COMPAREIXENÇA A ROMA
Sánchez contempla el toc de queda però espera que Madrid el demani
El president no descarta activar l'eina, però reclama a Ayuso que ho sol·liciti oficialment i s'escolti les autonomies
«L'important és saber què proposa i diu la Comunitat de Madrid», assegura després de reunir-se amb el primer ministre italià
Roma (Italy), 20/10/2020.- Italian Prime Minister Giuseppe Conte (R) welcomes Spanish Prime Minister Pedro Sanchez (L) at Chigi Palace, in Rome, Italy, 20 October 2020. (Italia, España, Roma) EFE/EPA/GIUSEPPE LAMI / POOL /
El toc de queda és sobre la taula. En estudi. El Govern accepta analitzar la proposta suggerida per la Comunitat de Madrid. Però també Pedro Sánchez llança un avís: si Isabel Díaz Ayuso vol que s’activi l’eina via estat d’alarma, ha de demanar-ho ella oficialment i fer-ho de manera prèvia.
El president vol evitar que es repeteixi el que va pssar fa gairebé 15 dies, quan va decretar l’alarma per confinar perimetralment la capital i per a vuit municipis més sense el consens amb l’Executiu regional. El reial decret es limitava a donar un altre aliment jurídic a les normes acordades per majoria en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Sanitat (CISNS), que Ayuso no compartia i que va traslladar a l’ordenació autonòmica utilitzant una llei de rang inferior, cosa que va donar peu al fet que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid les tombés. Però la declaració d’alarma va donar peu a Ayuso per combatre enèrgicament l’Executiu central per actuar de manera «autoritària».
Aquesta guerra entre les dues administracions explica en part que Sánchez anés amb més cautela aquest dimarts, en roda de premsa des de Roma amb el primer ministre italià, Giuseppe Conte, i en certa mesura refredés les paraules del seu ministre de Sanitat, Salvador Illa. El cap socialista va volar al país mediterrani per clausurar el 17è Fòrum de Diàleg Itàlia-Espanya, tot i que abans es va reunir amb Conte al Palazzo Chigi, des d’on tots dos van atendre els mitjans de comunicació.
El líder socialista garanteix el recolzament «total» del Govern a les mesures de les autonomies
«El primer i més important és saber exactament si la comunitat oficialment ens està demanant el toc de queda o no. Fins ara el que sabem és que hi ha hagut declaracions del conseller de Sanitat», Enrique Ruiz Escudero, va assenyalar el president des de la capital italiana. No obstant, les paraules del titular de Justícia madrileny, Enrique López, aquest mateix dimarts, eren unes altres. El dirigent popular, més pròxim a Ayuso, va assenyalar que només es pretén limitar l’activitat econòmica des d’una hora determinada perquè els ciutadans, a partir d’aquesta hora, només puguin passejar o anar-se’n a casa seva. Un toc de queda és una mesura més severa, ja que suposa que a partir de l’hora fixada els ciutadans s’han de mantenir als seus domicilis, sense moure’s ni circular pels carrers.
El líder socialista va recordar que aquest dimarts a la tarda està programada una reunió del Grup Covid-19 entre els dos governs i allà llavors l’Executiu regional pot formalitzar la seva petició. Madrid, com la resta de les autonomies, té el «recolzament total i absolut del Govern» per prendre decisions que frenin l’avanç del coronavirus, però les han de concretar. Precisar què reclamen a Sanitat.
«L’important és saber què proposa i diu la Comunitat de Madrid. El que sí que dic és que tots i cada un dels territoris comptaran amb el recolzament del Govern», va reblar.
«Pas a pas»
Sánchez també va remarcar que, a més d’aquesta sol·licitud formal d’Ayuso, s’ha d’esperar a escoltar l’opinió que les comunitats expressaran dijous en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS). «Qüestió diferent» és la figura jurídica que es faci servir per articular unes mesures o d’altres, va indicar.
Sánchez creu que hi haurà acord dijous i remarca que el seu Govern sí que ha pres mesures nacionals
I és que Illa ja va afirmar aquest migdia, després de la reunió del Consell de Ministres, que el toc de queda s’ha d’instrumentar a través de l’estat d’alarma, ja que no és més que un confinament domiciliari parcial, en una determinada franja horària. «Però anem pas a pas, veurem el que ens demana Madrid, el que sol·liciten la resta de governs de les comunitats autònomes», va assenyalar.
El cap de l’Executiu va recordar que l’Executiu està treballant en l’actualització del pla de resposta primerenca que aquest dijous estudiarà el CISNS, amb el qual es pretendrà donar una «resposta homogènia en funció de la situació epidemiològica» a través d’un sistema de semàfors o fases. Per d’aquí dos dies, el Gabinet de coalició espera un «acord» amb les autonomies.
Notícies relacionadesPedro Sánchez: "Muy probablemente esta misma semana tengamos nuevo acuerdo en el Consejo Interterritorial respecto a distintas fases en función de la situación epidemiológica de cada territorio"
— RTVE Noticias (@rtvenoticias) 20 de octubre de 2020
▶https://t.co/wyPylwvAwB pic.twitter.com/iLMEfF8D5C
Sánchez, davant les crítiques de la dreta, que li recriminen que s’hagi desentès de la lluita contra la pandèmia després del final de l’estat d’alarma a tot Espanya, es va defensar argumentant que sí que hi ha estat a sobre: «El Govern d’Espanya està prenent mesures a nivell nacional, però a diferència del que va passar durant la primera onada, en aquesta segona onada s’estan reforçant més si és posssible els mecanismes de cogovernança». Però són les comunitats, va concloure, les que tenen les «competències». L’Estat està per «cooperar», per coordinar», va afegir.
En qualsevol cas, Sánchez va recordar que és important que els ciutadans siguin conscients que estem en una situació «delicada, greu», més encara a les portes de l’hivern, per la qual cosa hem de ser «responsables» i respectar les indicacions sanitàries.
Salvador Illa Consell de Ministres PSOE Govern Pedro Sánchez Itàlia Coronavirus a Espanya Coronavirus Giuseppe Conte Roma Ministeri de Sanitat
- Habitatge "Viure aquí és salvatge,ens fa por"
- La contracrònica I Michael Jordan va conèixer el "nen"
- Radiografia de la longevitat El mes de naixement marca l’esperança de vida d’una persona
- L’esperança de vida creix a Espanya dos anys per dècada
- MACROJUDICI A FRANÇA «Vaig violar Gisèle Pelicot, però va ser una violació involuntària»