Glops frescos

Cinc vins blancs i un cava per anar preparant l’estiu

Si vols suportar les temperatures amb bon sabor de boca, pren nota d’aquesta llista

VIDEOCATA: els sis vins blancs que més agraden als experts

Deu bons vins per fer (o fer-se) un regal

Cinc vins blancs i un cava per anar preparant l’estiu
3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

No hi ha plaer més gran que, quan fa calor, veure un vinet blanc d’aquests que tant refresquen i deixen tan bon sabor de boca. Però davant tanta oferta, ¿què s’ha de triar?

No et preocupis, que ja hem fet la feina per tu: aquí tens una selecció de bons vins blancs (incloem un cava de llarga criança) amb els quals suportar millor les altes temperatures.

El Somiatruites (Ferré i Catasús)

La combinació xarel·lo, muscat, garnatxa blanca i chardonnay donen com a resultat un vi de color groc transparent amb reflexos verdosos que a nas destaca pels seus matisos de fruita tropical i fruita en almívar. L’entrada en boca és fresca i agradable, predominant aromes fruiteres fresques i cítriques, amb un pas pel paladar llarg i untuós gràcies al treball de les lies. Presenta una bona acidesa i equilibra el conjunt. 10 €.

La Maragata 2018 (Bodegas Pittacum)

Bodegas Pittacum (DO Bierzo) presenta el seu primer vi blanc amb vocació de guarda, elaborat amb raïm de la varietat godello que es cullen amb un nivell de maduració avançat per afavorir les aromes varietals i la concentració de sucres. A nas apunten els cítrics, també l’avellana torrada que mostra la criança en bota (un any). Quan respira una mica en copa, augmenta la seva intensitat, afloren fruites madures, préssec, orellanes, pinya i els matisos de fusta s’atenuen fins a ocultar-se rere la fruita. A boca, untuositat i sedositat, fluint fins al final amb volum i estructura i acabant amb una agradable acidesa. 42 €.

Clos Ancestral Blanco 2022 (Familia Torres)

Després de la seva estrena fa un parell d’anys amb un vi negre del Penedès elaborat amb el raïm prefiloxèrica moneu i les autòctones ull de llebre (ull de llebre) i garnatxa, Familia Torres suma a la seva gamma Clos Ancestral un blanc ecològic elaborat majoritàriament amb la varietat ancestral forcada (amb un petit percentatge de xarel·lo, que contribueix a la complexitat aromàtica del vi amb notes herbàcies i reforça la seva identitat territorial). Aquest vi de la DO Penedès, es mostra perfumat i fresc, destacant la fruita sobre un fons d’herbes aromàtiques. En boca es mostra directe, viu, amb una agradable textura fruit del treball sobre lies. 16,75 €.

Paisatges Picassians 2018 (Les Vinyes del Convent)

L’Any Picasso, en el qual es compleixen 50 anys de la mort del pintor, Les Vinyes del Convent presenta aquest vi brisat (elaborat amb tots els components sòlids del gra –brisa–, com si d’un vi negre es tractés, però amb raïm blanc). S’inspira en el geni cubista i una part dels beneficis de la seva venda es destinaran a noves exposicions del Centre Picasso d’Horta de Sant Joan. S’ha elaborat amb garnatxa blanca i amb una tècnica antiga recuperada. De color taronja, amb reflexos de coure i iode, a nas resulta complex, fresc, molt expressiu i mineral, amb aromes de mango i pell de préssec, amb notes cítriques, recordant la llimona i la pell de taronja, i també amb aromes florals (gessamí i tarongina). En boca és molt llaminer, rodó i salí, amb una bona acidesa i un postgust amb fruites tropicals, i molta flor blanca. Bon acompanyant d’arrossos, carns blanques, i també com a aperitiu, amb cremes lleugeres i formatges. 15,10 €.


Xarel·lo 1982 (Cavas Naveran)

Notícies relacionades

Aquest monovarietal de xarel·lo de ceps de més de 40 anys, plantats el 1982, és un vi fresc, delicat i floral, ideal per servir a copes, perfecte per a aperitius. Ecològic i vegà, és fàcil de beure, agradable i persistent en boca, amb un color groc pàl·lid brillant i un nas molt floral, amb aromes de fruita madura. 10 €.


Duc de Foix Brut Nature Gran Reserva 2017 (Covides)

Per primera vegada des de la seva fundació el 1963, Covides, la primera cooperativa vinícola de Catalunya, llança al mercat un cava de guarda superior gran Reserva. Ha tingut més de 60 mesos de criança i neix fruit de la selecció dels millors ‘terroirs’ de xarel·lo –majoritàriament–, macabeu i parellada de 50 municipis del Penedès. És un cava fresc però amb llarga persistència, amb aromes torrades, de fruites confitades i fumats. 24,95 €.