deflagració mortal

Els Mossos tornen al polígon de l'explosió de Tarragona a investigar una altra empresa: Ercros

Investigadors de la policia catalana registren la seu de l'empresa a Barcelona, la instal·lació de la companyia al polígon sud i l'Ajuntament de Vila-seca

Els agents busquen documentació sobre tres dipòsits que podrien incomplir la normativa de seguretat

zentauroepp51787237 vila seca  tarragones   16 01 2020  convivencia con la petro200212150824

zentauroepp51787237 vila seca tarragones 16 01 2020 convivencia con la petro200212150824 / JOAN REVILLAS

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Investigadors dels Mossos d’Esquadra han registrat aquest dimecres al matí la seu de l’empresa Ercros Barcelona, l’Ajuntament de Vila-seca i també la central que la companyia té al polígon sud de Tarragona, el mateix que allotja Iqoxe, la fàbrica que va registrar l’explosió mortal al gener que va acabar amb la vida de dos empleats i un veí. La seu d’Iqoxe ja va ser objecte d’una entrada i registre per part de la policia catalana després de la deflagració tot i que les dues indagacions policials no estan connectades.

Segons fonts consultades per EL PERIÓDICO, els agents busquen documentació sobre la instal·lació de tres dipòsits de grans dimensions d’Ercros que contenen clorur de vinil i estan ubicats en aquest polígon. Se sospita que podrien incomplir la normativa de seguretat vigent i, en conseqüència, suposar un risc per a habitants pròxims del municipi de Vila-seca. 

Un cotxe dels Mossos durant el registre a Ercros, Tarragona, aquest dimecres / JOAN REVILLAS

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, en declaracions recollides per l’agència ACN ha assegurat desconèixer el motiu de la inspecció policial i ha remarcat que la col·laboració amb els Mossos és «total». El jutjat d’instrucció número 2 de Tarragona, a càrrec de la instrucció del cas, ha decretat el secret d’unes actuacions que estan en mans de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos. En els registres d’aquest matí han intervingut acompanyats de la Unitat Central d’Informàtica Forense perquè no només busquen documentació sinó també arxius guardats als ordinadors tant de les empreses com del consistori. 

Dipòsits de clorur de vinil 

Segons el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQAT), actualitzat per última vegada el 2019, el clorur de vinil que emmagatzemen els dipòsits d’Ercros de la planta de Vila-seca II és un producte tòxic i extremament inflamable. Estan ubicats a uns 500 metres de les primeres cases del municipi de Vila-seca i a menys d’un quilòmetre del centre de la localitat. El parc temàtic de Port Aventura també comença a un quilòmetre de distància dels tres recipients esfèrics.

Segons un expert en risc químic consultat per aquest diari que prefereix no ser citat, el clorur de vinil és un gas molt inflamable, «capaç d’originar atmosferes explosives». S’emmagatzema a pressió, a temperatura ambient, i acaba sent utilitzat per fer PVC. La distància de seguretat que s’ha de mantenir entre aquests dipòsits i les zones habitades depèn de diversos factors, subratlla. Sobretot va en funció de la quantitat màxima que puguin emmagatzemar. Allà, segons apunta, hi ha la clau per determinar si Ercros incompleix o no la normativa.

En la web de la companyia, en què s’afirma que és la segona productora d’Espanya de PVC –la resina sintètica que acaba en marcs de portes i finestres de les llars–, s’especifica que els dipòsits de clorur de vinil van ser construïts el 1977. Els dipòsits porten en aquest lloc més de 43 anys, però les normatives han anat evolucionant i l’àrea habitada de Vila-seca ha anat creixent. 

Ercros, l’empresa sota la lupa policial, a través d’un comunicat, ha subratllat que les esferes d’emmagatzemament del seu centre de producció de Vila-seca II, igual que totes les seves instal·lacions, «disposen de tots els permisos administratius, autoritzacions ambientals i estudis de seguretat preceptius».

L’avís d’Iqoxe

Notícies relacionades

L’explosió del 14 de gener a la planta Industrias Químicas del Óxido de Etileno (Iqoxe) al polígon sud de Tarragona va causar tres morts i set ferits. Dues de les víctimes eren treballadores de la fàbrica. Però la tercera era un veí que era a casa seva, situada a més de dos quilòmetres de la planta –al barri de Torreforta de Tarragona–, a la qual va arribar un dels fragments de l’explosió: un tros de xapa de 800 quilograms que, impulsada per la deflagració, va destrossar la paret de la finca i va enfonsar el sostre del domicili de l’avi, que va morir esclafat. Que una cosa així pogués succeir no estava previst i ha obligat a revisar tots els plans de protecció.    

La investigació a Ercros, segons les fonts consultades per aquest diari, va arrencar abans de l’accident a la planta d’Iqoxe i no guarda relació amb la investigació que la mateixa DIC manté oberta contra aquesta empresa, que, com la d’Ercros, també es manté sota secret de sumari, gairebé un mes després de l’accident.

El sindicat UGT veu negligència en l’accident d’Iqoxe

UGT Bombers ha assegurat aquest dimecres que, a l’espera del resultat de la investigació dels Mossos, la seva impressió és que «la combinació d’una acció negligent de l’empresa» i un abandó de funcions que ha qualificat d’endèmic per part de la Generalitat poden ser l’origen de l’accident del 14 de gener a la planta d’Iqoxe a la Canonja (Tarragona).