Amenaça planetària

Rússia alerta sobre l’extrema tensió al món

El ‘Rellotge del Judici Final’, que alerta sobre la probabilitat del final de la humanitat, indica que la situació actual és pitjor que la de la Guerra Freda

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Rússia ha avisat aquest dimecres que la situació al món és extremadament alarmant i tensa, i que no hi ha a la vista cap distensió. L’advertència de Moscou arriba després que el ’Rellotge del Judici Final’, un mesurador científic que visualitza la probabilitat que la humanitat desaparegui, es trobi ja a 90 segons de la mitjanit, que representa l’apocalipsi. «La situació en el seu conjunt és realment alarmant», ha afirmat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa telefònica diària. Es tracta d’un rellotge simbòlic que busca generar converses i preses de decisions sobre les causes que realment podrien portar-nos al nostre final com a humanitat.

Ha sigut aquest 24 de gener quan s’ha tornat a ajustar el temps. Els experts creuen que aquest any ’The Doomsday Clock’ es mourà encara més a prop de l’apocalipsi pel panorama més que inquietant marcat per la guerra de Rússia contra Ucraïnaque amenaça de convertir-se en una guerra nuclear, els fenòmens climàtics cada vegada més mortífers i la pandèmia de covidque continua canviant, infectant i matant.

«Estem parlant d’un projecte simbòlic, però si parlem de la situació real, especialment a Europa i al món, llavors és realment extremadament tensa», ha afegit Peskov. Ha afirmat que a més, «tenint en compte la línia triada per l’OTAN i el lideratge dels Estats Units, no hi ha perspectives de cap element de distensió». «Això ens imposa l’obligació d’estar especialment atents, alerta i prendre les mesures adequades», ha assenyalat.

Pitjor que en la Guerra Freda

Notícies relacionades

És la primera vegada en tres anys que el Butlletí dels Científics Atòmics, l’organització que s’encarrega de gestionar el ‘Rellotge del Judici Final’ des que es va crear el 1947, ha decidit canviar l’hora del rellotge, després de col·locar-lo a100 segons de la mitjanit el 2020, on s’havia mantingut fins ara. La situació actual és pitjor que la de 1953, quan el rellotge va marcar 120 segons per a la mitjanit durant una de les etapes més tenses de la Guerra Freda, quan tant els soviètics com els nord-americans van fer les primeres proves amb armes termonuclears.

«Ens agradaria moltíssim retardar el rellotge, però hem de respondre al que està passant al món», ha explicat el físic Daniel Holz, copresident de la junta que cada any decideix la posició de les busques. «Si ens fixem en el que està passant a Ucraïna, els desastres climàtics... és molt difícil dir que les coses estan millorant», ha afegit.