Avenç mèdic

El robot cirurgià fa 20 anys

El 6 de juliol del 2005, la Fundació Puigvert, clínica referent en urologia, va inaugurar una nova era en la medicina quirúrgica al ser la primera d’Espanya en utilitzar aquesta tecnologia.

El robot cirurgià fa 20 anys
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Fa 20 anys, el 6 de juliol del 2005, la Fundació Puigvert va portar a terme la primera cirurgia robòtica d’Espanya. Va ser una fita que va marcar l’inici d’una nova era en la medicina quirúrgica arreu del país. Aquell dia, el doctor Humberto Villavicencio, ja jubilat, va fer dues prostatectomies radicals (extirpació completa de la pròstata) a dos pacients amb càncer utilitzant el conegut robot Da Vinci. Aleshores, l’aparell tenia tres braços i no quatre, com ara. La resta és història.

"El doctor Villavicencio era el meu cap i jo era allà amb ell. Al cap de molt poc jo també vaig començar a fer aquestes cirurgies. I ara soc la persona que porta més temps fent cirurgia robòtica a Espanya", explica Joan Palou, actual director del Servei d’Urologia de la Fundació Puigvert.

En aquests 20 anys, aquesta clínica ha fet prop de 2.500 cirurgies robòtiques. Tot Espanya s’ha anat equipant progressivament amb aquesta tecnologia: als hospitals hi ha uns 175 robots Da Vinci. Des de fa uns anys també funciona el robot Hugo. "És una democratització de la tecnologia. Això fa que sigui accessible a tothom i creiem que és el futur", celebra el doctor Palou.

Què és la cirurgia robòtica

La cirurgia robòtica és una cirurgia laparoscòpica assistida per robot que facilita els moviments, la tècnica i la precisió del cirurgià, minimitzant els efectes col·laterals i la morbiditat del pacient. "És un avenç important", certifica aquest uròleg. Recorda que aquella primera prostactectomia radical robòtica en què ell va participar "va sortir bé". Hi havia dos riscos: que el pacient es quedés incontinent o amb una disfunció erèctil. No va passar res d’això.

Però la gesta va anar molt més enllà: va reafirmar la Fundació Puigvert en la "davantera" de la urologia. "Vam donar a conèixer i validar que aquest tipus de cirurgies aporta beneficis. Ser més precisos, veure-hi en tres dimensions i en molt alta definició, eliminar la tremolor del metge permet ser molt més fi", afirma.

Notícies relacionades

Juan Muñoz Cortés, de 51 anys, va ser un dels primers pacients d’Espanya operat amb un robot Da Vinci. El 2007, amb només 33 anys, el mateix doctor Palou, a la Fundació Puigvert, li va practicar una cistectomia radical robòtica (extirpació de la bufeta i la pròstata) a causa d’un càncer. "Jo, en una setmana, ja estava recuperat i treballant. Soc una persona molt optimista i positiva gràcies a la meva fe", assenyala aquest sacerdot que viu al barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs.

"La meva fe m’ajuda moltíssim a superar certes situacions", assegura. Però no oblida el que li va passar fa 17 anys. "Tenia una sensació de picor i coïssor molt gran i em van detectar un carcinosarcoma agressiu. Em van treure la bufeta i la pròstata", relata. Ara no es medica, fa esport i es troba "molt bé".