De tast amb...

VIDEOTAST: els 3 vins espumosos pels quals brinden els experts

VIDEOTAST: els 7 vins naturals amb què flipen els entesos

¡Quin xollo! 7 vins amb més de 90 Parker per menys de 10 euros

2
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

Si t’agrada descobrir vins, el millor és acudir al consell d’un expert. És el que fem a ‘De tast amb...’ secció de ‘Cata Mayor’ (el canal gastronòmic d’EL PERIÓDICO i el grup Prensa Ibérica, al qual pertany aquest diari). Aquí recollim les recomanacions de professionals del món del vi a través de videotastos dirigits per Jordi Cotrina. Tot seguit, tres vins espumosos pels quals brinden els sommeliers i restauradors que hem visitat en els últims mesos.

Esparter 2015 (AT Roca)

Cristina Bonetti, sommelier del restaurant Coure, proposa aquest espumós de l’any 2015 del celler AT Roca. Es tracta d’un Clàssic Penedès (etiqueta que certifica que és 100% ecològic i 100% del Penedès, i que ha passat almenys 15 mesos al celler). Està elaborat al 100% amb macabeu d’una sola parcel·la. «El vi de preparació ha passat set mesos en barrica i més de 40 mesos en ampolla», recorda l’experta, que destaca que «en nas es mostra molt fresc, i ofereix notes florals, minerals i balsàmiques».

¿I en boca? «Es nota equilibri entre la potència i la cremositat que té i la seva frescor, mineralitat i acidesa ben integrada». Bonetti l’aconsella per acompanyar un bon àpat amb peixos intensos i carns blanques perquè, recorda, «l’espumós no és només un vi d’entrada o de sortida d’un àpat, sinó que pot acompanyar molts menjars i molt bé». Aquí tens el reportatge que dediquem a Esparter 2015.

Serral del Vell 2014 (Recaredo)

Sergi Ruiz, amo del restaurant Denassus, tria Serral del Vell 2014, un corpinnat del celler Recaredo. «És un dels meus favorits. Al restaurant li tenim moltíssima estima», assegura sobre aquest espumós del Penedès, que té una anyada, la 2014, que amb prou feines es troba al mercat.

Elaborat amb un 75% de xarel·lo i un 25% de macabeu, destaca pel seu caràcter «superfresc en boca». «És la identitat de Recaredo, que fa espumosos de llarga criança amb molta frescor i personalitat».

Ruiz proposa maridar-lo amb un tataki de tonyina vermella amb tàrtar de tomàquet, freses de truita, salsa ‘ponzu’ i fulla de ‘sisho’. Així és Serral del Vell 2014.

Ú 2020 (Júlia Bernet)

Notícies relacionades

Emilio Pacheco, sommelier del restaurant Gresca, escull Ú 2020, del celler Júlia Bernet, un espumós de xarel·lo del Penedès. Recorda l’expert que aquest vi és a la carta del restaurant des dels seus inicis, el 2006. «És una expressió bastant sincera del xarel·lo del Penedès –comenta– Es mostra fresc, salí, mineral, amb una acidesa bastant bona».

Diu Pacheco que aquest corpinnat pot «acompanyar tot un àpat», des de plats lleugers fins a d’altres una mica més pesants, gràcies a la seva acidesa i a la seva estructura, ja que ha sigut envellit dos anys i vuit mesos en ampolla abans de sortir al mercat. Així és Ú 2020.