Victòria rodona

La millor pizza del món és a Gran Canària i el seu secret és la polenta torrada

  • Marco Tavani guanya el campionat del món celebrat a Las Vegas amb una creació que porta la farina del típic cereal canari

La millor pizza del món és a Gran Canària i el seu secret és la polenta torrada
4
Es llegeix en minuts

«El secret de la bona pizza és a la massa, que és el que més valoren per regla general els jurats. En aquesta ocasió, a la massa de la pizza Santa Lucía de Tirajana vaig fer servir una sèrie de productes a fi d’aconseguir que fos més flexible i diferent. Per això vaig utilitzar polenta torrada molta, a més de farina integral, sèmola i lli, entre altres ingredients», explica Marco Tavani, de 27 anys, que amb la seva pizza anomenada Santa Lucía de Tirajana ha aconseguit ser el campió del món, en la categoria Non Traditional Division, de la International Expo Pizza, el mundial que es va celebrar a Las Vegas (EUA)

«Hi insisteixo: la massa és el més important. Molts hi posen qualsevol cosa per sobre, i no fa millor la pizza portar pinya, plàtans, quètxup o maionesa», ressalta el mestre pizzer, que va aconseguir la puntuació més alta del certamen amb 15,10 punts.

També productes americans i italians

Marco Tavani prefereix no revelar tots els ingredients de la seva pizza guanyadora, tot i que sí que aclareix que va utilitzar «productes canaris, i també alguns d’americans i italians». «Hi vaig posar una barreja de formatges canaris, salami calabrese picant, mozzarella fresca, pebrot verd fresc i granulat de nous, entre altres ingredients».

Tavani va fer aquestes declaracions per telèfon aquest dilluns, igual que el seu pare, Carlo Truscelli, des d’Amsterdam (Països Baixos), durant el seu viatge de tornada a Gran Canària des dels Estats Units. Antonella Argentile, mare del vencedor en la seva categoria, també va ser amb ells al mundial. A més de rebre una placa per part de l’organització del certamen, al vencedor també se li va donar un premi en metàl·lic de 7.500 dòlars, és a dir, 6.836 euros.

Jurat professional i popular

El campionat es va celebrar la setmana passada, entre els dies 22 i 24 de març, i Marco Tavani hi va participar com a representant espanyol, exactament de Santa Lucía de Tirajana, de Gran Canària. En la prova final va crear dues pizzes iguals, una per al jurat professional i l’altra per al popular. El participant va decidir anomenar la seva pizza Santa Lucía de Tirajana, per ser «una manera d’honrar la Verge i el municipi». En altres ocasions, havia batejat les seves creacions com Gran Canaria i Vecindario.

«Esperava quedar entre els 10 primers en aquest mundial, però no el primer en aquesta categoria», comenta el vencedor. «El meu fill està molt content. Aconseguir el que ha aconseguit, tan jove, és sempre un gran somni per a tots els pizzers», assegura el seu progenitor, que afegeix que «ja li han trucat diferents productors de farina d’Itàlia, a més de molts mitjans de comunicació, tant de Gran Canària com de fora. Estem molt agraïts a tots pel seu interès i per donar-lo a conèixer».

«Molt treballador i altruista»

«El Marco és molt treballador, a més de bastant humil i altruista. Pensa molt abans en els altres que en si mateix. És molt bona persona, i pizzer, no ho dic perquè sigui el meu fill, sinó perquè és veritat», ressalta Truscelli.

Marco Tavani i els seus pares són naturals de la ciutat italiana de Voghera (a la província de Pavia, a la regió de la Llombardia) i fa sis anys que viuen a Vecindario, al terme municipal de Santa Lucía de Tirajana. El jove pizzer treballa i gestiona la pizzeria Flash, que es troba al carrer de Menédez y Pelayo, a Vecindario.

Molta feina diària a la pizzeria

Carlo Truscelli ressalta que «són bons i importants els concursos i els premis, evidentment, però és molt més important la feina diària a la pizzeria. Tenim bastanta feina, i també bona clientela i molts seguidors a la pàgina de Facebook. No ens podem queixar. Moltes gràcies. Estem contents i bé a Vecindario».

D’altra banda, cal recordar que en el campionat mundial celebrat el 2018 a Parma, a la regió italiana de l’Emília-Romanya, va acabar com a primer d’Espanya i va ser el més jove a aconseguir-ho, i també va ser 13è a nivell mundial amb la seva pizza anomenada Gran Canaria. Aquesta vegada va fer la seva original barreja de la mozzarella amb el xoriço de Teror, espinacs, cansalada viada, ceba canària dolça i formatge parmesà.

Al mundial de Parma a l’abril

El 2019, va aconseguir el quart lloc en el campionat nacional de pizza de Madrid amb la pizza Encuentro, que combina la mozzarella amb l’almogrote, el formatge de Flor de Guía, el de Flor de Valsequillo i béicon caramel·litzat. Tot això amb una reducció de vi Porto amb mel de palma.

Notícies relacionades

En relació amb els seus pròxim plans respecte a esdeveniments, Tavani ja es va inscriure per participar en el campionat nacional d’Espanya, que serà al maig a València.

Abans, entre el 5 i el 8 d’abril, té previst estar com a convidat d’honor en el campionat del món de pizza de Parma.