Crisi hídrica
Sequera greu: acaba la campanya de reg al canal d’Urgell
Alcaldes de pobles proveïts pel canal fan una crida a l’estalvi per evitar «restriccions severes»
La sequera qüestiona l’actual model agrícola a Catalunya
Els regants i la Generalitat s’uneixen per exigir mesures de modernització del regadiu al Govern espanyol
La situació és límit i d’autèntica «gravetat». Així ho veuen tant el Govern català com els regants del canal d’Urgell, que avui tanquen la campanya de reg més curta de la seva història. Per primera vegada des que existeix la infraestructura, les 50.000 hectàrees irrigades pel canal principal es deixaran de regar abans de temps.
«El canal baixa amb poca aigua, i al pantà de Rialb cada vegada queda menys quantitat d’aigua», detalla Jaume Pedrós, responsable de regadius del sindicat Unió de Pagesos. Amadeu Ros, president dels regants del canal d’Urgell, es mostra preocupat: «L’única esperança passa per confiar que plogui. Si no, no podrem sembrar a l’estiu. És clar que amb aquesta mesura perdem molts diners de què depenen centenars de famílies».
La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, i el secretari general del departament, David Mascort, s’han reunit amb la Taula Agrària i han assegurat als agricultors que estan disposats a ajudar el sector per afrontar les pèrdues que els causi la sequera. Tant el Govern com els regants del canal comparteixen «enuig i preocupació», i també diagnòstic: «La sequera és severa, i la situació, molt complicada».
Per aquesta raó, el Govern ha demanat al Ministeri d’Agricultura accions perquè els regants del canal d’Urgell rebin una inversió «imprescindible» que els permetria fer un ús més «sostenible» de l’aigua, davant l’actual emergència climàtica. Jordà proposa al ministeri que cofinanci aquesta modernització en un percentatge del 40%, ja que es tracta de la xarxa de reg més antiga d’Espanya sense modernitzar.
La sequera ha posat contra les cordes els cultius de regadiu fins al punt que ara els agricultors del canal d’Urgell (Lleida) es plantegen exigir que els seus camps siguin declarats zona catastròfica. Durant la trobada d’ahir a la tarda, els agricultors van detallar la planificació de cultius que han fet tenint en compte totes les possibilitats.
Notícies relacionadesHan previst una plantació o una altra en funció de si arriben les pluges o no, a curt, mitjà i llarg termini. Aquest pla té en compte un escenari en el qual els cabals d’aquest canal, que depèn de la Conca Hidrogràfica de l’Ebre, no millorin.
Davant aquesta situació, els alcaldes dels municipis proveïts pel canal d’Urgell fan una crida a racionalitzar l’ús d’aigua. Si no, avisen, arribaran restriccions importants. Els municipis afectats han arribat a un consens i es proposen fer arribar el missatge a tothom perquè la gent sigui conscient del moment. El director del canal d’Urgell ha explicat que, tot i que es tanqui el canal per al reg, es duplicarà la reserva d’aigua que arriba als pobles i a les ciutats, per poder assegurar el consum urbà a l’estiu.