REIVINDICACIÓ ALS EUA
La bandera de la discòrdia
L'ensenya confederada aixeca polèmica per la representació d'un passat esclavista
La bandera de la confederació en un monument a les víctimes de la Guerra Civil Americana a Carolina del Sud. /
Mentre nord i sud lluitaven en la Guerra Civil americana (1861-1865), els coneguts com els rebels, del sud, es van atipar dels símbols del nord. La famosa ensenya de les 'barres i estrelles' no els era útil. Per això, durant la batalla en van idear una altra.
Així va néixer la bandera confederada o 'Navy Jack', caracteritzada per un fons vermell amb dues franges blaves en les quals es troben 13 estrelles que representen els Estats del Sud que es van enfrontar als del nord. El disseny el va crear un congressista de Carolina del Sud anomenat William Porcher Miles, que va voler que aquest símbol passés a ser el de tota la nació.
En l'actualitat, aquesta bandera defineix només els estats del sud, i encara que no té cap reconeixement oficial, el seu ús està extremadament estès. L'últim incident racista, però, que s'ha viscut als EUA i ha costat la vida de nou persones afroamericanes ha tornat a posar a l'ensenya en el punt de mira. I aquesta vegada pugui que sigui la definitiva.
"TRAIEU AQUESTA BANDERA"
Una gran part de la població nord-americana, no només del nord del país, veu la 'Navy Jack' com a representació d'un passat racista i xenòfob. Aquella bandera representava les tropes del sud en la guerra, que volien aconseguir la independència per poder mantenir així el seu sistema d'esclavisme, sobretot en les zones rurals on el cultiu de cotó era la principal font d'ingressos.
La guerra la van guanyar els federalistes del nord, capitanejats per Abraham Lincoln, i encara que els Estats Units no van deixar de ser un país que no respectava els drets de les minories de color --aleshores cap Estat ho feia--, la esclavitud va ser abolida.
I amb això, la bandera de la confederació desterrada. Malgrat tot, aquest estendard no ha passat a millor vida. Per a alguns, entre els quals hi ha Dylann Roof, segueix sent un motiu d'orgull i nostàlgia. El presumpte autor de l'atac a l'església de Charleston, com es mostra a les fotos que va penjar a la seva web, se sent més identificat amb la bandera confederada que no pas amb la bandera dels EUA.
Notícies relacionadesÉs per això que alguns polítics del partit Republicà s'han sumat a les protestes contra la bandera. Mitt Romney, excandidat a la Casa Blanca del partit, ha explicat en un tuit que la vol fora del Capitoli. D'igual manera s'ha mostrat Jeb Bush, líder conservador que lluitarà en les primàries del partit per a la presidència. El germà de George Bush ha assenyalat que la 'Navy Jack' pertany als museus, no a les institucions.
Take down the #ConfederateFlag at the SC Capitol. To many, it is a symbol of racial hatred. Remove it now to honor #Charleston victims.
— Mitt Romney (@MittRomney) 20 de junio de 2015
- Motociclisme Un veloç Àlex Márquez s’apropia de la MotoGP a Silverstone
- Festa diürna Sis de cada 10 discoteques de Barcelona ja ofereixen sessions de tardeig
- Protecció de la infància Teófilo va abusar de la menor de la DGAIA un any abans de l’acollida
- Projecte Stolpersteine Joan Riba no va anar a la División Azul: una llamborda daurada a Barcelona reconeix una víctima dels nazis
- 6 finals en 7 anys El Barça vol engegantir el seu regnat amb la quarta Champions