Recursos hídrics

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre declara el Segre en sequera extraordinària i no ho descarta a més rius

  • Fer caure la fruita i deixar que es podreixi: l’única sortida per salvar els fruiters a l’Urgell

  • ¿Què es pot plantar a la terrassa o al jardí que sigui compatible amb la sequera?

4
Es llegeix en minuts

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha declarat la conca del Segre en situació excepcional per sequera extraordinària, segons ha anunciat aquest dimecres la presidenta de la CHE, María Dolores Pascual. La conca del Segre porta ja 10 mesos en emergència i la seva situació és molt pitjor que la de la resta de la conca. 

La Confederació no descarta que entrin en situació d’emergència aquest mateix cap de setmana, si la situació no millora, l’eix de l’Ebre i el baix Ebre, la conca d’Aragó i de l’Arba i de l’Iregua a La Rioja, i que se sumen per tant a aquesta declaració de sequera excepcional. Pascual ha donat a conèixer aquestes mesures abans de la junta de govern de l’organisme de conca per informar d’aquesta declaració i avaluar la situació de sequera i escassetat a l’Ebre.

«Es pretén que aquest sistema quedi obert per anar incorporant altres unitats territorials previstes en el pla especial a mesura que vagi empitjorant la situació», una cosa que passarà en els pròxims dies, ha admès la presidenta de la CHE, que ha fet una crida als proveïments de tota la conca. «Cada un està en una situació diferent i cada un coneix quin és el seu model i el seu sistema».

En la junta de govern, a més d’explicar les mesures i el pla especial de sequera, s’ha fet aquesta primera declaració, que és només per al Segre. «Però hi ha altres zones de la conca que hi poden ser en els pròxims dies ja que estan en una situació difícil: l’Eix de l’Ebre, el Baix Ebre, les conques de l’Aragó i l’Arbas, i la de l’Iregua, a La Rioja. Progressivament poden incorporar-s’hi zones més àmplies com Regs de l’Alt Aragó, el Canal d’Aragó i Catalunya o la conca del Huerva», ha insistit Pascual.

Aigua minvant

Des de l’any passat, l’Ebre arrossega una reducció quant a les aportacions d’aigua. «La campanya passada es va poder acabar gràcies a les reserves d’embassament, però durant tot l’hivern i el que portem de primavera els embassaments no s’han recuperat i, per tant, es van iniciar les campanyes amb restriccions des del març amb caràcter majoritari, i fins i tot en alguns sistemes de regadiu ja al novembre», ha incidit la presidenta.

Arribat el mes d’abril, les aportacions que han arribat són extraordinàriament reduïdes, «molt pitjors que les estimacions inicials, que ja eren pessimistes». Les aportacions naturals dels rius «s’assemblen més al període d’estiatge que a la primavera, cosa que ens fa pensar que tindrem un estiu complicat», ha admès Pascual, que ha recordat que la sequera «és un fenomen natural de caràcter progressiu i, per tant, així que va avançant les mesures han de ser més intenses i estrictes».

Garantia de proveïment

La major part de les campanyes de regadiu, sobretot al marge esquerre de l’Ebre però també a l’Eix de l’Ebre i del Baix Ebre, van començar ja amb restriccions, amb acords dels usuaris i amb la tutela de l’organisme de conca. «En tot moment, la CHE, d’acord amb el pla especial de sequera per a la demarcació hidrogràfica de l’Ebre, ha estat en els processos de decisió de les comunitats generals, amb els indicadors de sequera i escassetat i fent un seguiment continu per anar adoptant mesures».

«Tant la confederació com els usuaris han tingut com a prioritat absoluta la garantia del proveïment. Les mesures de garantia estan incorporades en el pla especial de sequera i, per tant, en la major part dels embassaments es fa una reserva de volums per garantir el proveïment», ha explicat la presidenta.

A finals d’abril o primers de maig entraran en situació excepcional altres zones crítiques de l’Ebre, ha dit Pascual, que ha reconegut que si la situació no canvia «gaire» al maig, «probablement vagin entrant tots en la situació d’emergència», ha assegurat la presidenta de la CHE, que ha posat en relleu «la responsabilitat» dels usuaris i la tutela que realitza la confederació.

Notícies relacionades

«Ens queda encara tot l’estiu i les decisions s’han d’anar prenent de forma progressiva i coordinada, amb la prioritat del proveïment i dels cabals ecològics. S’ha fet una crida als proveïment i a les diputacions provincials perquè, en la mesura possible, recolzin els petits proveïments», ha explicat Pascual, conscient que hi pot haver problemes en localitats que no tinguin la garantia d’una infraestructura de regulació o un canal, «petits municipis que agafen de pous i brolladors i que amb la sequera poden tenir moltes menys aportacions i no compten amb una font alternativa», cosa que requereix que les diputacions els recolzin «tècnicament».

En qualsevol cas, Pascual ha anunciat que la CHE crearà una Comissió Permanent de la Sequera donada l’escassetat de pluges aquest mes, que no es correspon amb la pluviometria tradicional del clima, conscient a més que és improbable que plogui prou el mes de maig. A més, la declaració institucional de sequera extraordinària per al Segre comporta una cobertura jurídica més gran per aplicar mesures de caràcter restrictiu i un suport per a ajudes per part de les comunitats autònomes o de l’Estat als afectats, fonamentalment el regadiu, així com la creació de l’esmentada comissió per donar més agilitat al seguiment de la situació, ha detallat la presidenta de la CHE.