La IA revoluciona el diagnòstic precoç de les malalties

Ja existeixen algoritmes capaços de detectar els primers rastres d’un tumor cinc fins a anys abans que es desenvolupi

Centres sanitaris d’arreu del món acceleren l’ús d’intel·ligència artificial per millorar els tractaments

A Catalunya s’utilitzen algoritmes per controlar les lesions de pacients amb esclerosi múltiple

La teleassistència avançada impacta en la «independència» i la «qualitat de vida» de les persones grans

A Espanya, Telefónica Tech desenvolupa una eina per predir l’afluència diària a urgències

Aquestes noves tecnologies permeten processar moltíssimes dades, cosa complexa per a l’ull humà

La IA revoluciona el diagnòstic precoç de les malalties
5
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els centres sanitaris d’arreu del món han emprès una carrera a contrarellotge amb l’objectiu d’incorporar eines d’intel·ligència artificial (IA) a les consultes i així accelerar el diagnòstic de malalties i millorar el tractament dels pacients. L’incansable avenç d’aquestes eines, que en els últims anys han aconseguit un salt qualitatiu extraordinari, ja està revolucionant la medicina i, a poc a poc, s’incorporen a la pràctica clínica. Per exemple, ja hi ha algoritmes capaços d’escanejar amb una precisió sense precedents tota mena de ressonàncies magnètiques i mamografies per detectar els primers rastres d’un tumor fins i tot cinc anys abans que es desenvolupi.

La IA revoluciona el diagnòstic precoç de les malalties /

A Espanya, hi ha diverses empreses que aposten pel creixement de la IA. Una d’elles és Telefónica Tech, que ha desenvolupat, entre molts altres projectes, una eina (juntament amb Solventum, abans 3MHealthcare) que permet predir l’afluència diària de pacients a les urgències hospitalàries, una cosa que podria proporcionar als hospitals informació clau per planificar els seus recursos i millorar l’atenció del pacient. Aquest és només un dels molts projectes que estan en marxa.

La IA revoluciona el diagnòstic precoç de les malalties /

A Catalunya, la IA ja és una realitat als hospitals. "Ens ajuden a fer diagnòstics més sensibles i més ràpids d’algunes malalties", assegura Josep Munuera, director del Servei de Radiodiagnòstic de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) i un referent en la investigació de la IA aplicada a la medicina. Les radiografies són un dels àmbits que més s’està beneficiant de la IA. Un exemple: en els cribratges de mamografies hi ha, com a mínim, dos radiòlegs analitzant les imatges. Si hi ha alguna discrepància entre ells, entra en joc un tercer radiòleg per "desempatar". "Els algoritmes ens estan ajudant a facilitar la feina d’aquests radiòlegs, de manera que accelerem el diagnòstic perquè ja no cal que un faci aquest desempat", explica Munuera. En àmbits com aquest, la IA pot, en paral·lel, contrarestar l’escassetat de professionals. Als centres catalans també s’utilitzen algoritmes en pacients que pateixen esclerosi múltiple. Com assenyala aquest metge, es tracta de "tractaments molt costosos" en gent jove que tenen "molt impacte". "Gràcies a la IA, podem fer un diagnòstic més precís de les lesions, saber si són noves o no i si estan empitjorant. I això permet que s’iniciï abans el tractament", afegeix. La IA identifica, abans i amb més precisió que l’ull humà, les lesions que ja existeixen.

Munuera destaca, a més, que la IA pot aportar "un valor en la sostenibilitat del sistema". "Tot i que [la IA] té un cost, la manca de professionals i algunes de les tasques complexes milloren si introduïm la IA", assegura. I insisteix en la utilitat dels algoritmes per "processar, entendre i obtenir resultats de moltíssimes dades", de vegades "molt complexos d’analitzar" amb l’ull humà.

Com explica Almudena Bonet, responsable de Solucions Verticals d’IA a Telefónica Tech, la companyia fa una "ferma aposta per respondre als reptes del sector sanitari". És per això que en els últims anys ha decidit apostar per "la definició i la posada en marxa de Data Lakes i Espacios de Datos" (habilitadors tecnològics per al desplegament de la IA), per l’Espai Nacional de Dades de Salut (per "construir un ecosistema de compartició de dades entre totes les comunitats") i per l’àmbit del diagnòstic per imatge mèdica, amb un "ampli ventall d’algoritmes d’IA".

Segons Bonet, la IA millora l’encert del diagnòstic en radiografia de tòrax en un 45% i incrementa en un 12% l’eficiència del temps de report. A més, en serveis com Dermatologia, redueix les derivacions innecessàries entre un 27% i un 43%, i en un 73% les llistes d’espera. A més, també millora el diagnòstic en un 30% per a perfils no especialistes.

La IA revoluciona el diagnòstic precoç de les malalties /

Més rapidesa i millor atenció

Però, més enllà del que ja s’està utilitzant als centres, la sanitat catalana ja treballa en el desenvolupament "del que encara ha d’arribar", que és la denominada IA oportunista. ¿En què consisteix? "Són algoritmes que ens donaran informació de l’estat general del pacient", respon Munuera. Així, els algoritmes d’IA, aprofitant imatges de TAC abdominals que se li fan per exemple a un pacient oncològic, podran estudiar el volum del seu pàncrees i/o ronyons. I això, a més d’oferir informació sobre l’estat del seu propi càncer, podrà predir si desenvoluparà diabetis o una insuficiència cardíaca o renal. "S’estan fent estudis d’investigació per, aprofitant les mamografies, veure si les artèries de la mama podrien ser un marcador de risc cardiovascular", assegura. I defensa que la IA permet "millorar" la rapidesa, la precisió diagnòstica i l’atenció del pacient.

Notícies relacionades

De cara al futur, Telefónica Tech també treballa en la "teleassistència avançada", una eina que ha demostrat tenir un "impacte significatiu" en la "independència" i "qualitat de vida" en les persones grans, apunta Bonet. "Hi ha diferents estudis que demostren que aquest servei pot contribuir a reduir hospitalitzacions d’emergència o innecessàries en casos de complicacions de salut, gràcies al monitoratge de comportaments o hàbits", diu. Una altra línia que treballa la companyia és la robòtica social enfocada a col·lectius com persones grans o infants per a casos d’ús com el de la rehabilitació. "Aquí veiem resultats molt positius, com un increment de l’adherència del pacient al tractament", afegeix Bonet.

Tot i així, la penetració de la IA al sector sanitari està topant amb barreres, entre elles la "regulatòria", diu la responsable de Solucions Verticals d’IA a Telefónica Tech. "La barrera regulatòria ha pogut ser un problema en l’àmbit del diagnòstic, per l’alta dedicació requerida per a la certificació dels algoritmes en l’ús clínic habitual, però també la manca d’inversió específica en aquest tipus de tecnologies", diu. També assenyala la "fragmentació dels sistemes tecnològics", és a dir, amb el "dispar ecosistema" espanyol, amb diferències entre les comunitats autònomes.

Temes:

Medicina Intel