'BEELZEBUFO AMPIGNA'

Descobert a Madagascar el fòssil d'un gripau gegant que va viure amb els dinosaures

Els científics suggereixen, arran de la troballa, que va existir una unió terrestre entre l'Antàrtida i Sud-amèrica

El ’Beelzebufo ampigna’, comparat amb l’actual gripau més gran de Madagascar, i un llapis.

El ’Beelzebufo ampigna’, comparat amb l’actual gripau més gran de Madagascar, i un llapis. / AP

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES
WASHINGTON

Un grup de paleontòlegs han descobert a Madagascar el fòssil d'un gripau gegant que fa 40,6 centímetres i pesa 4,5 quilograms i que va viure a finals del cretaci, fa uns 70 milions d'anys entre els dinosaures, segons un article publicat a la revista científica Proceedings of the National Academy of Science.

El gripau, amb una cuirassa gruixuda i dents, va ser un amfibi tan extraordinari que fins i tot podia haver devorat dinosaures acabats de néixer, segons els paleontòlegs.

Per les seves característiques innovadores, els científics, encapçalats pel paleontòleg David Krause, de la Universitat Stony Brook, a Nova York, l'han denominat gripau diabòlic. El seu nom científic, Beelzebufo ampinga, prové de beelzebu, diable en grec, i bufo, que és el llatí de gripau. Ampinga significa escut, i té a veure amb la seva anatomia.

Vincles amb unes granotes d'Amèrica del Sud

Els investigadors, que van descobrir els ossos del gripau gegant al nord-oest de Madagascar, creuen que aquest amfibi pertany a la família de gripaus Ceratophrys que viu actualment a l'Amèrica del Sud.

"Aquest gripau, si va tenir els mateixos costums que els gripaus de la mateixa família d'amfibis de l'Amèrica del Sud, era bastant voraç. És fins i tot possible que hagués devorat mamífers, granotes més petites i, tenint en compte la seva mida, fins i tot dinosaures incubats", ha explicat Krause.

Aquest paleontòleg va trobar per primera vegada el 1993 ossos de granota extraordinàriament llargs a Madagascar, una àrea en què Krause també va trobar fòssils de dinosaures i de cocodrils. No obstant, no ha estat fins ara que l'equip del científic ha aconseguit acumular suficients peces per reconstruir el gripau i analitzar quan mesurava i pesava l'amfibi.

Teoria del desplaçament dels continents

Actualment, la granota més gran del món és la goliat, de l'Àfrica occidental, que pot arribar a fer 32 centímetres i a pesar 3,3 quilograms. Per tant, amb les seves característiques, el Beelzebufo podria ser el gripau més gran que ha existit mai, afirmen els paleontòlegs.

Notícies relacionades

L'equip de Krause ha treballat amb experts de l'University College de Londres per determinar que el fòssil no es pot relacionar amb altres gripaus de l'Àfrica. El descobriment dels vincles familiars del Beelzebufo amb amfibis similars a l'Amèrica del Sud crea un dubte sobre les teories del desplaçament dels continents, afirma Krause.

Les teories indiquen que Madagascar es va separar de Sud-amèrica durant l'era del gripau gegant, però "les granotes no poden sobreviure gaire temps en aigua salada", assevera el paleontòleg. Per això, la troballa prova, segons Krause, que havia d'haver existit alguna connexió terrestre amb l'Amèrica del Sud en aquella època, potser a través de l'Antàrtida, molt més càlida que avui.