Llista Highly Cited Researchers

L’ecòloga catalana Montserrat Vilà, entre els 15 investigadors més influents del món

  • Aquesta classificació identifica els científics que han produït múltiples estudis que se situen en el top  1% de citacions en el seu camp

L’ecòloga catalana Montserrat Vilà, entre els 15 investigadors més influents del món
2
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero
Natalia Vaquero

Redactora

ver +

Pionera en mètodes de predicció i prevenció d’invasions biològiques, la catalana Montserrat Vilà ha entrat per mèrits propis en el selecte grup dels 15 investigadors més influents del món després de dedicar tots els seus esforços a l’estudi dels ecosistemes terrestres i la seva conservació. La llista l’acaba de publicar el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), institució en la qual Vilà treballa com a professora d’investigació en el Departament d’Ecologia Integrativa.

En aquest olimp de la ciència hi sobresurt una altra dona, Isidra Recio, de l’Institut d’Investigació en Ciències de l’Alimentació (centre mixt del CSIC i la Universitat Autònoma de Madrid).

I és que, segons informa el CSIC, 15 investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) apareixen en la llista Highly Cited Researchers (HCR) 2022, elaborada per la plataforma Web of Science Group, de Clarivate Analytics, que reuneix els científics més influents del món. Aquesta classificació identifica els científics que han produït múltiples estudis (papers) que se situen en el top  1% de citacions en el seu camp i any de publicació, cosa que demostra una elevada influència entre la comunitat científica.

La metodologia per determinar la selecció dels investigadors més influents es basa en les dades i anàlisis desenvolupades pels experts en bibliometria de l’Institute for Scientific Information, del Web of Science Group.

En la sisena edició, l’HCR inclou un total de 6.938 investigadors de 70 països, que destaquen per les seves excel·lents contribucions al coneixement científic i per la seva influència en les seves respectives àrees de coneixement. Per fer-ho, mesura la publicació d’articles altament citats entre els anys 2002 i 2022. Per països, la classificació està liderada pels Estats Units, que compta amb el 38,3% del total dels científics més influents (2.764); els segueixen la Xina i el Regne Unit.

Llista d’investigadors del CSIC

Miguel Bastos Araújo, Museu Nacional de Ciències Naturals.

Avelino Corma, Institut de Tecnologia Química (centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de València).

Javier Francisco Corpas, Estació Experimental del Zaidín.

Manuel Delgado-Baquerizo, Institut de Recursos Naturals i Agrobiologia de Sevilla.

Luis Enjuanes, Centre Nacional de Biotecnologia.

Juan Carlos Espín, Centre d’Edafologia i Biologia Aplicada del Segura.

José Manuel Franco-Zorrilla, Centre Nacional de Biotecnologia.

José M. Pardo, Institut de Bioquímica Vegetal i Fotosíntesi.

Juli García Pausas, Centre d’Investigacions sobre Desertificació (centre mixt del CSIC, la Generalitat Valenciana i la Universitat de València).

El també català Josep Peñuelas, Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (format pel CSIC, la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona).

Xavier Querol, Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua.

Isidra Recio, Institut d’Investigació en Ciències de l’Alimentació (centre mixt del CSIC i la Universitat Autònoma de Madrid).

Francisco Tomás-Barberán, Centre d’Edafologia i Biologia Aplicada del Segura.

Sergio Vicente Serrano, Institut Pirinenc d’Ecologia.

Notícies relacionades

Montserrat Vilà, Estació Biològica de Doñana.