El nou joc d'atzar de la Generalitat
El primer dia de la Grossa
La loteria catalana de Cap d'Any es va començar a vendre ahir als comerços autoritzats
Els distribuïdors li vaticinen l'èxit perquè fa temps que la gent en demana

Una treballadora de L’Estanc de la Porxada de Granollers, Maria Pérez, mostra els primers números que acabaven d’arribar a l’establiment, ahir. /
La distribució de la Grossa Cap d'Any es va escampar lentament ahir pels establiments de venda autoritzats. Com si fos una taca d'oli, els primers números es van vendre en estancs i supermercats de municipis on no era dia festiu, com Granollers (Vallès Oriental) o Lleida, per citar-ne alguns. Les expectatives creades durant gairebé dos mesos, des que es va anunciar la creació de la nova loteria catalana, van fer que les primeres hores el degoteig de clients demanant participar en la competència de la loteria de Nadal fos constant.
Dilluns, amb la resolució publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), la seu de l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes (EAJA) de Barcelona va vendre els primers números. Però va passar gairebé desapercebut. El repartiment per part dels comercials de Loteria de Catalunya es va produir sobretot ahir. Al no ser laborable a Barcelona, Tarragona i algunes altres localitats, les butlletes de cartolina amb les llums de colors de fons van arribar amb comptagotes.
Els estancs i els taulells de Loto 6/49 es van convertir en els primers destins. A Terrassa (Vallès Occidental), el concorregut supermercat Casa Evaristo en va ser un. No obstant, l'empleada del taulell dedicat a jocs d'atzar de la Generalitat, Meritxell Gasulla, va comentar que les primeres capses amb els números de la Grossa encara estaven pendents de ser obertes i que entre avui i demà col·locarien un expenedor i un cartell una mica més vistós que el que estava penjat a la paret de l'establiment, situada al costat del Mercat de la Independència. «Sabem que tindrà molt èxit. Fa setmanes que ens en demanen», va augurar.
«SE N'HA DE COMPRAR» / Un auguri semblant va fer el propietari de L'Estanc de la Porxada, a la cèntrica plaça del mateix nom de Granollers (Vallès Oriental), Ramon Montañá. «Hem demanat 60 números diferents, que són uns 1.800 bitllets, perquè fa dies que rebem encàrrecs d'agrupacions i entitats de tota mena que volen jugar-hi i repartir loteria catalana», va exposar. Entusiasmat amb el nou producte, l'estanquer i la seva empleada, Maria Pérez, es van afanyar a fer una ampliació d'una de les butlletes i emmarcar-la en una paret per promocionar més encara les vendes.
Encara amb els embolcalls de plàstic a les mans, una parella de veïns de Granollers que s'acaben de traslladar a la Garriga, Albert Garcia i Neus Aran, van afegir a la compra de tabac una participació. «Se n'ha de comprar, sense cap dubte», va reivindicar ell mentre ella es decidia sobre la xifra a escollir.
MÉS BARATA, MÉS ACOLLIDA / A Lleida, en una cafeteria i pastisseria del carrer de Cavallers, el propietari, Santiago Brochero, va rebre un albarà amb 30 números i un paper imprès que detallava les característiques del nou joc. Va trigar ben poc a posar a la vista dels clients les noves butlletes de la sort, que va situar al costat de les que ven de l'Estat.
Notícies relacionadesL'empresari va acceptar fa un mes la proposta d'un comercial per adquirir la loteria de la Generalitat. De moment, compta amb una sèrie del número 87.709. Si la cosa va bé, en demanarà més bitllets, però prefereix esperar. El propietari de l'establiment va explicar que el producte que acostuma a tenir més sortida són les participacions, de manera que creu que aquest joc autonòmic tindrà bona acceptació entre els seus clients al vendre's en fraccions de cinc euros, mentre que un dècim de l'estatal en costa 20.
SENSE DEVOLUCIÓ / «Molta gent no sabia que ja estava a la venda, l'han vist penjada i pregunten», va descriure Brochero. María, una de les primeres compradores, va relatar que el motiu pel qual havia adquirit una butlleta catalana és «perquè és d'aquí i així col·laboro amb el territori». La família Macià aquest any ho té clar. «Sempre ens intercanviem números amb els meus cinc germans. Aquest any només comprarem la catalana», van assegurar. Per la seva part, Pere Sainz, un client habitual del local, va explicar que ell en comprarà de totes dues. Brochero creu que l'inconvenient d'aquesta Grossa és que no pot retornar les butlletes que no hagi venut. Ara espera que li arribi la publicitat per penjar-la a l'aparador de l'establiment.
- Motociclisme Un veloç Àlex Márquez s’apropia de la MotoGP a Silverstone
- Festa diürna Sis de cada 10 discoteques de Barcelona ja ofereixen sessions de tardeig
- Protecció de la infància Teófilo va abusar de la menor de la DGAIA un any abans de l’acollida
- Projecte Stolpersteine Joan Riba no va anar a la División Azul: una llamborda daurada a Barcelona reconeix una víctima dels nazis
- 6 finals en 7 anys El Barça vol engegantir el seu regnat amb la quarta Champions