El coronavirus continua a la baixa a Catalunya, tot i que les ucis continuen augmentant

L’índex de rebrot i la velocitat del virus descendeixen tímidament

El coronavirus continua a la baixa a Catalunya, tot i que les ucis continuen augmentant
2
Es llegeix en minuts

La situació epidemiològica de Catalunya ha millorat en els últims dies, tot i que falta veure quin serà l’impacte de la variant britànica, de la qual ja s’han detectat 16 casos, uns quants, sense relació amb la Gran Bretanya. Els principals senyals, com la velocitat de transmissió del virus i l’índex de rebrot, segueixen en un tímid descens.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va posar ahir èmfasi en aquestes consideracions en una roda de premsa, en la qual ja apuntava, com en altres ocasions, que aquests dies podria veure’s augmentada la pressió assistencial, malgrat el fre «suau» dels contagis.

En aquest sentit, les persones ingressades a les ucis continuen creixent, ja en són 621, i ahir ja van superar el pic màxim de la segona onada a Catalunya, que van ser 590 (el 10 de novembre).

Segons les dades actualitzades aquest dijous pel Departament de Salut, avui hi ha un total de 2.496 persones hospitalitzades amb Covid, menys que ahir, quan n’hi havia 2.825. Pel que fa al nombre de nous contagis, aquests se situen en 4.431, i 69 és la xifra de morts reportades en les últimes 24 hores.

Pel que fa a la velocitat de transmissió, està en 1,07, un tímid descens respecte a ahir, i l’índex de rebrot, en 664, davant els 678 punts reportats dimecres.

Pressió sanitària

Notícies relacionades

La millora epidemiològica, que els experts atribueixen al manteniment de les mesures restrictives, no obstant, encara no ha arribat als ingressos hospitalaris ni a les ucis, al contrari. Tot i això, els epidemiòlegs consideren que Catalunya ja ha arribat al pic de la tercera onada i esperen que d’aquí uns set dies comenci ja a baixar el número d’hospitalitzats i d’ingressats a les ucis i que d’aquí dos o tres dies baixi la velocitat de propagació per sota d’1, cosa que indicaria que el virus comença a contraure’s i no segueix en expansió com fins ara.

A causa d’aquesta situació, el Procicat va decidir ahir prolongar les mateixes mesures restrictives vigents durant quinze dies més, per intentar consolidar el descens «tímid» que s’entreveu aquests dies. De moment, l’horari del toc de queda es manté igual, de les 22.00 hores a les 06.00 hores de l’endemà, i no s’ha avançat a les 20.00 hores.