vuitena. Al segle XX, les eleccions més llargues van ser les de Pius XI (Ambrogio Damiano Achille Ratti) el 1922, amb 14 escrutinis, i la de Joan XXIII (Angelo Giuseppe Roncalli) el 1958 amb 11.

Els vaticanistes assenyalaven un dels conclaves més incerts de la història davant la manca d’un candidat clar per succeir Francesc. Això feia que en les travesses de papables apareguessin molts noms diferents segons la font o el mitjà de comunicació. També ha estat el conclave més internacional, amb purpurats procedents de 70 països dels cinc continents, i tot i que en la seva majoria van ser elegits per Jorge Mario Bergoglio, es presentaven com un grup heterogeni que no es coneixia. Vuit de cada deu cardenals que participaven al conclave van ser designats per Francesc (108), davant dels 21 nomenats per Benet XVI i els 4 de Joan Pau II.