SALUT

El Poder Judicial es resisteix que la clonació terapèutica sigui legal

El CGPJ debatrà un informe per evitar la despenalització de l'ús d'aquestes tècniques

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO M. YAGÜE / MADRID

Com davant de totes les reformes legals que ha proposat el Govern socialista, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), de majoria conservadora, va admetre ahir un informe que s'oposa a la reforma del Codi Penal per permetre i despenalitzar la clonació terapèutica i la investigació amb cèl.lules mare, unes tècniques autoritzades per les lleis d'Investigació Biomèdica i de Reproducció Assistida. La proposta serà debatuda i aprovada en el ple que celebrarà el pròxim dia 3 l'òrgan de govern dels jutges, ja que fins a la seva renovació al novembre compta amb 11 membres proposats pel PP i 9 pel PSOE.

L'informe rebat i titlla d'"antijurídica" la nova redacció prevista pel Govern de l'article 160.2, que deroga la pena de fins a sis anys de presó per als que "fecundin òvuls humans amb qualsevol fi diferent de la procreació" i la proposa només per als que "practiquin tècniques de clonació en éssers humans amb fins reproductius".

LA PROTECCIÓ

Notícies relacionades

La crítica, que no impedirà la reforma, ja que el Govern espera comptar amb prou majoria parlamentària per tirar-la endavant, argumenta que es deixa els òvuls sense la deguda protecció jurídica com propugna el Tribunal Constitucional. També apel.la a diversos convenis internacionals que s'oposen a l'experimentació amb embrions i a la creació d'éssers humans genèticament idèntics.

Fonts sanitàries van recordar que la llei deixa molt clar que els embrions creats canviant el nucli d'un òvul pel d'una cèl.lula adulta (transferència nuclear o clonació terapèutica), que dóna lloc a cèl.lules mare capaces de generar qualsevol teixit humà, han de ser destruïts abans dels 14 dies. El mateix termini es dóna als òvuls obtinguts per tècniques de reproducció assistida. El límit es deu al fet que en aquest període, segons els científics, l'embrió és només unapilotade cèl.lules indiferenciades. També van advertir que la llei preveu un control rigorós dels experiments per un comitè d'experts nomenats pel Govern i les autonomies.