Taula de la sequera

Catalunya exigeix per als seus agricultors les mateixes ajudes que els del Guadalquivir i el Guadiana

La consellera Teresa Jordà demana al Govern ajudes directes i urgents al sector agroramader

  • Hugo Morán: «A Catalunya i Andalusia és on més es nota la crisi climàtica a Espanya»

  • Sequera extrema a Catalunya: ¿quanta aigua consumeix un camp de golf?

Catalunya exigeix per als seus agricultors les mateixes ajudes que els del Guadalquivir i el Guadiana

Andrea Zamorano / ACN

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha sortit de la Taula de la Sequera celebrada aquest dimecres a Madrid exigint al Ministeri d’Agriculturaajudes directes i urgents per als agricultors i ramaders catalans. «Necessitem amb urgència un nou decret de sequera que inclogui Catalunya», reclama Jordà. Considera primordials aquestes ajudes directes perquè la situació de les conques catalanes és «extrema», i, per això, apressa a incloure-les en un nou decret.

El març de l’any passat, el Govern central va aprovar un decret centrat únicament en les conques del Guadiana i el Guadalquivir. Contemplava unes inversions que segons el Govern són insuficients, ja que van deixar fora Catalunya, una regió que pateix especialment els efectes de la sequera. Ara, Jordà ha insistit en la necessitat que les conques catalanes s’incloguin en aquest nou decret i puguin beneficiar-se així de les ajudes.

El sector dels herbacis, segons Jordà, «ja està patint moltíssim». De fet, la principal companyia d’assegurances del sector agrari, Agroseguro ja ha informat al Departament dels treballs de peritatge que s’estan portant a terme en els cultius de secà per avaluar la gravetat de les pèrdues. «Ens preocupen també sectors com la ramaderia extensiva, que pateix pels costos del farratge i l’aigua per als animals», assenyala Jordà.

Un dels interessos principals del Departament és el greu escenari que s’està vivint al Canal d’Urgell, la superfície regable més gran de Catalunya, amb 70.000 hectàrees: «Necessitem l’empenta i la complicitat del ministeri perquè el Govern s’impliqui en la modernització dels regadius en l’estructura clau que representa el Canal d’Urgell». Jordà assegura que ells hi seran per recolzar, però demanen que l’estat també aporti part dels diners.

Al sortir de la reunió, Jordà ha destacat que el Govern no ha plantejat «cap mesura concreta» i que en aquesta cita, fonamentalment, està «escoltant» les parts afectades per una situació que és especialment «evident» a les conques internes de Catalunya, igual que al Segura, Guadiana i Guadalquivir, que són les que tenen «el semàfor vermell» de sequera.

Reunió personal

Abans de la reunió on participaven les diferents comunitats autònomes, la consellera va enviar una carta al ministre Luis Planas reclamant una «resposta ambiciosa». La preocupació de Jordà és màxima: «És clau injectar liquiditat al sector perquè pugui a fer front a les despeses extra» derivades de la falta de pluja.

Notícies relacionades

La consellera també ha aprofitat el seu viatge a Madrid per reclamar una reunió bilateral amb Planas per analitzar la situació: «Anem tard i necessitem respostes. Estem convençuts que arribaran». Per al Govern, segons Jordà, el sector primari és imprescindible perquè aporta aliments i ja fa temps que pateix massa: gelades, calamarsa, sobrecostos i la guerra Ucraïna.

A la Taula de la Sequera el ministeri ha exposat les previsions de pluges, que no seran suficients: no plourà per sobre de la mitjana d’aquí a finals d’agost o setembre. Això, que plogués més del normal, és el que hauria de passar per corregir la situació i que se suavitzin els efectes d’aquesta sequera. «Les previsions no són gens encoratjadores», va acabar dient Jordà.