Cuina

¿Per què mig Espanya està posant vinagre a la paella per fer ous ferrats?

¿Per què mig Espanya està posant vinagre a la paella per fer ous ferrats?
1
Es llegeix en minuts
Luis Alloza

Els ous ferrats formen part del receptari de la gastronomia espanyola. Tothom aprèn en els seus primers periples a la cuina a fregir correctament un ou a la paella. Un simple plat que et pot salvar de més d’un conflicte amb un sabor inigualable com a acompanyant. Un ou ferrat és un luxe en dinars contundents mentre suques un tros de pa en el seu colorit rovell.

Molts xefs s’han centrat en els últims anys a explicar a la població quins són els passos per fregir-lo a la perfecció. Una guia simple on no hi pot faltar l’oli d’oliva a altíssima temperatura i l’ou de la categoria que sigui.

Quan l’or líquid ja està calent trenques la closca de l’ou i aboques l’interior a l’oli mentre observes, i et protegeixes, com es transforma per complet. El consumidor decidirà si li agrada més o menys fet o si el vol deixar més cruixent de l’habitual.

Per tant, tothom té clar com i quins ingredients has de tenir per fer un ou ferrat a la perfecció, tot i que molts desconeixen que aquest plat encara potpotenciar més el seu sabor si s’hi afegeix un raig de vinagre a la paella. Alguns professionals de la cuina ja han incorporat aquest simple truc al seu llibre de receptes per donar un gust i una textura únics tant als ous ferrats com als bullits.

«Un plat més fi»

Notícies relacionades

Aquesta pràctica ve heretada de França, on és habitual afegir un petit raig de vinagre a la paella per cuinar els ous ferrats. És molt famosa la recepta de ‘l’oeuf assasin’ del xef Nicolas Fontaine de París que va decidir innovar al posar unes gotes de vinagre a l’oli d’oliva a alta temperatura després d’haver deixat sense salar el rovell, que va quedar molt més cremós i més gustós.

Tot i que creguis que espatllaràs un plat tan senzill com un ou ferrat, si proves de posar-hi aquestes gotes de vinagre al final aconseguiràs un plat més fi i uniforme. Hi ha alguns cuiners que també han decidit utilitzar aquest ingredient tan poc habitual perquè la clara es coaguli més ràpid. Després d’haver sigut cuinats, una mica de vinagre a sobre de l’ou ferrat li aporta un toc àcid que serveix per equilibrar el greix de l’oli i el rovell.