La lluita contra la pandèmia

Els contagis de Covid-19 es multiplicaran per cinc d’aquí a l’1 d’agost a la UE

  • El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de les Malalties estima que aquella setmana hi haurà 420 casos per 100.000 habitants

  • L’organisme expressa la seva «preocupació elevada» per la situació d’Espanya i Portugal

Els contagis de Covid-19 es multiplicaran per cinc d’aquí a l’1 d’agost a la UE

Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
France Presse

El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de les Malalties (ECDC, en anglès) preveu que el nombre de nous casos de coronavirus a la regió es multipliqui per cinc d’aquí a l’1 d’agost, en comparació amb el nivell de la setmana passada. Segons les previsions publicades divendres sobre la seva zona d’estudi, que inclou la Unió Europea però també Noruega i Islàndia, l’ECDC preveu que hi hagi 420 casos per cada 100.000 habitants en la setmana que conclou l’1 d’agost, davant els menys de 90 registrats la setmana passada. Per a la setmana que finalitza el 8 d’agost, l’ECDC preveu 620 nous casos per cada 100.000 habitants. A Catalunya, s’ha decretat un toc de queda en municipis amb una incidència superior a 400 casos.

Aquestes projeccions, que són per ara hipòtesis, igualarien els casos registrats a la tardor (boreal) del 2020 i l’abril del 2021, quan es van detectar brots importants.

Segons l’ECDC, el nombre d’ingressos en hospitals augmentarà, però no de forma significativa, gràcies a la vacunació. El nombre de morts superarà els 10 per cada 100.000 habitants, davant els 6,8 de la setmana passada.

«Preocupació elevada» per Espanya i Portugal

Actualment, la tendència és a l’alça en dos terços dels 30 països estudiats per l’agència europea i l’augment de casos es registra especialment en persones d’entre 15 i 24 anys.

Dos països (Espanya i Portugal) estan en la categoria que suscita una «preocupació elevada» i quatre (Holanda, Luxemburg, Malta i Xipre) en el grup que genera una «preocupació moderada». Els altres 24 representen un risc menor, però la seva situació també es degrada.

Notícies relacionades

La setmana passada (5-11 de juliol), el nombre de nous casos a la UE va augmentar un 60%, a causa de la «flexibilització de les mesures i a l’avanç de la variant delta». El mes passat, l’agència, amb seu a Estocolm, va preveure que aquesta variant representarà un 90% dels nous casos d’aquí a finals d’agost.

Respecte a la vacunació, l’ECDC calcula que un 63% de la població de la seva zona d’estudi de més de 18 anys va rebre almenys una dosi de la vacuna i un 47,8% estava totalment vacunada l’11 de juliol.