"Compartir las esferas de poder económico es la verdadera garantía de paz entre los estados"
Miguel A. Castro Torrejón de Ardoz (Madrid)
Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.
Manifestación de la comunidad ucraniana en Barcelona por los tres años de guerra en Ucrania. / VICTORIA ROVIRA
Antonio Yus
Durant la Guerra Freda, els EEUU comptaven amb una base nuclear a Groenlàndia (suposadament) d’esquenes al govern danès en el marc del projecte 'Iceworm', però ara preocupa que Donald Trump vulgui comprar l’illa (plena de terres rares i pas per les noves rutes àrtiques arran del canvi climàtic).
Entretots
Ara, varis dirigents qüestionen la geopolítica actual basada en la diplomàcia i no-ingerència externa, però sols es parla dels governs reaccionaris (sobretot el de Donald Trump) i s’obvien els governs d’altre signe polític, quan en realitat ara sols es destapa un món hipòcrita on s’exercia el poder de les armes però sense invocar-se obertament.
Recordem com es justificaven i aplaudien les invasions 'humanitàries’ dels EEUU i subalterns a l’Afganistan, Síria, Irak, Libia..., sumades a la llarga llista d’intervencions i invasions per part dels EEUU (unes 400 en els poc més de 200 anys d’història del país).
Mentre Rússia segueix en guerra amb Ucraïna, Israel vol Palestina i parts de Síria; Ruanda ha envaït la República Democràtica del Congo (rica en minerals); la Xina vol l’illa de Taiwan i reclama illes del Mar de la Xina Meridional; Turquia controla part del nord de Síria i ataca el territori de majoria kurda; el Marroc té reconeguda la seva sobirania sobre el Sàhara Occidental i espera un recolzament respecte a Ceuta i Melilla i (potser) les Illes Canàries; Sèrbia vol la part Sèrbia de Bòsnia i nord de Kosovo; Bolívia vol recuperar la sortida al mar; Veneçuela reclama part de Guyana; Hongria vol recuperar territoris de l’antic imperi Austrohongarès; Argentina vol recuperar les illes Malvines; els independentismes ressonen arreu del món...
Però al final, són pugnes entre sectors que es retroalimenten entre sí però busquen el mateix. I és que la geopolítica sovint és incompatible amb la legalitat i la moralitat però no amb els interessos polítics i econòmics.
Participacions delslectors
Miguel A. Castro Torrejón de Ardoz (Madrid)
Mésdebats
El debat