Elecció al Vaticà

L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV

El recentment nomenat líder de l'Església catòlica ha estat anunciat amb una fumata blanca poc després de les 18 hores d'aquest dijous davant una plaça de Sant Pere atapeïda amb 100.000 fidels

Robert Francis Prevost, nuevo Papa

Robert Francis Prevost, nuevo Papa / AP Photo/Riccardo De Luca

4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Els 133 cardenals reunits en conclave a la Capella Sixtina del Vaticà des de dimecres han elegit aquesta tarda com a nou Papa el cardenal estatunidenc Robert Francis Prevost, qui ha triat com a nom pontifici el de Lleó XIV. Prevost és el tercer cap de l'Església catòlica d'aquest segle XXI, després de Benet XVI i Francesc. L'acord en el conclave s'ha conegut poc després de les 18.00 hores, quan des de la xemeneia del sostre de la capella ha sortit el fum blanc (fumata blanca), després de les dues fumatas negres de dimecres a la nit i d'aquest dijous al migdia. En aquell moment, en una de les places més famoses del món, hi havia unes 100.000 persones, que van rebre entre l'exaltació i la sorpresa aquesta fumata sota el cel blau. Els fidels congregats a l'espera de notícies no acabaven de creure's que fos blanca, ja que al principi no es van sentir les campanes. Quan la xemeneia portava ja una bona estona expulsant fum i creant intriga i confusió entorn del color, una glopada blanca acompanyada del redoblar de les campanes no van deixar lloc a més dubtes.

El Vaticà havia explicat inicialment que, de no haver-hi acord en la primera fumata del dia, la segona es produiria o després del migdia o sobre les set de la tarda. No obstant això, la confusió ja del primer dia, quan es va haver d'esperar dues hores més de l'horari estimat, va afegir un pathos difícil d'imitar per a qualsevol cineasta. Entre la multitud barrejada amb els prop de 3.000 periodistes acreditats —que retransmetien les seves cròniques a tots els racons del món—, el sentiment regnant era el d'estar assistint al més gran espectacle de tots els temps, inimitable tot i que han passat 2.000 anys. En l'era de la intel·ligència artificial i les nanotecnologies, potser només comparable amb els lluitadors de l'Antiga Roma, els primers ídols de masses de la història.

Molts cardenals havien manifestat el seu desig que, en una època de guerres gegantines i desordre mundial, fos una elecció no massa llarga, i gran part dels analistes havia descartat que el resultat s'assolís abans de divendres. Al final, el nou cap de l'Església catòlica i monarca absolut de la Ciutat del Vaticà ha estat designat el segon dia de conclave. Dimecres a la tarda es va procedir a la primera votació, que va ser la primera fumata negra del conclave. La segona fumata negra es va produir aquest matí, com a resultat de dues votacions més.

Procés de negociació

Avui com fa 800 anys, quan es va celebrar a Viterbo el primer conclave de la història, cap cronista va poder donar testimoni del que va ocórrer dins de la Capella Sixtina, i abans havia passat a Santa Marta i Santa Marta Vella, els dos albergs vaticans condicionats perquè les seves eminències transcorreguessin el temps que necessitaven per arribar a una decisió. Però un fet va quedar des del minut u clar: després de mesurar-se, estudiar-se i comptar-se en la primera fumata —que per això s'anomena la votació tàctica—, els prínceps de l'Església es van obrir a les negociacions entre les faccions.

A partir d'aquí, només quedava per perfilar el nom del candidat del conclave —en el qual 8 de cada 10 cardenals havia estat designat per Francesc— que pogués convertir-se en Papa sense suposar una ruptura massa profunda amb el grup més minoritari. En explicar al món el contingut de l'11 congregació general de cardenals, una de les reunions preconclave començades després de la mort de Francesc, la Sala de Premsa del Vaticà ja havia donat pistes sobre el perfil que buscaven els cardenals. Un "pastor proper a la vida" que no desatengués el "diàleg" i la "construcció de relacions amb els diferents mons religiosos i culturals" i que faci front a una "humanitat desorientada i marcada per la crisi de l'ordre mundial"

Notícies relacionades

En aquest context d'ebullició, el propi cardenal degà, Giovanni Battista Re, que durant aquest dijous es va desplaçar fins a Pompeia, no va desaprofitar l'ocasió per dir —des d'allà— que esperava trobar-se una fumata blanca al seu retorn. "Estic particularment content d'estar aquí a l'inici del conclave perquè l'Esperit Sant bufi fort i perquè sigui elegit el Papa que necessita avui l'Església i el món", va dir Re des de Pompeia, al sud d'Itàlia, on va assistir a un acte religiós", va afirmar Re.

No va ser l'únic. El cardenal Sean O'Malley, arquebisbe emèrit de Boston, va dir quelcom semblant. El nou Papa serà elegit "aviat, potser aquesta nit o demà divendres", va afirmar, en una entrevista a un mitjà llatinoamericà en la qual també va lliscar la possibilitat que el nou Pontífex fos no europeu.

Temes:

Policia Roma