Festa diürna
Sis de cada 10 discoteques de Barcelona ja ofereixen sessions de tardeig
El sector estima que almenys 125.000 persones surten a la tarda cada cap de setmana a Catalunya
La tarda, la moda entre els no tan joves que dispara el negoci de les discoteques: la despesa ja supera el nocturn
¿Quantes discoteques a Espanya obren abans ja per al tardeig? Això diuen els amos

De fiesta en un tardeo boomer en Barcelona /
El fenomen de la tarda aferma la seva consolidació i ja és una part estructural de l’oci a Catalunya. Segons dades del Gremi de Discoteques de Barcelona i Província, actualment el 60,7% dels locals d’oci a la ciutat de Barcelona –discteques i bars de copes– compten amb sessions de tarda, ja siguin permanents o ocasionals. A l’àrea metropolitana i altres capitals de comarca o província, les xifres són «una mica inferiors», però ja representen més de la meitat dels locals.
Des del gremi asseguren que aquest auge també s’està notant en la seva rendibilitat. La despesa mitjana per client en una sessió de tarda a Barcelona se situa en 20,3 euros, «una mica superior al de la sortida nocturna tradicional», apunten. El motiu l’atribueixen al tipus de públic: el fet que als tardeigs hi acudeixin clients de més edat implica que poden tenir més poder adquisitiu que els d’altres locals orientats a un públic més jove.
Quant al volum d’assistents, el Gremi estima que actualment «entre 100.000 i 125.000 persones estan sortint de tarda cada cap de setmana a Catalunya», una xifra que qualifiquen com a «conservadora, tirant a la baixa», i que preveuen que continuï augmentant a curt termini.
Tot i que encara que aquestes festes de tarda ja existien anys enrere, la seva consolidació i generalització a Catalunya és relativament recent. Segons Ramón Mas, secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona i Província,«l’últim any i mig a Barcelona s’ha multiplicat un 300% o més l’impacte social del tardeig». En una entrevista amb aquest diari, ha valorat que aquestes sessions diürnes representen, per a ell, «el fenomen social més rellevant del segle XXI».
‘Baby boomers’
Una de les claus de l’èxit rau en el fet que el tardeig no substitueix la nit, sinó que la complementa. «La nit continua sent de la franja dels més joves, mentre que les tardes són més de la generació ‘baby boomer’, que amés representen un percentatge de població molt superior a Espanya», expliquen des del gremi. Per això Mas sosté que «les sessions de tarda i de nit en un mateix local són totalment complementàries» i llança un missatge als qui encara no s’han afegit a la tendència: «Ja poden afanyar-se els locals que encara no estiguin organitzant tardeigs».
Notícies relacionadesUn exemple d’aquesta evolució és el de l’empresari Kevin González, responsable de diversos locals d’oci al Vallès, que va pujar al carro de la tarda després de detectar el canvi de tendència en els seus clients. «Nosaltres érem purament nocturns, però fa un parell d’anys vam començar a notar que perdíem part de la nostra clientela habitual més gran de 25 anys perquè havien passat a sortir de tarda. Per això vam decidir aventurar-nos en un nou producte de tardes», explica a EL PERIÓDICO. Així van néixer els tardeigs sota el nom de ‘La Descarada’, que se celebren a l’hivern al seu local Bliss, a la nova Zona Hermètica de Sabadell, i a l’estiu en un espai a l’aire lliure a Terrassa.
D’aquesta manera, la tarda s’ha quedat com una fórmula que permet als locals rendibilitzar hores vall que abans no s’explotaven, i atraure un públic més heterogeni que valora divertir-se sense renunciar al descans nocturn.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Anna Gatell: "Els pares han perdut l’autoritat i ignoren els perills del mòbil"
- Revetlla a Catalunya Un bebè d'un mes i un home, ferits greus en una nit de Sant Joan amb un miler d'avisos als bombers
- Rescissió de contracte El sense sostre de l'aeroport de Barajas contractat per un empresari va durar tres dies a la feina: "No era el meu. Era molt dur"
- Sector bancari El Govern espanyol complica al BBVA la compra del Sabadell al prohibir la seva fusió fins d’aquí entre tres i cinc anys
- Visita a Catalunya El Rei carrega contra les «identitats excloents» i els «extremismes» des de Montserrat
- A més de les cremes solars, quins aliments podem prendre per protegir-nos del sol?
- Llengua catalana L'oficialitat del català s'ajorna de nou i s’haurà d’abordar durant la presidència danesa del Consell de la UE
- Castells Els Xiquets de Valls destapen la pugna per la gamma extra a la diada de Sant Joan
- Motor El 2026 no podràs conduir el teu cotxe si no tens això: nous requisits de la DGT
- Problema a l’alça Set agressions a sanitaris cada dia: Catalunya imposarà multes de fins a 600.000 euros als pacients agressors