Oasi a la platja

Aquests són els 7 xiringuitos on et pots escapar per fugir de la calor

Recorrem la costa i les illes a la recerca dels millors locals per fugir de la jungla urbana

Aquests són els 7 xiringuitos on et pots escapar per fugir de la calor

EP (Epi_rc_es)

3
Es llegeix en minuts

Hi ha poques paraules que amb la seva sola menció evoquin felicitat, alegria, ganes de viure... Una és ‘xiringuito’, que, a més, és sonora com poques.

Aquests locals, bars modestos en un primer moment, s’han anat convertint amb el pas del temps en autèntics temples del gaudi a peu de platja. Per tota la geografia ens trobem que gaudir d’una bona cuina amb els peus ficats a la sorra és possible.

Tot seguit en van 7 per somiar ara que el termòmetre colla de valent (i ofega una mica, la veritat).

La Caserna del Mar (Chiclana de la Frontera, Cadis)

La Caserna del Mar (Chiclana de la Frontera, Cadis)A l’estiu del 2020, una antiga caserna de la Guàrdia Civil situada a la platja de la Barrosa es va convertir, per art de màgia, en un dels xiringuitos més desitjats d’Espanya. La Caserna del Mar és un exemple de com aprofitar una estructura ja existent per crear una experiència única a la vora del mar.

Guanyador de diversos premis d’arquitectura i disseny, aquí no hi falten fregits a l’andalusa, talls de tonyina d’almadrava i fins i tot carns madurades. Una bona oferta de cocteleria posa el llaç a aquest regalet per als sentits.

La Milla (Marbella)

La Milla (Marbella)Servei de restaurant estrella Michelin en una estructura de xiringuito clàssic. Això és el que proposa La Milla (Marbella), un d’aquests llocs únics que ha contribuït a canviar per sempre el concepte del que ha de ser un local de platja.

Aquí també es preparen ‘espetos’ de sardines, però s’acaben davant del client. A més, la carta inclou ostresarrossos, el millor pernil ibèric... Tot regat amb el millor celler que un pugui trobar a la vora del mar: aquí s’aposta pel xampany abans que pel ‘tinto de verano’.

Toc al Mar (Begur, Girona)

Toc al Mar (Begur, Girona)A la platja d’Aiguablava ens trobem amb un d’aquests llocs que, més que un xiringuito, és un restaurant de destí. Obert el 2011, aquí es preparen uns excel·lents peixos i mariscos a la brasa d’alzina.

Entre les seves joies, les gambes de Palamós i les llagostes vermelles del cap de Begur. Els seus arrossos mariners mereixen ser tastats. També els preparen a la llenya i els tenen secs, cremosos i caldosos. Un d’aquests llocs on tornar cada estiu.

Cala Gracioneta (Sant Antoni de Portmany, Eivissa)

Cala Gracioneta (Sant Antoni de Portmany, Eivissa)Situat en una de les cales amb més encant (¿n’hi ha alguna que no en tingui?) d’Eivissa, aquest és un xiringuito exemplar per moltes raons. Una és la seva recerca del millor producte, tant local –sobrassada de porc negre o pollastre pagès– com arribat de qualsevol altra part –’burrata’ de la Pulla, caviar, pernil ibèric....–

Un altre argument de pes per anar-hi és la seva espectacular carta de vins, amb referències de tot el planeta. Finalment, la ubicació, d’escàndol, és el motiu pel qual Cala Gracioneta no té clients, té incondicionals.

Kauai (Gavà, Barcelona)

Kauai (Gavà, Barcelona)A mitja hora curta de Barcelona hi ha aquest xiringuito pensat per a una desconnexió total del trànsit de la ciutat, rutines laborals i altres estressos urbanites. Al costat, l’imprescindible Catalina.

El xef Òscar Manresa és el responsable d’una carta informal però sòlida en què apunten temptacions com les gambetes de vidre fregides i els cargols a la llauna. A més, paella del senyoret, mandonguilles amb sípia i ploma ibèrica formen un menú ideal per disfrutar maridat amb la brisa marina.

S’Ona Beach (Cala Santanyí, Mallorca)

S’Ona Beach (Cala Santanyí, Mallorca)Situat al sud-est de l’illa, al costat de la pedra mítica des Pontàs i un parc natural, aquest xiringuito ha reobert aquest any completament renovat. L’arròs és el gran protagonista d’una carta en què destaquen la paella de llamàntol (feta amb la peça sencera) o la de sípia, gambes i cloïsses.

Entre els entrants, sorprenen les picades d’ullet al receptari tradicional de l’illa amb el pamboli, a base de dues llesques grans de pa mallorquí sobre les quals se serveixen llom, formatge i pernil ibèric. 

Atenas Playa (Chiclana de la Frontera, Cadis)

Notícies relacionades

Atenas Playa (Chiclana de la Frontera, Cadis)Ubicat també a la quilomètrica platja de la Barrosa, el que ofereix Atenas Playa és un pas de rosca al xiringuito de tota la vida. Cap a millor, és clar. Entre els seus ‘hits’ hi ha el tàrtar de tonyina d’almadrava i les croquetes de pernil ibèric.

Per als fanàtics del millor producte, tenen ostres de Conil i gamba blanca de la zona. Prova de la seva ambició gastronòmica són les jornades que han celebrat en el passat junt amb xefs com Ángel León.