'CATA MAYOR'

La (imprescindible) recepta de calamars a la romana de la mare dels Roca

Montserrat Fontané explica un dels seus plats emblemàtics, que tastaran Joan Roca i Pau Arenós

ON BARCELONA

La tercera temporada de la web sèrie ‘Cata mayor’, que patrocina aigua Vilajuïga i presenta el periodista Pau Arenós, comença amb una cuinera excepcional: Montserrat Fontané, mare dels germans Roca, que dona a conèixer una de les seves receptes més emblemàtiques i sol·licitades, els calamars a la romana.

Quan Arenós va plantejar el capítol, Montserrat i Joan Roca haurien d’haver compartit l’elaboració de la recepta, però durant la gravació la cuinera va agafar embranzida i va prescindir de l’ajudant.

Els calamars a la romana són un dels plats estrella de Can Roca, a Girona, el bar i restaurant familiar, on la Montserrat cuina des de 1967. Més de mig segle alimentant el barri amb els canelons, les croquetes, l’arròs a la cassola, el rap a la marinera i aquests calamars excepcionals. Acabats de fer són una menja insuperable, amb la cobertura crepitant i l’interior tendre. Bufar els dits i les anelles i menjar: una meravella. Els calamars a la romana (que no es mengen a Roma) com a emblema de la cuina popular.

Durant el capítol de ‘Cata mayor’, realitzat per l’equip de Zeta Media Lab, Joan es queda en segon pla, rialler, i la que brilla, com ha de ser, és la mare. Amb magisteri i a la velocitat del llamp, explica, cobreix i fregeix. A l’acabar, Joan s’apunta a la degustació i confessa que furta els calamars a la cuina de Can Roca. 

‘Cata mayor’, que es pot seguir a la web d’EL PERIÓDICO, es compon de 20 capítols (que compten, entre d’altres plats, els canelons de Carme Ruscalleda, els macarrons de Carles Gaig, l’ensaladilla russa de Carles Abellan, el pintxo de pollastre d’Albert Adrià, el pastís de formatge de Oriol Balaguer, el gaspatxo d’Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch i l’arròs de Nandu Jubany) i estrenarà deu més en la tercera temporada.

¿L’objectiu? Que grans xefs i especialistes gastronòmics mostrin plats d’arrel popular i tots els recursos per a la perfecta resolució de les receptes.      
    

Així va ser la segona temporada

L’ONU insisteix des de fa anys que aquests animals formaran part de la dieta si s’aposta per la sostenibilitat.

‘Cata mayor’ acudeix a uns dels més prestigiosos especialistes en el difícil (i agraït) art de l’arròs.

La seva tremolosa presència ha tornat amb força a les cartes de grans cuiners amb versions molt particulars.

Pau Arenós viu una escena de terror gore a l’assistir a la neteja dels interiors de l’au.

A la caça d’una brava que faci cridar «¡bravo!», Pau Arenós troba una de les versions més originals d’aquest plat.

Pau Arenós disfruta d’un plat de festa major preparat per l’excepcional cuinera, que comparteix els seus trucs per obtenir un resultat sublim.

Els tres xefs ofereixen uns útils recursos per transformar aquest humil plat estiuenc en una cosa superior.

Fa temps que la ‘burger’ va sortir del reducte de la cuina ràpida, i les carns maltractades i de segona, per assolir l’excel·lència.

Una de les postres més apreciades amb una recepta dissenyada en exclusiva per a ‘Cata mayor’.

El xef explica a Pau Arenós, en la segona temporada de ‘Cata mayor’, els trucs d’un clàssic de bar.


Primera temporada

Un dels ingredients més versàtils del món cuinats en una cassola amb galeres pel cuiner Marc Singla.

Eva Vila instrueix Pau Arenós en els talls, segons siguin formatges de pasta dura o de pasta tova i en els secrets d’aquestes elaboracions.

¿Amb o sense ceba? El xef Jordi Vilà descobreix per primera vegada les seves estratègies per aconseguir una truita perfecta.

Uns macarrons de cardenal celestials preparats per Carles Gaig. Un plat intens i saborosíssim per repetir i repetir.

El xef Carles Abellan presenta la tapa guanyadora del primer Concurs Nacional d’Ensaladilla Russa

El cuiner Paco Méndez rep Pau Arenós i l’ensenya a preparar les imprescindibles truites i què és el que fa tan especials els llegendaris tacos al pastor.

Es poden traduir com ‘tocar el cor’ i es refereix a una sèrie de petits mossos de menjar cantonès.

 ‘Cata mayor’ entra en un dels restaurants de Barcelona on més coneixement carni atresoren.

Pau Arenós busca el ‘nigiri’ perfecte al restaurant Koy Shunka, amb una estrella Michelin, que dirigeix l’‘itamae’ Hideki Matsuhisa

Masa de qualitat extrema amb biga i farina ecològica molta a la pedra, fermentació eterna i ingredients italians de qualitat. 

I també pots veure tots els vídeos de ‘Cata mayor’ al nostre canal de Youtube