DECRET DE LA «NOVA NORMALITAT»

Les mascaretes seran obligatòries fins que hi hagi una «vacuna eficaç»

El Govern aprova unes mesures de prevenció que seran vigents fins que el coronavirus sigui «derrotat»

zentauroepp53457191 mascarillas foto200609154339

zentauroepp53457191 mascarillas foto200609154339 / Miguel Lorenzo

4
Es llegeix en minuts
Jose Rico

El reial decret llei que regula la sortida de l’estat d’alarma i la «nova normalitat» després de la pandèmia del coronavirus estableix l’obligatorietat de portar mascareta i de guardar una distància de seguretat d’almenys un metre i mig fins que hi hagi una vacuna efectiva contra la malaltia. Aquestes són les principals mesures que entraran en vigor a partir del 21 de juny.

MOBILITAT

Amb la fi de l’estat d’alarma s’anul·len totes les mesures per limitar la mobilitat de les persones. Cal recordar que la lliure circulació és un dret fonamental contemplat en l’article 19 de la Constitució, que no pot ser restringit per cap llei. No obstant, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha advertit que hi haurà quatre regles bàsiques: «mantenir la mascareta obligatòria, distància social tot i que es porti mascareta, rentat freqüent de mans i màxima higiene». Serà a partir del 21 de juny quan, per exemple, ja es podrà viatjar entre comunitats autònomes. La previsió és que tot Espanya es trobi ja llavors en la fase 3.

MÀSCARETES

Les mascaretes continuaran sent obligatòries una vegada finalitzat l’estat d’alarma i hi haurà sancions de fins a 100 euros per a qui no compleixi aquestes obligació en espais tancats. L’obligació imperarà en centres de treball, docents, sanitaris, hotels i establiments hotelers, entre d’altres. Hauran d’utilitzar-la totes les persones de més de 6 anys «a la via pública, en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic o que es trobi obert al públic, sempre que no resulti possible garantir el manteniment» d’una distància física de seguretat d’un metre i mig.

Serà obligatòria també als mitjans de transport aeri i marítim, als autobusos i als trens, així com als transports públics i privats complementaris de viatgers en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor, si els ocupants dels vehicles de turisme no conviuen al mateix domicili.

DISTÀNCIA SOCIAL

Fruit de l’acord entre el Govern i Ciutadans, la distància mínima de seguretat quedarà fixada a un metre i mig. Durant l’estat d’alarma, la recomanació de les autoritats sanitàries ha sigut guardar entre un i mig i dos metres de distància social.

MALALTIA PRIORITÀRIA

La Covid-19, patologia produïda per la infecció pel virus SARS-CoV-2, és una «malaltia de declaració obligatòria urgent», segons el decret. Això suposa que totes les administracions hauran «de facilitar a l’autoritat de salut pública competent totes les dades necessàries per al seguiment i la vigilància epidemiològica» del virus que es requereixin, en el format adequat i en el temps oportú, incloses, en el seu cas, les dades necessàries per identificar la persona.

L’obligació afectarà totes les administracions públiques i tots els centres públics o privats que en depenguin i la seva activitat «tingui implicacions en la identificació, diagnòstic, seguiment o gestió dels casos Covid-19», especialment tots els serveis i establiments sanitaris i sociosanitaris, així com els professionals sanitaris que hi treballen.

VIATGES

Les aerolínies, les navilieres, Renfe i les empreses d’autobús hauran de mantenir durant «un mínim» de quatre setmanes les dades dels viatgers que transportin, a fi de poder realitzar una traçabilitat i contactar-hi en el cas que es detectés un cas de coronavirus entre els passatgers d’algun viatge. La mesura afecta tots els transports que passin per més d’una província o de connexió marítima o aèria, i que tinguin seient o plaça assignada.

Aena posarà a disposició de Sanitat els recursos humans, sanitaris i de recolzament necessaris per garantir el control sanitari de l’entrada de passatgers de vols internacionals, cosa que es particularitzarà a través d’un conveni de col·laboració amb Sanitat Exterior que permetrà la compensació a Aena pel desemborsament que realitzi per desenvolupar aquesta tasca.

RESIDÈNCIES

Les residències hauran de tenir preparats plans de contingència per a possibles rebrots. El Govern estableix que seran les comunitats autònomes les que hauran de garantir la coordinació dels centres residencials de persones amb discapacitat i de persones grans amb els recursos sanitaris del Sistema de Salut de la comunitat autònoma en què s’ubiquin en la nova normalitat.

PROVES DIAGNÒSTIQUES

Els serveis de salut de les comunitats autònomes hauran de garantir, així mateix, en tots els àmbits de l’assistència i, en especial, en l’atenció primària, que «a qualsevol cas sospitós de Covid-19 se li realitzarà una prova diagnòstica per PCR o una altra tècnica de diagnòstic molecular tan aviat com sigui possible des del coneixement dels símptomes». «El temps mitjà entre que es detecta un cas sospitós i es confirma per PCR ara és de 48 hores, i en algunes comunitats, de 24 hores», assegura Illa.

RECINTES ESPORTIUS

El decret autoritza el Consell Superior d’Esports (CSD) a planificar les mesures de prevenció en el retorn de les lligues professionals de futbol i de bàsquet, prèvia consulta amb els organitzadors, les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat. El Govern, no obstant, és partidari d’unificar els protocols en els dos esports per «garantir l’equitat de la competició», per exemple, referent a l’assistència de públic als recintes esportius.

ESPECTACLES CULTURALS

Notícies relacionades

Per als equipaments culturals (museus, biblioteques, arxius, monuments...), els espectacles públics i altres activitats recreatives, s’haurà de garantir una distància interpersonal mínima d’entre 1,5 metres, així com el degut control per «evitar les aglomeracions», mentre que en els casos en què no sigui possible mantenir aquesta distància de seguretat, s’observaran les «mesures d’higiene adequades per prevenir els riscos de contagi».

VIGÈNCIA DE LES MESURES

Les mesures que regiran la vida dels espanyols durant la «nova normalitat» estarà vigent fins que el Govern consideri, «de forma motivada», que la crisi sanitària ha conclòs i que el virus ha quedat «definitivament derrotat».