Illa: «Encara tardarem 5 o 6 mesos a combatre el virus, fins i tot amb vacuna»

El ministre de Sanitat defensa la gestió del Govern i exigeix al PP i Vox que no diguin que les restriccions a Madrid es prenen «per perjudicar» els madrilenys

zentauroepp55505497 madrid 20 10 2020   el ministro de sanidad salvador illa  y 201020200213

zentauroepp55505497 madrid 20 10 2020 el ministro de sanidad salvador illa y 201020200213 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha advertit aquest dimarts que, «tot i que tinguem vacuna, tardarem encara cinc o sis mesos a combatre el virus», una convivència que obligarà a mantenir «mesures de protecció personal».

El responsable de Sanitat ha demanat a tots els grups que posin l’espatlla per combatre la pandèmia, perquè venen «setmanes dures» i seria «imperdonable» que no treballessin junts, en resposta a les interpel·lacions del PP i de Vox en la sessió de control al Govern en el Senat.

El ministre de Sanitat s’ha referit a la situació epidemiològica de la Comunitat de Madrid, la singularitat de la qual, per la seva major mobilitat i ser nus de transports, obliga «a actuar sempre amb temps».

Després de 21 dies de tancaments perimetrals i restriccions d’activitat, Madrid ha fet un «recorregut molt positiu», però encara s’ha d’«abaixar moltíssim la incidència actual» per tenir «marge de reacció» davant la «tornada de l’hivern, on fem vida en interiors», fet que incrementa el risc de contagi.

Illa ha reclamat tant al PP com a Vox que es prenguin seriosament la segona onada de la pandèmia i ha dit al senador de Vox Jacobo González-Robatto que des de l’oposició té «la responsabilitat de no confondre els ciutadans» i no dir que prenen mesures «per perjudicar no sé quant a Madrid».

Al PP, Illa li ha demanat respecte per al director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, i els professionals de salut pública, perquè estan fent una feina «intensa i molt dura en un context d’incertesa».

Vendre «un relat»

El ministre ha contestat així a les asseveracions del senador del PP Francisco Javier Vázquez, que ha acusat Illa de vendre un «relat de la factoria de Redondo» dient que ningú podia imaginar la dimensió de la pandèmia, segons el seu parer una «mentida».

«Han tret a passejar un presumpte expert i callaven la informació que tenien als telèfons mòbils», ha etzibat el senador del PP al·ludint a les alertes del Departament de Seguretat Nacional. I ha acusat el Govern d’«intentar posar la mà en el món judicial» i «potser buscar jutges afins» perquè la seva gestió de la pandèmia té «un altre enemic: la justícia».

Notícies relacionades

Vox ha acusat el Govern de Sánchez de manipular les dades de Madrid: «Madrid és per a vostès l’enemic a batre, però s’està convertint en la Covadonga resistint les envestides del totalitarisme», ha afirmat González-Robatto, que ha criticat que «aquí el virus el pateixen tots menys els amigots del Govern».

Tant el PP com Vox han reiterat aquest dimarts les seves peticions de dimissió al ministre de Sanitat.