ANIVERSARI DEL FINAL DE L'OCUPACIÓ JAPONESA
Nova hora a Pyongyang
Corea del Nord endarrerirà en 30 minuts el seu fus horari per diferenciar-se del Japó

El canvi 8 Un rellotge marca l’hora en una estació de metro de Pyongyang, el setembre passat. /
Corea del Nord no vol del Japó ni l'hora. L'«hora Pyongyang» aprofundirà en la seva heterodòxia i l'alliberarà de l'última herència de l'imperialisme nipó. La data no és casual: el 15 d'agost es compleixen 70 anys del final de l'ocupació japonesa.
Els 24 milions de nord-coreans endarreriran mitja hora els seus rellotges per adequar-se al nou fus horari, que passarà a ser de GMT +8,5 en lloc del GMT +9 que comparteix amb Seül i Tòquio.
L'agència de notícies oficial
KCNA ho va justificar amb la seva habitual prosa inflamada i florida: «Els malvats imperialistes japonesos van cometre imperdonables crims com el de privar Corea de la seva hora estàndard mentre trepitjaven sense pietat una terra de 5.000 anys de cultura i història i perseguien la inaudita política d'arrasar la nació coreana». Al darrere hi ha «la indestructible fe i voluntat del poble», va afegir, encara que no és costum arrelat que el poble nord-coreà sigui preguntat.
Corea, llavors unificada, havia adoptat l'hora Pyongyang el 1908, però els japonesos la van lligar quatre anys més tard a la de Tòquio. L'originalitat nord-coreana aquesta vegada requereix ser matisada. Seül ja havia abolit el fus horari japonès el 1954, però la pujada al poder del dictador Park Chung-hee i l'acumulació de raons pràctiques van aconsellar recuperar-lo set anys enrere.
I Pyongyang tampoc és la primera a trencar la tendència global. L'Iran, Birmània, o l'Índia ja funcionen amb mitja hora de diferència respecte a les tradicionals coordenades temporals.
Notícies relacionadesCorea del Sud ha rebut la notícia amb les celles arrufades. Seül s'esforça a subratllar el que els uneix i Pyongyang dinamita fins i tot la unitat horària peninsular. El Ministeri de Reunificació sud-coreà ha vaticinat descoordinació en els escassos projectes d'explotació conjunta. El més important és el complex industrial de Kaesong, ciutat nord-coreana pròxima a la frontera que rep diàriament centenars de sud-coreans.
Molts coreans conserven el ressentiment envers el Japó pels abusos comesos durant la seva ocupació. Molts homes van suportar condicions de treball de semiesclavitud mentre milers de dones van servir de plaer sexual a les tropes nipones. Pyongyang sol presentar-se com la dipositària de les immarcescibles essències coreanes i acusa Seül d'una actitud servil envers els seus antics colonitzadors i els EUA.
- Motociclisme Un veloç Àlex Márquez s’apropia de la MotoGP a Silverstone
- Festa diürna Sis de cada 10 discoteques de Barcelona ja ofereixen sessions de tardeig
- Protecció de la infància Teófilo va abusar de la menor de la DGAIA un any abans de l’acollida
- Projecte Stolpersteine Joan Riba no va anar a la División Azul: una llamborda daurada a Barcelona reconeix una víctima dels nazis
- 6 finals en 7 anys El Barça vol engegantir el seu regnat amb la quarta Champions