Nou pontificat

Lleó XIV demana als mitjans "no escapar" en el difícil context actual

"Només els pobles informats poden prendre decisions lliures", diu davant 4.000 periodistes

«La comunicació no és només transmissió d’informació, sinó creació d’una cultura», afirma

Lleó XIV demana  als mitjans "no escapar" en el difícil context actual
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

En un discurs enfocat en els desafiaments geopolítics que el món té avui a davant, molt directe al gra, el nou papa, Lleó XIV, va defensar ahir la necessitat d’una premsa lliure. "Només els pobles informats poden prendre decisions lliures", va dir en una multitudinària i primera audiència als mitjans de comunicació a l’aula Pau VI, al Vaticà.

Amb això, el Papa, de nacionalitat nord-americana i nacionalitzat peruà, va destacar la tasca dels reporters de guerra que arrisquen sovint "la vida" per informar, i la dels periodistes empresonats actualment "per intentar explicar la veritat", per a qui va demanar la llibertat.

"El patiment dels periodistes empresonats [també] interpel·la la consciència de les nacions i de la comunitat internacional, instant-nos a tots a salvaguardar el preuat bé de la llibertat d’expressió i de premsa", va afegir, en una al·locució interrompuda en diverses ocasions pels aplaudiments dels prop de 4.000 periodistes presents, entre ells aquesta periodista. En aquest marc, Lleó XIV, en els seus dies al Perú, també va presenciar moments turbulents per al periodisme en aquest país, i va recordar: "Vivim temps difícils de recórrer i explicar, que representen un desafiament per a tots nosaltres del qual no ens hem d’escapar", sense a més cedir tampoc a "la mediocritat", va afegir Lleó XIV.

Sense prejudicis

"L’Església –va afegir– reconeix en aquests testimonis la valentia d’aquells que defensen la dignitat, la justícia i el dret dels pobles a ser informats", va insistir, al citar així mateix el desafiament de la intel·ligència artificial.

"Les paraules que utilitzen i l’estil que adopten són importants. La comunicació, de fet, no és només transmissió d’informació, sinó creació d’una cultura, d’entorns humans i digitals que es converteixin en espais de diàleg i de confrontació", va remarcar. "I veient l’evolució tecnològica, aquesta missió es fa encara més necessària", va precisar.

Amb això, Robert Prevost també va agrair als mitjans que han estat a Roma cobrint la mort de Francesc i, posteriorment, el seu nomenament com a Papa. I, a continuació, va demanar als periodistes "desarmar les paraules" per ajudar a "desarmar la Terra". I va afegir: "Desarmem la comunicació de tot prejudici, ressentiment, fanatisme i odi; purifiquem-la de l’agressió". "El que fa falta no és una comunicació forta i muscular, sinó una comunicació capaç d’escoltar, de recollir la veu dels febles que no tenen veu", va afirmar, citant el seu predecessor, Francesc.

"Consciència i valentia"

Notícies relacionades

"Vostès estan a primera línia narrant conflictes i esperances de pau, situacions d’injustícia i pobresa, i el treball silenciós de molts per un món millor. Per això els demano que triïn amb consciència i valentia el camí d’una comunicació de pau".

Lleó XIV, que ahir va conversar amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va repetir així una trobada que també va portar a terme Francesc en l’inici del seu pontificat (l’any 2013), quan, no obstant, el difunt Papa s’havia centrat més en la comunicació sobre temes religiosos. "Dono gràcies de cor especialment als que han sabut observar i presentar aquests esdeveniments de la història de l’Església, tenint en compte la justa perspectiva des de la qual han de ser llegits, la de la fe", va dir aquell any Francesc.