ELS RESTAURANTS DE PAU ARENÓS
Un restaurant amb final feliç
Marc Santamaria i Rakel Blasco expandeixen el seu miniimperi xinès després de l'èxit de Casa Xica
Marc Santamaria i Rakel Blasco sabien que posar Final Feliç al seu nou restaurant tindria conseqüències. De moment, lleus. Ningú ha entrat a buscar sexe, però sí que va travessar les portes de vidre una dona preguntant si era una perruqueria. La senyora va fer una perversa associació d'idees.
A la portada de la carta, més gotes d'humor groc, en aquest cas, reivindicatiu: 'Cuina km 9.823'. ¿Km 0? ¡Ha! La distància entre Barcelona i Xangai, on la parella va dirigir restaurants.
De l'experiència va néixer la molt recomanable Casa Xica, i d'aquella estretor, aquest espai amb barra, llums esmorteïdes i un reservat amb atmosfera 'chinoise' i al qual s'arriba després de travessar els acers temperats de la cuina.
Fa temps que a en Marc li rondava la idea dels fumats, i amb enginy ha fabricat un trasto: ha connectat una cuina econòmica de llenya, que va estar apagada a Dos Pebrots, amb una cambra amb portes transparents. Innovació de l'estil 'Bricomania'.
Final Feliç
Marquès de Campo Sagrado, 27 Barcelona T: 93.539.28.06Preu mitjà (sense vi): 40 €Menú degustació: 60 €
Abans de seure, em trobo amb dos coneguts: Biel Jover, al capdavant del celler, i Patricio 'Pato' Zucarini, als focs. Vaig coincidir amb el primer en companyia d'Oriol Llavina al Cigró d'Or, i amb el segon, al restaurant 5 de Berlín en un viatge amb Paco Pérez. L'equip és formidable.
S'han dividit les ambaixades i Rakel governa Casa Xica. «Un equip format només per dones», riu. Acaba de ser mare -acaben de ser pares- i les nits encara pertanyen al petit Màxim.
Final Feliç manifesta -encara sent un infant gastro amb un parell de mesos- una personalitat definida, escurçant aquests quilòmetres que separen la cuina local de l'asiàtica. Una esfera que representa un rovell d'ou serveix com a salsa a unes navalles semicurades i a un 'carpaccio' de peus de porc. ¿A quina tradició o escola pertanyen? A la del plat que té bon gust i t'encén les patilles, com les 'gyozas' amb orella de porc. L'ostra amb 'ajoblanco' i 'kimchi' casolà pateix el desequilibri entre mol·lusc i salsa.
Treballen amb dos 'kimchis', el de meló cantalup i el d''achiote' amb pinya. Amb el segon preparen una ploma ibèrica excepcional: 15 dies adobada en aquesta fermentació la tornen suau com un coixí.
La preparació que s'emporta els aplaudiments és el cap de rap amb pil-pil ('merquén', gingebre, coriandre, soja). Una agradable marranada. Abandona els bastonets i menja amb les mans. Xucla fins que l'estructura òssia quedi neta. «La nostra idea de final feliç és aquesta», comenta en Marc.
I per si no havia sigut prou afornunat, el pa de pessic amb dàtils i cacauet: un 'conguito' en versió picant.
Per acompanyar les disparitats catalanoasiàtiques, diverses ampolles, que en Biel explica amb amor i coneixement. Dues m'interessen en gran manera: Stolen, amb xarel·lo, i El Repte 2013, amb sumoll. Per a les postres, reserva un trago arqueològic: Gran Licor Gallemí, ampolla antiga fora del mercat.
Notícies relacionadesLa ciutat no va sobrada de restaurants exploradors (de finals feliços anem millor), de xefs experimentats en l'Orient i que sàpiguen barrejar-lo amb l'Occident de forma genuïna.
La senyora que buscava un pentinat hi pot entrar amb tota confiança.
EL+
Portar al terreny personal el coneixement adquirit. El 'kimchi' n'és l'exemple.
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Al Centre "De premi": el bar de Sabadell aclamat per les seves patates braves
- La nova vida de Lamine Yamal
- Successos Tres detinguts per atracar un banc a Camarles
- Barcelona 4 Reial Madrid 3 Un Barcelona salvatge sepulta el Madrid i obre una nova era
- Al peu de Collserola La Fiscalia investiga la instal·lació de barracons en un parc protegit de Sarrià
- Successos Detingut un conductor borratxo per circular 15 km contra direcció a Olot
- Futbol El Barça es proclama campió de Lliga F i segueix amb pas ferm cap al pòquer de títols
- Entrevista Javier Burón: «Necessitem un 30% de vivenda pública que costi un 30% menys que la de lliure mercat»