ELS RESTAURANTS DE PAU ARENÓS
Carles Abellan s'exercita a la barra
La Barceloneta suma a la flota gastronòmica un restaurant d'alta cuina marinera i producte bestial

Els reis de la barra: Tomàs i Carles Abellan i Arnau Muñío. /
La Barra de Carles Abellan són les barres. Una davant de l’altra, com si els comensals, cara a cara, estiguessin a punt del debat. Enmig de les barres, la planxa i les graelles: la japonesa i la basca, i els cuiners, i els cambrers.
En dies de ple total necessitaran un urbà d’aquells antics, amb xiulet, salacot i guants blancs, per ordenar el trànsit de plats i ampolles. Els tamborets de pell són senyorials i còmodes, acollidors de culs nobles. L’atmosfera és dels 70, amb grans rajoles blaves amb motius mariners, i referències a la dècada dels 50 amb les fustes i els cuirs. Al Carles li agraden les camises dels 60, els discos dels 80 i la cuina dels 90. En record d’aquell temps que va bullir, el suquet d’escórpora de cala Montjoi.
La Barra és alta cuina marinera («producte poc elaborat i guisats», resumeix el Carles) i completen l’oferta recent d’Estimar i Marea Alta. Al fons, unes pantalles per vigilar les cuines, situades a la planta baixa: «En el futur vull que des d’aquí es pugui veure què passa en altres restaurants, a Tapas 24, per exemple». Quins temps quan les televisions eren per al futbol i els informatius.
La Barra de Carles Abellan
Joan de Borbó, 19. Barcelona T.: 93.760.51.29Preu mitjà (sense vi): 50-60 €
«Tothom que vingui haurà de passar obligatòriament per la cuina». Perquè és al soterrani on hi ha els lavabos, on l’humorista Eugenio explica acudits per no deixar caure ni una gota (de lavabos amb cantarella còmica n’hi ha a Lando, Bellavista i BellavistaDos Pebrots). Al costat de l’escala, en aquesta planta tan concorreguda, l’única taula del local.
Mana a les barres Tomàs Abellan, atent a tot, i a les cuines, Arnau Muñío, que va exercir del mateix al liquidat Comerç 24. També d’aquell equip, Antonio Lopo, que ha pensat la carta de vins i comparteix amb el Carles un projecte vitivinícola. El sommelier Adrià Martín destapa el trepat Carles Andreu 2014, ideal per tintar peixos. Abans, he begut amb gust un refresc de cola ideat per Adriana Chía, de la cocteleria Solange.
Comencem els exercicis sobre la barra. Hop. Escalfament. Anxova: «Pujada de sal, com ens agrada» (no a mi). Seitó: farciu de crema d’anxova (bona). Truita de microanxoves: una versió de la de gambetes (bona-bona). Croquetetes d’albergínia en adob: massa fràgils (bones-bones).
Verat a la flama amb ceba escabetxada i una altra, curada i amb papas aliñás: bones-bones-bones. Cocotxa a la brasa i coberta amb pil-pil: el Carles es pregunta si hauria de servir-la sense salsa perquè destaqui el treball de la graella; ¿per què no les dues? (bona-bona). Eriçó amb tòfona: bo-bo. Sardina a l’ast: es queda en un bo, ni fu ni fa.
Intensitat dels moviments i les cabrioles. Hop. Angules del Ter amb un pil-pil que l’Arnau treballa davant el client: sensacionals, bon toc de bitxo. Rajada amb cigrons realçada amb la salsa de les tripes del restaurant El Fogón de Trifón: per quedar-se a viure en aquest condiment. Roger Gran Muralla: arrebossat sencer amb panko per menjar amb els dits o amb bastonets.
EL+
Que aviat serà un lloc de referència de la Barceloneta.
Actuació final. Tres postres bones-bones de Javier Aguilar. Maduixes amb nata, amanida de pomelo thai i sandvitx gelat de xocolata i avellana.
Barra d’equilibri, barra fixa, paral•leles. Les barres de Carles Abellan. Ha deixat enrere la cuina artística per concentrar-se en la cuina atlètica.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Sous públics Els funcionaris de l’Estat cobraran una paga per retards i la pujada del 0,5% en la nòmina de juliol
- Pakito i Akkaspace, dos ‘hackers’ adolescents
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Entendre-hi + amb la història No va ser el 4 de juliol | + Història
- Barri de Les Termes Un ferit per arma blanca i un menor detingut en nous enfrontaments per un local ocupat a Sabadell
- Una genial Vicky López gaudeix a la ‘platja de Berna’
- El 50% de les assegurances a Espanya es contracten a través de mediadors
- Espanya ultima l’esborrany de l’estratègia espacial per créixer a la UE