Crisi demogràfica
Rússia veta ‘Harry Potter’ per fomentar la natalitat
Moscou tem que els pitjors pronòstics es compleixin i el país passi de 140 milions d’habitants el 2025 a menys de 100 el 2100. Com a antídot contra el problema demogràfic, el Kremlin ha decidit prohibir les sèries i pel·lícules que no promoguin els valors de la família tradicional.
Un demògraf explica que el veto ideològic no servirà perquè creixin les famílies
L’expert afirma que pagues per fill sí que podrien animar les parelles i trencar la tendència actual

El país més gran del món corre el risc d’estar cada vegada més buit. Rússia pateix una crisi demogràfica que la guerra amb Ucraïna ha accentuat i el Kremlin busca les raons de la situació a l’exterior. Alguns experts han assenyalat que la natalitat actualment està en nivells del segle XVIII i les previsions no són favorables per a Rússia. El problema preocupa les elits. El mateix president Vladímir Putin ha defensat en alguna ocasió que hauria "d’estar de moda" tenir set fills o més, com passava en el passat. En aquest context, les produccions cinematogràfiques i televisives estrangeres s’han convertit en un cap de turc.

Daniel Ratcliff, l’actor protagonista de la saga ‘Harry Potter’. | EL PERIÓDICO /
El Ministeri de Cultura ha decidit prohibir les sèries i pel·lícules que no promoguin els valors de la família tradicional. La llista podria fer-se pública després de l’estiu, però el Diari del Parlament rus va publicar recentment un article en què marcava alguns possibles objectius per a la censura, com Harry Potter, Sexe a Nova York, Joc de Trons i House of Cards. Entre els exemples citats hi ha el personatge de Brienne de Tarth, de Joc de Trons, la filla d’un lord que destaca per la seva habilitat amb l’espasa i a qui no sembla interessar-li ser mare. El primer vicepresident del Comitè de Política d’Informació de la Duma, Aleksandr Iuxenko, va destacar que "qualsevol contingut que contingui informació la distribució de la qual estigui prohibida a Rússia serà eliminat o bloquejat, independentment del moment de la seva aparició". I va remarcar que en cada cas "la decisió la prenen individualment els especialistes".
Després de la publicació de l’article, el Roskomnadzor, l’organisme que regula les telecomunicacions, va matisar que no prohibiria les esmentades publicacions en concret per la seva promoció del "no tenir fills". Mitjans russos com Interfax van afegir que actualment moltes d’aquestes sèries i pel·lícules no tenen certificat de distribució al país euroasiàtic.
El Govern rus veu amb preocupació els seus nivells de natalitat actuals. El demògraf Aleksei Raixka, que té un canal de Telegram sobre demografia, explica a EL PERIÓDICO que mesures com les de prohibir la difusió d’idees "no ajudaran gens" a millorar la situació. "Incentius com pagaments únics a partir del segon fill sí que podrien augmentar la natalitat fins a un 20%, que seria suficient per ser un dels líders d’Europa i dels països desenvolupats", afegeix. Segons apunta aquest expert, l’escenari per a Rússia si no fa canvis serà el de "tenir menys de 100 milions d’habitants al final d’aquest segle, tenint en compte que ara la població és d’aproximadament 140 milions".
A més de l’economia, la guerra i la migració han sigut alguns dels factors que expliquen la situació del país. Moscou sap que hi ha un problema i Rosstat, l’agència d’estadística del Govern, ha decidit ocultar des del març la majoria de dades relacionades amb la demografia. Per tapar l’impacte real del conflicte, s’han ocultat nombroses estadístiques que es podien utilitzar per conèixer les baixes reals al front, i des del setembre del 2022 no se n’actualitzen les dades, 5.937 morts. Les últimes informacions de l’organisme apunten que en el primer trimestre van néixer 294.000 persones, mentre que en el mateix període del 2024 hi va haver 300.278 naixements. Mentrestant, l’any passat van morir 600.000 persones, un nombre superior a les 495.2000 morts del 2023. Putin ha asseverat recentment que Rússia ha d’assegurar "que tenir una família nombrosa i sana sigui prestigiós i torni a estar en boca de tothom".
Simpaties conservadores
Per invertir la tendència, s’han buscat solucions d’acord amb aquesta ideologia: atraure "persones amb mentalitat tradicional" de països no amistosos, dificultar l’avortament i restringir les llibertats de la comunitat LGTBI, que alguns han assenyalat com una de les causes de la baixada de la natalitat. La primera d’aquestes mesures va consistir a convidar aquelles persones que no estiguin d’acord amb "la ideologia de gènere" o que vulguin un model de família tradicional de països europeus, els Estats Units, el Japó i altres aliats d’Occident a viure Rússia amb permís de residència. Per a Raksha aquesta idea només és "propaganda per als conservadors d’Occident", una cosa que està més enfocada en teixir aliances en països no amistosos que una solució al problema rus.
Notícies relacionadesAssetjament al col·lectiu LGTBI
A més, en els últims anys el Kremlin ha limitat les llibertats de la comunitat LGTBI catalogant-la com a "extremista", cosa que la deixa des d’un punt de vista legal al mateix nivell que l’Estat Islàmic. Aquest plantejament de les autoritats s’ha filtrat entre els ciutadans. Recentment es va preguntar als moscovites què creuen que afecta més la natalitat, les parelles homosexuals o l’avortament, i el 65% va assenyalar les primeres. Des que Putin va arribar al poder el 1999, la legislació s’ha endurit en repetides ocasions i els homosexuals i transsexuals russos han d’ocultar-se o fugir del país.
- Motociclisme Un veloç Àlex Márquez s’apropia de la MotoGP a Silverstone
- Festa diürna Sis de cada 10 discoteques de Barcelona ja ofereixen sessions de tardeig
- Protecció de la infància Teófilo va abusar de la menor de la DGAIA un any abans de l’acollida
- Projecte Stolpersteine Joan Riba no va anar a la División Azul: una llamborda daurada a Barcelona reconeix una víctima dels nazis
- 6 finals en 7 anys El Barça vol engegantir el seu regnat amb la quarta Champions