Menjar ‘obrefàcil’

Conserves ‘premium’ per no haver de cuinar

  • Guatlles, navalles, cloïsses... una selecció per delectar el paladar dels teus convidats sense haver d’encendre el foc

Conserves ‘premium’ per no haver de cuinar

El Periódico

2
Es llegeix en minuts

Per Nadal tothom vol menjar bé –¡només faltaria!–, però no tots estan per la feina de posar-se el davantal i cuinar. Amb el vaivé de les restriccions és probable, a més, que els plans hagin canviat radicalment i que calgui improvisar.

Per posar-ho una mica més fàcil, aquí va una selecció de conserves gurmet que mai fallen, seleccionades per dos ‘llauners’ incorregibles.

Sergio Remacha, de l’alacantí Moments Bar, on es despatxen bones viandes en conserva, i Guillermo González, al capdavant de The Pantry by Éleonore, el ‘rebost’ online del restaurant Élonore de Salinas (Astúries).

Remacha recomana incloure en la selecció ‘conservera’ les escopinyes 20/30 de Los Peperetes. «Són una meravella, venen fins i tot col·locades a la llauna. Són unes escopinyes grosses, fantàstiques... Jo me’ls menjaria al natural, posant la llimona al costat per a qui n’hi vulgui afegir una mica. ¡Llençar el suc de la llauna és un pecat! Si agafem una ‘minipimer’ i el batem amb una mica de fino de Jerez i un toc de Pedro Ximénez ens queda una crema suau que pot prendre en ‘chupito’ i que és deliciosa».

El propietari de Moments Bar recomana també les navalles en oli d’oliva de Real Conservera Española. «A-lu-ci-nes. El que fa l’oli és aconseguir que les navalles quedin més carnoses. A mi m’encanten així, no necessites afegir-hi res més, perquè estan perfectes». També és molt fan de l’anxova en papallona de Conservas Yurrita. «És el més similar que jo he trobat a una anxova acabada de netejar. A més, visualment és espectacular, amb els dos filets agafats de la cua... Jo les posaria amb una mica de pa amb oli o mantega en un platet al costat».

Una altra de les seves perdicions és la llauna de ventresca de tonyina vermella en oli d’oliva d’Herpac, una mítica conservera de Barbate. «Tot el que fan a partir de tonyina vermella és brutal, però aquesta potser és la meva favorita. Quan et poses la ventresca a la boca, se’t desfà al paladar. Si t’agraden les peces grasses, no pot faltar al teu dinar o sopar nadalenc».

Foie i perdiu en conserva per a un sopar de molt nivell

Però el llaunisme il·lustrat va més enllà dels peixos i mariscos. Guillermo González es rendeix davant les piparres fumades artesanalment i adobades en llenya de roure de The Rooftop Smokehouse, «perfectes per servir amb un ‘steak tartar’, per exemple. O també per acompanyar una mortadel·la italiana, que amb la piparra i un pa dolç tipus brioix forma un conjunt deliciós».

Més meravelles que ens descobreix Guillermo González: els pebrots farcits de gambes i bolets de Conservas Emilia. «Es poden menjar tant sols com acompanyats, per exemple, d’unes patates palla».

La festa segueix amb magnificència si, tal com suggereix Martínez, oferim als nostres convidats el ‘foie micuit’ de l’empresa navarresa Martiko «acompanyat d’unes torradetes i amb un punt de sal gruixuda».

Notícies relacionades

Per als aficionats a les aus, una última recomanació de Sergio Remacha: «Tant la perdiu  com la guatlla en escabetx de La Abuela Cándida són per plorar. Venen totalment desossades i pots posar-les tant en una amanida com fer un platet principal amb preparant una espècie de ‘demi-glace’ escalfant l’escabetx. Paraules importants».

I festa a la taula sense haver embrutat ni una olla...