Glops recomanables

10 bons vins que mereixen un brindis, i dos i tres...

  • Aquí tens una desena d’ampolles amb què val molt la pena brindar amb qualsevol excusa

10 bons vins que mereixen un brindis, i dos i tres...
6
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Quan toca triar un vi la decisió costa més que quan estàs davant del menú de pel·lícules i sèries de Netflix. No hi ha manera d’escollir. El millor: n’hi ha molts i de molt bons. El pitjor: n’hi ha molts i de molt bons. Llavors, què s’ha de fer. Doncs llegir-nos, perquè aquí seleccionem una desena de joies i t’expliquem de què fan olor i quin gust tenen perquè et facis una idea més exacta del que et pot agradar.

Aquí tens 10 bons vins per brindar una, dues i tres vegades... o més. Perquè són bons, perquè tenen bona relació qualitat-preu. I perquè els hem tastat.

Ull de llebre 2017 (Marimar Estate)

Marimar Estate, el celler californià de Marimar Torres, quarta generació de la Família Torres, ha elaborat el seu primer vi amb la varietat espanyola per excel·lència, l’ull de llebre. Es tracta d’una producció limitada de poc més de 2.000 ampolles, que procedeix de Green Valley, la regió més freda i amb més boira de Russian River Valley, a 15 quilòmetres de l’oceà Pacífic. És un vi complex i aromàtic, amb gran capacitat d’envelliment, que s’ha criat en barriques de roure francès (50% noves) durant 10 mesos i s’ha embotellat sense filtrar ni clarificar i ha continuat la seva evolució en ampolla. 51 €.


Terras Gauda 2021 (Terras Gauda)

Terras Gauda 2021 és un dels 100 millors vins del món, segons els editors de la revista més prestigiosa del sector a nivell internacional, la nord-americana ‘Wine Spectator’, l’equip de la qual tasta a cegues 12.500 vins durant un any per confeccionar la llista en funció de la qualitat, el valor que aporten, les sensacions que provoquen i la història que tenen al darrere. Terras Gauda combina les varietats autòctones albariño (70%), caíño blanc (23%) i loureiro (7%). En nas es mostra intens i complex, combinant les aromes de fruites blanques amb les notes fresques i balsàmiques, acompanyades de subtils notes florals i minerals. En boca és ampli, untuós, saborós, amb un pas de boca afruitat i suau i un final llarg i cremós. 14,30 €.


Monte Real Cepas Viejas 2021 (Bodegas Riojanas)

Per elaborar aquest vi, Bodegas Riojanas ha tret el raïm de dues vinyes pròpies d’ull de llebre ubicades a Cenicero, Los Paletones i El Plantizo, plantats a finals dels anys 70 a una altitud de 470 metres. Sorprèn per la seva potència d’aromes fruiters entremesclats amb notes de ‘toffee’ i espècies que procedeixen de la seva curta estada en barrica. En boca és carnós, saborós, amb estructura, llarg. Té un paladar complex, amb una explosió de cireres, maduixes, groselles negres, gerds.. matisos fruiters que venen embolcallats en un final d’espècies, nou moscada, pebre negre i regalèssia. 15 €.


Quinta Generación 2020 (Dehesa de los Canónigos)

El celler de Ribera del Duero ha tornat a llançar la seva edició especial solidària: una producció exclusiva de 1.004 ampolles que destinarà els fons íntegrament a la Creu Roja de Valladolid. Elaborat amb ull de llebre cultivat a la vinya pròpia El Picón del Palomar, certificat com a ecològic i amb una criança de sis mesos en barriques de roure americà, té un nas ampli i expressiu, que es percep a la boca de manera sedosa i fresca, amb bon equilibri entre la seva abundant fruita vermella i les suaus aromes a cacau reminiscents de la fusta. 48,25 €.


