Ciència espacial

Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar

Les primeres anàlisis indiquen que aquest objecte podria fer més de 20 quilòmetres i que viatjaria a més de 245 quilòmetres per hora

Els científics confirmen que s’està endinsant en el nostre veïnat galàctic però es descarta el risc d’un eventual impacte contra la Terra

El risc d’impacte de l’asteroide 2024 IR4 contra la Terra baixa al 0,16% i «aviat podria descartar-se del tot»

Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar

Créditos: NASA, ESA, Joseph Olmsted y Frank Summers de STScI.

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Un nou i misteriós visitant ha irromput en el Sistema Solar i, des de fa dies, manté en suspens la comunitat astronòmica internacional. Es tracta del cometa 3I/ATLES, abans designat provisionalment com a A11pl3Z, un colós interestel·lar que, segons indiquen les primeres anàlisis, prové de fora del nostre veïnat galàctic i que en aquests moments es desplaça pels nostres verals a més de 245.000 quilòmetres per hora. És el tercer objecte interestel·lar identificat fins ara per la nostra espècie i, si les primeres observacions es confirmen, tot apunta que podríem ser davant el més gran i veloç de tots els detectats fins ara. Tots els telescopis del món apunten ara la seva mirada cap a ell per entendre la seva trajectòria i desentranyar els seus misteris. Això sí, amb la tranquil·litat de saber que no s’aproxima cap a nosaltres.

Les primeres anàlisis d’aquest objecte interestel·lar, detectat fa tan sols unes hores, suggereixen que es tracta d’un cos gegantí amb un diàmetre estimat d’entre 20 i 40 quilòmetres. En cas de confirmar-se aquest càlcul, la mida de 3I/ATLES superaria amb escreix els seus dos predecessors; el cometa Boríssov i l’enigmàtic ‘Oumuamua, que durant mesos va despertar teories de la conspiració entre els que defensaven que podia tractar-se d’una nau alienígena. En el cas d’aquest nou objecte, les observacions preliminars suggereixen que es tracta d’una roca gegant que prové del disc galàctic, una regió densa en estrelles on es creu que aquests objectes podrien néixer i ser expulsats per interaccions gravitatòries.

Des que els programes d’observació espacial van detectar la seva presència, nombrosos observatoris astronòmics de tot el món, inclosos els equips de l’Institut d’Astrofísiques de les Canàries, han centrat la seva mirada en aquest objecte per, per exemple, esbrinar el seu origen, entendre la seva composició i perfilar amb precisió la seva òrbita. Gràcies a gairebé un centenar d’observacions astromètriques realitzades en qüestió d’hores, el programa Scout del Jet Propulsion Laboratory de la NASA ha confirmat que no hi ha risc de col·lisió contra la Terra. De fet, s’estima que el seu punt més pròxim al nostre planeta serà d’uns 284 milions de quilòmetres, cosa que equival a més d’1,8 vegades la distància entre la Terra i el Sol. Tot i així, s’espera que creui l’òrbita de Mart aquest octubre abans de continuar el seu rumb cap a les profunditats de l’espai, probablement per no tornar mai.

Acostament a la Terra

Notícies relacionades

A mesura que els models desxifren la trajectòria d’aquest fascinant cos interestel·lar, els astrònoms coincideixen que el seu pas pel nostre sistema serà breu però científicament invaluable. S’espera que aquesta roca gegant espacial arribi al seu periheli, és a dir, el seu punt més pròxim al Sol, el pròxim 27 d’octubre. Aleshores es creu que la seva superfície podria començar a mostrar signes d’activitat publicitària. Algunes de les imatges més recents d’aquest objecte, captades des dels observatoris de Xile i Hawaii, mostren indicis d’una tènue coma i una prima cua, la qual cosa podria interpretar-se com un senyal inequívoc que els gels atrapats al seu interior durant milions d’anys comencen a sublimar-se. Cal confirmar-se aquest fenomen, podríem ser davant el primer cometa interestel·lar actiu observat amb tant detall des de la Terra.

L’interès per aquest objecte va molt més enllà de la seva espectacularitat. Els astrònoms el consideren una mena de càpsula del temps galàctica, capaç de proporcionar pistes sobre la química i les condicions físiques d’altres regions de l’univers. A diferència dels cometes locals, que han orbitat el Sol durant eons i sofert múltiples transformacions, els viatgers interestel·lars com 3I/ATLES conserven les propietats originals de l’entorn on es van formar. Estudiar la seva composició, la seva brillantor, la seva dinàmica rotacional o fins i tot el seu espectre podria oferir una finestra directa al passat d’altres sistemes estel·lars i, fins i tot, aportar pistes sobre els ingredients comuns en la formació de planetes.

Temes:

Espai NASA