Aro 2019 (Muga)

Aquest vi ‘premium’ elaborat amb ull de llebre i graciano s’ha criat durant 18 mesos en barriques noves de roure francès. De color vermellós amb tons violetes, és molt intens en nas, en què dominen la fusta ben integrada, els lactis, el clau i la vainilla, a més de sensacions fruiteres, amb records de fruites vermelles i petits fruits silvestres ben madurats (esbarzer, grosella, maduixes silvestres) i notes florals (pètals de violeta). També té tocs especiats de criança: canyella i pebre negre. En boca, bona estructura i acidesa, fresc i amb un taní present i rodó, amb un final molt llarg, elegant i ampli. Té potencial de guarda. 270 €.


Vetus 2018 (Vetus)

Vetus 2018, elaborat només amb tinta de Toro, neix de la barreja de diferents terres i parcel·les de vinya vella de la DO Toro, representant així la complexitat de la zona. Amb una criança de 12 mesos en barrica nova de roure francès, llueix color picota i un pas en boca molt agradable, amb notes de fruita vermella i cafè. És un vi molt equilibrat, amb agradable postgust i tanins suaus. Aquest any ja ha obtingut bones puntuacions entre les diferents guies i prescriptors internacionals. Les publicacions nord-americanes ‘The Wine Advocate’ i ‘Wine Spectator’ li han atorgat 92 punts i, a Espanya, la ‘Guia Peñín’ li n’ha donat 94. 15,95 €.


Orben 2019 (Orben)

Un 100% ull de llebre procedent de 79 microparcel·les de l’entorn de Laguardia les vinyes del qual es van plantar en vas entre 1945 i 1954. Ha envellit 12 mesos en barrica de roure francès de gra fi. De color picota granat, en nas destaquen les aromes de fruites silvestres, balsàmiques, làcties, fins torrats i caramel ‘toffee’. En boca és carnós, estructurat i ampli, amb fruita vermella, negra, silvestre i fumats. Un vi complex, persistent i amb aromàtic final. 22,95 €.


Bembibre 2018 (Dominio de Tares)

Per elaborar aquest vi que porta el nom de la capital d’El Bierzo Alto (Lleó) s’han seleccionat vinyes de mencía de més de 80 anys de sis vinyes diferents. Ha tingut una criança en barriques de roure francès durant 15 mesos i 24 mesos més en ampolla. I tot això, només per a 6.000 ampolles. Té color robí intens, amb aromes complexes i profundes. En boca és equilibrat, dens i amb postgust de pruna negra, característiques que afavoreixen el seu consum amb receptes de sabor intens com els plats de cullera, de caça i formatges curats. 24,90 €.


Finca Estarijo 2016 (Heraclio Alfaro)

Notícies relacionades

Aquest vi, que porta graciano (varietat dominant), garnatxa, ull de llebre i mazuelo, s’ha criat 16 mesos en barrica i s’ha afinat tres anys en ampolla. Elegant i fi, té el color, el nervi i la frescor del graciano, que també aporta, aromes de fruites negres i regalèssia, a més de balsàmics. En boca es mostra suau, delicat, fi, elegant. Marida amb guisats tradicionals, minestres, truites, costelles de xai al sarment, carns de caça, cecina, peixos al forn... 14,50 €.


Ojo de Gallo 2021 (Finca Torremilanos)

Aquest rosat de Ribera de Duero porta varietats negres (60%) i blanques (40%), totes autòctones (ull de llebre, viura, picapoll, garnatxa i bobal) per donar com a resultat un vi amb gran personalitat, elaborat sense clarificar, sense filtrar i sense sulfurós afegit. Ecològic i biodinàmic, s’ha criat durant 10 mesos en barrica. És un brisat fi de color brillant, amb aromes i sabors subtils, i gastronòmic. Ric en sensacions que canvien i evolucionen segons es va oxigenant, es pot beure jove acompanyant tota mena de menjars o deixar-lo envellir. 21 €.